גונבים כדי לשרוד!

המצב הכלכלי הקשה בארץ מוביל לעלייה מדאיגה של עשרות אחוזים במקרי הגניבות מהסופרים הגדולים, ובמשטרה מעריכים כי היקף הנזק באשדוד נאמד ב-8 מיליון שקל בשנה. מערכות עיתון "המגזין" ואתר "אשדוד אונליין" יצאו לשטח כדי לשמוע את העדויות של הקב"טים של הסופרים הגדולים, וחזרנו למערכת עם תחושת מועקה גדולה – יותר ויותר אנשים גונבים מוצרי יסוד רק כדי להאכיל את ילדיהם

המצב הכלכלי המעיק הוביל את אורית (שם בדוי), אם חד הורית לשלושה ילדים, המתגוררת ברובע ב', לעשות מעשה שמעולם לא עשתה קודם לכן. היא נכנסה לסופר גדול באזור התעשייה ולצד הקנייה הרגילה, היא התבייתה על מחלקת התינוקות. אורית שלפה במהירות שקיות שהוציאה מהתיק, פתחה בזריזות חמש קופסאות של מטרנה והכניסה את תכולתן פנימה. את הקופסאות הריקות החזירו בחזרה למדפים והמשיכה למחלקת הירקות, שם קנתה כמה קילוגרמים של עגבניות ומלפפונים. אורית שילמה על הירקות ושאר המוצרים בקופה ויצאה מהסופר, שבאמתחתה שקיות מטרנה בשווי של כמה מאות שקלים.

אורית ממש לא לבד. מקרים שכאלה חוזרים למרבה הצער באופן יומיומי, כמעט בכל סופר גדול. ברוב המקרים הגניבות עוברות בשקט, אך יש גם לא מעט מקרים שהקב"טים מצליחים לעלות על אותם גנבים, שנאלצים לצאת מהסופר עם מטרנה, חיתולים ולחם פרוס מבלי לשלם עליהם, רק כדי לשרוד. "באחד הימים, כשהתחלנו לעשות סדר במחלקות, הגענו למחלקת התינוקות, וראינו שקופסאות המטרנה לא יציבות על המדף. אחת העובדות ניסתה לסדר אותן ואז כמה מהן נפלו בצורה מוזרה. כשפתחנו את הקופסאות גילינו שהן ריקות. 60 קופסאות כאלה ביום מצאו על המדפים. זה קרה גם כמה ימים לאחר מכן והבנו שמדובר בהיקף גניבה גדול מאוד, שהלקוחות מצאו שיטה חדשה לגרום לנו לנזק כספי. החלטנו להציב מצלמות שיתמקדו בעיקר במחלקה הזו, ביצענו מעקבים אחר כמה נשים, תפסנו אותן על חם, והגשנו תלונה במשטרה. התמונות שלהן נמצאו אצל הקב"ט כדי לעקוב שהן לא ייכנסו לפה יותר", כך אומר קב"ט בסופר גדול באשדוד.

תופעה מדאיגה אחרת, היא של אימהות שגונבות לחם ומכניסות לתיקים, הן פותחות את שקיות הלחם, מרוקנות לתוך התיק את פרוסות הלחם, ואת השקיות משאירות מתחת למדפים. "זו תופעה עצובה אבל כשאני נתקל בזה אני לא מערב את המשטרה. אני לוקח את אותן נשים לצד ומבקש מהן בעדינות שזה לא יקרה יותר. זה מסוג המקרים שאתה מבין שמדובר במצוקה כלכלית קשה מאוד", הסביר קצין ביטחון מאזור אשדוד.

המקרים הקשים האלה נחשפו באתר "מאקו" ע"י העיתונאי שמעון איפרגן, שהביא את הסיפור ברמה הארצית, ומערכת עיתון "המגזין" ואתר "אשדוד אונליין" יצאה לבדוק עד כמה התופעה הארצית מחלחלת גם לעיר שלנו. במשטרה מעריכים כי בשנה החולפת היקף הגניבות מהסופרים באשדוד עמד על כ-8 מיליון שקל. מדובר בעלייה של עשרות אחוזים לעומת שנים קודמות.

רוב הגנבים החדשים הם ללא עבר פלילי, אנשים קשיי יום שנאלצים לצאת מהסופר עם מוצרי יסוד כדי להתקיים. בראש רשימת המוצרים הנחשקים ניצבים המטרנה, החיתולים, לחם פרוס, קוטג', קופסאות שימורים, ממרח שוקולד, נס קפה ועוד. אבל לא רק. יש גם כאלה שהולכים על המוצרים היוקרתיים, שלא נמנים על מוצרי היסוד, כמו יינות, וודקה, וויסקי, ערק שמחירו האמיר בשנה האחרונה ועוד. לפני כמה שבועות הגיע למרכול גדול גבר בשנות הארבעים, שותף בחברת הייטק מצליחה ולקוח ותיק בסופר. לבוש בחליפה, הוא נכנס למרכול לערוך קניות כשהוא אוחז בידיו תיק עור. אף אחד מהעובדים לא חשד בו. בשלב מסוים, אחת המצלמות תיעדה אותו מוריד את הזמזם מבקבוק יין משובח בשווי של כ-150 שקל ומכניס אותו לתוך התיק.

super1

קצין הביטחון החל לעקוב אחר ההייטקיסט, כשהוא ממשיך למלא את התיק בדגי פילה קפואים, קופסאות שימורים, גבינות פטה יקרות ושתי קופסאות נס קפה תוצרת חו"ל. הקב"ט שלא רצה לעורר מהומה במרכול שהיה הומה בלקוחות, ניגש בעדינות ללקוח, התריע בפניו שיש תיעוד במצלמות על כך שהוא גנב מוצרי מזון בשווי של כ-500 שקל, וכדי שלא לבייש אותו בפני כולם הציע לו להוציא את הפריטים שגנב מהתיק, להכניסם לתוך עגלה ולשלם עבורם בקופה.

"יש כאלה שגונבים רק כדי לשרוד"
"בזמן האחרון יותר ויותר אנשים מבוססים גונבים מוצרי מזון. אנשים שבחיים לא היית מאמין שיהיו מעורבים בדברים כאלה. לדעתי הם לא מודעים לכך שיש מצלמות בסופר שמתעדות אותם במרבית המקומות", סיפר קצין ביטחון של אחד הסופרים באשדוד. "הרצון לחסוך בעלויות ולשמור על רמת חיים גורמת לאנשים לגנוב. מרבית הפעמים כשמדובר בגניבות קטנות של כמה עשרות שקלים או במקרה חד פעמי של לקוח ותיק, אני לא מערב את המשטרה, אבל כשמדובר בגנבים שיטתיים אני לא מהסס להזעיק ניידת. בחלק מהמקרים אתה רואה בבירור שמדובר בגנב שעושה זאת רק כדי לשרוד, הלב פשוט נחמץ מול מקרים שכאלה".

בשנה האחרונה חלה ירידה ברכישת מוצרים במרכולי המזון, למרות הוזלה של מוצרים רבים. הרווחים של מרבית הרשתות ירדו, הקונים הפכו ליותר ויותר סלקטיביים ולא ממהרים לקנות כל מוצר. קציני הביטחון טוענים שלצד הירידה במכירות, חלה עלייה של מאות אחוזים בגניבות מוצרי מזון בסיסים ויקרי ערך, בהשוואה לנתונים של לפני שנתיים. ההערכות מדברות על נזק של כ-400 מיליון שקל למרכולים ברמה הארצית, לא רק מלקוחות אלא גם מעובדים שבקושי מרוויחים שכר מינימום ומעורבים בגניבות של מוצרים בשעות שלאחר העבודה.
נתון נוסף מגלה כי בשנת 2014 חלה עלייה של 17 אחוז במספר פשיטות הרגל בישראל. 13,176 תיקי פשיטת רגל נפתחו לעומת 11,255 בשנת 2013. מדובר בנתון שעולה ועולה מדי שנה ובמקביל גם הגניבות ממרכולי המזון.

שיטות הגניבה מהסופרים
הנה כמה שיטות החביבות על גנבי המזון, אותן חשפו קציני הביטחון במרכולים:
תיק לשמירת מוצרי מזון: התיק מכיל בתוכו נייר כסף שעוטף את דפנותיו, נועד לשמור על טריות המוצרים. הכנסת המוצרים פנימה מנטרלת את הזמזם, במידה וקיים על המוצרים, ומונעת ממנו לצפצף בעת היציאה מהמרכול. נייר כסף: לקוחות מצטיידים בנייר כסף, עוטפים את המוצר שהם רוצים לגנוב וכך משבשים את פעולת הזמזם (בדרך כלל מדובר על בקבוקי אלכוהול או מוצרים יקרים, עליהם מותקן זמזם). משבש זמזמים: מדובר במכשיר שבלחיצה על כפתור, מנטרל לחלוטין את פעולת הזמזמים מעל גבי המוצרים ומאפשר את גניבתם מבלי להיתפס.

חולץ זמזמים: מדובר במכשיר שמותקן בקופות שבעת התשלום הקופאיות נעזרות בו לחלץ את הזמזם החוצה לאחר שהלקוח שילם על המוצר ולמנוע ממנו לצפצף ביציאה. מתברר, שניתן להשיג את המכשיר הזה תמורת כ-200 שקל. "השיטות של הלקוחות רק הולכות ומשתכללות עם השנים", הסביר קב"ט מיואש, "מבחינתי כל לקוח יכול להיות גנב פוטנציאלי אבל היכולת שלנו לעקוב אחרי כולם היא מוגבלת מאוד מבחינה תקציבית, כך שהגנבים לא פעם מרוויחים ולא נתפסים".

ר', תובע משטרתי, גילה כי מרבית תיקי הגניבות שנפתחים נגד לקוחות שגנבו מצרכי מזון בסכומים נמוכים נסגרים מחוסר עניין לציבור. "בשביל גניבה של מצרכי מזון בשווי של 50 או 100 שקל התביעה המשטרתית לא תנהל תיק הוכחות, זה יתקע את כל המערכת. כל תיק כזה יכול להתנהל כמה חודשים עד שנה ובסוף גם הענישה היא די מקילה. יש לנו בשנה אלפי תלונות על לקוחות שגונבים מצרכי מזון. רק בגניבות החמורות ביותר אנחנו מגישים כתב אישום, אחרת זה

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך