באמצע הלילה בלב ים: חיילי שייטת 13 מול מחבלי דעאש

לראשונה, תרגל הקומנדו הימי של צה"ל בהפתעה גמורה לתרגל פיגוע בלב ים ע"י מחבלי דעאש, צפו בתמונות (צילום: דובר צה"ל)
צילום: דובר צה"ל
צילום: דובר צה"ל

מספר ימים לפני ראש השנה ובהפתעה גמורה לכוחות שייטת 13 חל תרגיל פתע מטכ"לי, שנועד לבחון את מוכנות החיל. לפי התרחיש, התקבלו אותות מצוקה מספינה במרחק רב מהחוף הדרומי באזור אשדוד, אשר ככל הנראה השתלטו עליה מחבלים.

"מדובר בתרגיל מאוד ייחודי", מסביר סא"ל א' בראיון שערך עם אתר וואלה, שהתרגל מיומו הראשון בשייטת 13 לשינויים, "היחידה מתורגלת מספר פעמים בשנה בקנה מידה רחב, אבל לא בהפתעה גמורה כמו הפעם. בפעם הקודמת תרגלנו השתלטות בים סוף על כלי שיט יחסית קטן. לפני שנה תרגלנו השתלטות על אסדה בים, אירוע מתפרץ. אבל בתרגיל הנוכחי, שרשרת הפיקוד ביחידה לא הכירה את התרגיל. הפתעה גמורה משפיעה על התכנון והמוכנות, בדרך כלל חלק מצומצם יודע, אבל הפעם, כלום".

האירוע החל כאמור, עם אותות מצוקה מלב ים ומידע שזורם אל היחידה באיטיות, כדי להקשות על ההיערכות שלה למשימה המורכבת. סא"ל א' הגיע ליחידה ולאחר קבלת המידע הראשוני והקפצת כלל הלוחמים מהקורסים, מהבית, מצוותי מילואים, הוא קיים מפגש ראשון עם המפקדים ודיבר על ההכנות למשימה והציוד שנדרש לה. "אנחנו לא יוצאים למשימה הזו לבד, אלא עם קשת שלמה כוחות שחוברים אלינו. בראש ובראשונה, יש לנו צוות פח"ע ייעודי, יחידת עוקץ, בית הספר ללוט"ר, גורמי מודיעין שונים, צוות משא ומתן מטכ"לי ועוד", סיפר סא"ל א' על ההכנות.

תוך מספר שעות, יצאו לוחמי היחידה אל הים הפתוח על גבי ספינת טילים והחלו באיתור הספינה החטופה. במקביל, כוחות הקומנדו הימי יצאו מבסיס היחידה על גבי כלי שיט ייעודים, כאשר מעליהם כלי טיס של חיל האוויר, המהווים שכבת סיוע נוספת, בין היתר לאיסוף מודיעין: "בשלב הזה, אנחנו כבר מבינים שמדובר בפיגוע של דעאש. לא הכול ברור, אבל זה נראה כמו פיגוע מיקוח", מספר סא"ל א' ומדגיש, כי למרות שמדובר בתרגיל, מימד ההפתעה נמשך והמידע שעובר אל היחידה נעשה בשיטת ה"טפטופים", "השלב הראשון הוא לאתר אותם בים. לאט לאט אנחנו בונים תמונת מצב ומבינים שהספינה מפליגה לכיוון הכללי של עזה. עדיין לא ברור אם במטרה לבצע פיגוע, אולי לפגוע באסדות, אולי להרוג את כל מי שעל הספינה? מה שברור הוא שכל רגע שעובר חשוב. אין לנו הרבה זמן. הים גבוה מאוד ומאתגר. מתחיל להתנהל מו"מ עם המחבלים במסגרת התרגיל והחשש הוא שהמחבלים רוצים להתפוצץ על אסדה. חושך בחוץ ואנחנו מבינים מהר מאוד שזה לא יסתיים במשא ומתן".

חדר הפיקוד הקדמי של היחידה, שהוקם לצורך המשימה על גבי ספינת טילים, מקבל את המודיעין השוטף, מנסה לבנות כל הזמן תמונת מצב, מנהל מאמץ לוגיסטי מורכב ביותר לתאם את הגעת כלי השיט המיוחדים של הקומנדו עם הציוד הנכון אל זירת האירוע, תוך תיאום עם שאר הכוחות באוויר ובים. מהר מאוד נקבע קו אדום. קו אל-עבור, אליו אסור שהספינה החטופה תגיע, כדי שלא יווצר מצב בו פעילי דעאש יכולים לפגוע באסדה. אם יהיה ניסיון לחצות את הקו, היחידה תעבור לשימוש בכלים אגרסיביים. בראשו של סא"ל א', המהווה חלק משמעותי בתרגיל, מתרוצצות מספר דרכי פעולה: שייטת ספינות הטילים תעצור את הספינה או פעולה כירורגית של הקומנדו הימי.
2238317-18
ניסיון המו"מ עם מחבלי דעאש נכשל

סגל הפיקוד הבכיר של חיל הים מחליט כי תתבצע פעולת השתלטות חוזרת על הספינה, למרות המודיעין הדל שהתקבל עד לאותם רגעים. "הפעולה מתחילה. אנחנו פוגשים את הלוחמים בים. אתה שומע כריזות במגפונים, חושך. כל צוות והמשימה שלו. חלק מהמשימה היא לשלוט ולהבין מה קורה. אנחנו משתלטים על הספינה. טיפוס על כלי גדול בתנועה זה תמיד מורכב. יש שיטות שונות. ההשתלטות עברה טוב, המחבלים נפגעו, אנחנו לא פגענו בבני ערובה. בני ערובה נפגעו על ידי המחבלים".

מה היה האתגר הגדול ביותר בתרגיל?

"צריך להדגיש שזה תרגיל מעולה לבחון את מוכנות הזרוע הימית, איך היא תגיב בזמן אמת. זה תרגיל גדול מאוד. הייתה חוסר ודאות בכל הרמות. אני, כמפל"ג לוחמים, לא יודע לקראת מה אני ניגש עד דקות לפני ההשתלטות. מדובר בשיתוף פעולה בתוך הזרוע, שכולל את שייטת הסטי"לים, ואת פלוגת הבט"ש 916 מאשדוד, להם היה ברור שאם הספינה חוצה קו ואנחנו לא מספיקים להגיע, הם אמורים לעצור אותה בכוח. אתה לא יכול להתמודד לבד עם אירוע כזה. אתה חייב מעטפת. התרגיל הזה אפשר לנו לבחון את רמת מוכנות, ללמוד ולהפיק לקחים יותר מתרגילים אחרים, בין היתר בגלל ההפתעה. לי כמפקד זה נותן המון ביטחון עצמי לגבי ההבנה מהי רמת המוכנות שלי ומה הן שיטות הפעולה שלי. ברור לי שלאירוע כזה צריך להגיב מהר מאוד. אבן היסוד של ש-13 היא תגובות למבצעים תוך פרק זמן קצר".

איך יחידה כמו הקומנדו הימי מכינה את עצמה להתמודדות עם פיגועי ארגון המדינה דעאש?

"מה שמאפשר לך, בהיעדר נתונים בזמן אמת, להתמודד בצורה טובה יותר עם האיום, הוא היכרות עם האויב. לימוד שיטות האויב בשגרה. אנחנו עוקבים אחרי אירועים באזור שלנו וברחבי העולם, בתחום הימי והיבשתי, מבינים עוד הרבה לפני התרגיל עם מי אנחנו מתמודדים. לדוגמה, הערכנו שהוא הולך להתנגש עם הכלי באסדה או לירות עליה באמצעות נ"ט. הם לא מנהלים ויכוח, אלא מעוניינים לפגוע משמעותית עד הסוף, כדי להשיג הד".
2238297-18
ההגנה על האסדה היא משימה מאוד מורכבת בגלל הרגישות שלה. היא סטטית, גדולה ופגיעה.

"אנחנו משקיעים זמן בלימוד, סיור ותרגילים על אסדות. אותו דבר על כלי שיט בגדלים שונים. לומדים את המבנה, איפה יש פתחים וכיצד נוח לפעול בהם. צריך להבין שבזמן אמת אנחנו מקבלים מעטפת שלמה לא רק מזרוע הים. יש את החפ"ק שלנו, שמרכז את כל נתוני המודיעין מסנסורים, תצפיות שלנו, גופי מודיעין, צלפים ומסוקים באוויר. ככה מתגבשת תמונת מצב עדכנית".

פינוי הפצועים זה עוד שלב מורכב?

"יש את החלק החשאי של הפעולה והמעבר לפעולה רועשת. פינוי הנפגעים מכלי השיט הוא אירוע מורכב בפני עצמו, אבל הוא מתבצע אחרי ההשתלטות והזיכוי של הכלי, כדי להבין שאין יותר אויב חופשי. קודם צריך לראות שהשתלטנו על האוניה ואז מתחיל פינוי. מצד אחד, אתה מבין שאתה פועל נגד הזמן, אנחנו רוצים לסיים את הסיטואציה בתנאים הכי טובים ומצד שני, גם לא לפגוע בבני ערובה".

מפקד חטיבת הצנחנים לשעבר וכיום ראש אמ"ן, האלוף הרצי הלוי, אמר ללוחמיו רגע לפני הכניסה למבצע עופרת יצוקה: "התכוננתם היטב למשימה הזו. למדתם את הנתונים, אבל אם יבואו שינויים בשטח, תחייכו".
2238309-18

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך