קנס נוסף של 9 מליון שקלים על נמל אשדוד בגין "הנחות תפורות ליבואנים"

בפעם השניה בתוך שבוע מקבלת חברת נמל אשדוד קנס ממשרדי ממשלה, הפעם בעקבות "הנחות תפורות ליבואני רכב"

בהחלטה דרמטית של רשות ההגבלים העסקיים שפורסמה היום הוחלט לגבות מנמל אשדוד סכום של 9 מיליון שקל משום שלפי החלטת רשות ההגבלים הנמל העניק לכאורה "הנחות תפורות", כלשון הודעת הרשות, ליבואני הרכב הגדולים במשק תוך שהנמל מעניש לכאורה את היבואנים לאי הגעה ליעדים שנקבעו להם. בכך פגע הנמל לטענת רשות ההגבלים ביכולתו של נמל חיפה להתחרות בו. הרשות גם תגבה קנס (עיצום כספי) של 20 אלף שקל על בכירים לשעבר בנמל – מנכ"ל הנמל בתקופה הרלוונטית וסמנכ"ל לקוחות.
   
ברשות ציינו כי בשנים 2010-2014 הציב הנמל לכל יבואן יעד אישי, ששיקף את עיקר היקף הייבוא הצפוי שלו, והעניק הנחות רטרואקטיביות ליבואן על עמידה ביעדים. יבואן שלא עמד ביעד היה צפוי לאבד את כל ההנחה על כל אחד מהרכבים שייבא. לכן, כדי שנמל חיפה יוכל להסיט רכבים מנמל אשדוד בכמות העלולה לגרום ליבואנים שלא לעמוד ביעדים שנמל אשדוד קבע להם, חייב היה נמל חיפה לפצות כל יבואן על הפסד ההנחה הרטרואקטיבית. בכך, יצר הנמל חסם תחרות שאינו מבוסס על תחרות לגופו של עניין בפני נמל חיפה ופגע בחופש הבחירה של היבואנים.
ההסכמים שבמרכז הפרשה נחתמו עם מרבית יבואני הרכב בישראל, ביניהם, דלק מוטורס (יבואן מאזדה, פורד, ב.מ.וו ומיני קופר), יוניון מוטורס (יבואן טיוטה), כלמוביל (יבואן יונדאי, מיצובישי, מרצדס, סמארט, GEELEY), ,קרסו מוטורס (יבואן רנו, ניסאן, אינפיניטי וסאניאנג וקאווסאקי), ודוד לובינסקי בע"מ (יבואן פג'ו, סיטורואן וMG.

הרשות מפעילה לראשונה את סמכותה להטיל עיצומים אישיים על מנהלים. הסמכות להטיל עיצומים כספיים ניתנה בשנת 2012, כאלטרנטיבה למסלול הפלילי. ככלל, הרשות תבחר להטיל עיצום כספי על יחידים רק במקום בו ההפרה הקימה פוטנציאל לפגיעה של ממש בתחרות וכן ניתן לעמוד בצורה ברורה על זהות היחידים שביצעו את ההפרה או שאחראים לביצועה מטעם התאגיד. על פי החוק, העיצום המקסימלי על חברה עומד על 24 מיליון שקל, והעיצום האישי יכול להגיע עד למיליון שקלים (בלי אפשרות לקבל שיפוי מהחברה).

אחד השיקולים המרכזיים במסגרת גובה העיצום הכספי הוא החומרה והפגיעה שעלולה להיגרם לתחרות או לציבור. במקרה הנוכחי מדובר בהפרה בעלת פוטנציאל פגיעה משמעותי בתחרות, מצד שני, נוכח העובדה שמדובר בפעם הראשונה בה מוטל עיצום כספי על יחידים הרשות החליטה שיש להפחית באופן ניכר את גובה העיצום הראוי.

חברת נמל אשדוד מסרה בתגובה כי היא סבורה שהממונה על הגבלים עסקיים שגה בהכריזו על נמל אשדוד כמונופול בתחום הרכב. החלטה זו מעוררת תחושה כבדה של להיטות להטיל סנקציה ויהי מה.  לדעת החברה מסקנות הממונה מוטעות מיסודן, לאור התחרות הקיימת במגזר הרכבים בין הנמלים השונים. בכוונתה של חברת הנמל לפנות לבית הדין להגבלים עסקיים ולערער על החלטת הממונה.
הממונה טעה בהגדרת וניתוח השוק, התעלם מנמלים אחרים, התעלם מכך שאף יבואן או מתחרה לא התלונן ולא ראה עצמו נפגע, והתעלם מכך שהמחיר ירד והוזלו עלויות הפריקה ליבואנים. הממונה על ההגבלים, התעקש לנהל הליך עיצומים כספיים למרות שחרג מכל מסגרות הזמן והכללים שנקבעו בחוק ההגבלים. ובנוסף,  טעה הממונה בכך שהכריז על מונופול  ובו זמנית הטיל סנקציה על שימוש לרעה.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך