מאחורי מופע ה"מחווה למוזיקת הקסטות" הענק שיתקיים במסגרת פסטיבל "מדיטרנה" הקרוב, עומד סיפור מרגש מהשכונה האמיתית של התקופה. מישל מלכה מרחוב משמר הירדן באשדוד, שנהרג בתאונת פגע וברח ב-1975, בהיותו בן 18. מלכה היה זה שהביא לראשונה לשכונה טייפ קסטות שקנה, וסביבו נחשפו לראשונה כל ילדי השכונה לזמרים שצמחו אז ויצרו את ז'אנר "מוסיקת הקסטות" של אותה התקופה. משפחות ברוכות ילדים שמחים עם חלומות גדולים שהגיעו מפרס, רומניה, טוניס, ספרד ומרוקו.
אחד הילדים בשכונה היה מוטי מלכא, מי שהפך לימים למנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה וקודם לכן לאחד ממייסדי התזמורת האנדלוסית הישראלית יחד עם חברו לשכונה ד"ר יחיאל לסרי – כיום ראש העיר. שניהם יחדיו התכבדו בקבלת פרס ישראל בשנת 2006 בשם התזמורת. זכרונו של הנער מהשכונה, מישל מלכה ז"ל, צף מעת לעת בליבו של מוטי מלכא. בכל פעם שראה טוסטוס או אופנוע על הכביש או כשנשמעו שיריהם של ניסים סרוסי ואבנר גדסי, עלתה דמותו של חבר הילדות, שלא זכה להגשים את חלומותיו.
"היינו שומעים את המוסיקה בריפיט"
מישל מלכה נולד ב-1956 בעיר מקנס שבמרוקו, בן בכור לז'קלין וסולומון מלכה ז"ל. בשנת 1963, כשהיה בן 7, עלה ארצה עם משפחתו שהשתכנה בעיר אשדוד והחל את לימודיו בבית הספר היסודי רמב"ם בעיר. עוד בילדותו, בלט מישל כבחור נאה וברוך כישרונות. הוא היה ילד חכם ושנון, אהוב על חבריו ומוריו, וספורטאי מחונן. את כל תכונותיו לקח עמו לבית הספר התיכון מקיף ב' באשדוד, שם למד והתאהב במקצוע מכונאות הרכב עד שסיים את כיתה י"ב.
לאביו היה אופנוע ירוק שהביא עימו כשעלו ארצה ומישל נהג להוציא אותו מדי שנה מאריזת הניילון – לנקות את כולו, להחליף שמנים ולהתניע אותו למשך שעה כדי לוודא שיהיה תקין. הוא החליט לטפל בו, עד ליום שיוכל להוציא רישיון ולרכוב עליו בעצמו. כשסוף סוף הוציא את רישיון הרכיבה המיוחל בכיתה י"א (לאחר שנאלץ להרחיק עד באר שבע כדי לעשות זאת), נהג לרכוב עליו בגאווה בשכונה. היו אלה ימים בהם נדיר היה לראות רכבים בדרכים, במיוחד ברחוב משמר הירדן – שם עברו לעתים רק רכבי כיבוי אש או אמבולנס שהיה מגיע לפנות יולדת – והמוסטנג הלבנה של דויד הרומני, נכה צה"ל ממלחמת ששת הימים.
מלבד האופנוע, היה למישל גם רדיו טייפ קסטות – "הראשון בשכונה שהיה לו טייפ כזה", נזכר בהתרגשות מוטי מלכא. "החברים היו נפגשים מדי ערב ומאזינים יחדיו למוסיקה בזכותו. הקסטה הראשונה הייתה של אבנר גדסי, והשנייה של ניסים סרוסי. היינו שומעים בריפיט את 'נפרדנו כך', ו'איני יכול' – עד שהסליל נקרע וגם אז, הדבקנו אותו והמשכנו להאזין".
בעודו ממתין לגיוסו לצבא, עבד מישל במפעל הרכב "ליילנד" ונדמה כי היה לו כל שחלם – עבודה שאהב, חברות וחברים טובים ומשפחה גדולה ואוהבת. ביום שישי אחד, כשיצא מהעבודה ברחוב שדרות בני ברית, נמצא מוטל לצד הכביש יחד עם חבר לעבודה – חיים דנינו שרכב על אופניים. השניים נפגעו ככל הנראה מתאונת פגע וברח של נהג משאית. דנינו כבר היה ללא רוח חיים. מלכה נפטר לאחר שלושה ימים.
לזכרו של מישל, ביקש מנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה באשדוד מוטי מלכא, להקדיש את "מופע הקסטות" בפסטיבל, ובכך להנציח חבר ילדות אהוב – שייזכר לעד בין תושבי העיר.
על המופע
בין ה-2 ל-9 ביוני 2016, יתקיים באשדוד פסטיבל 'מדיטרנה' הרביעי במספר, שייארח בין יתר המופעים מהארץ ומחו"ל, גם את "מופע מחווה למוזיקת הקסטות" שמסמל את תקופת הזוהר של המוסיקה המזרחית. תקופת "הקסטות" יצרה למעשה ז’אנר חדש שהגדיר את הישראליות, במדינה שקיבצה אליה עולים משלל תפוצות. המוסיקה המזרחית-ים תיכונית הכוללת בתוכה את המוסיקה הטורקית, יוונית, תימנית, מרוקאית ועוד, לא התקבלה במיינסטרים הישראלי שלאותה תקופה – למרות זאת, ברחוב הישראלי הלך וגבר הביקוש לצלילים הים תיכוניים ובתחילת שנות ה-60' וה-70' החלו להקליט את החאפלות שהתקיימו במסגרות פרטיות, באירועים ובמועדונים.
השירים שהוקלטו הופצו בקלטות-שמע פיראטיות בכמויות קטנות בשכונות העיר תל אביב. באביב וקיץ 1975 יצאו לאור שני אלבומים של שתי הלהקות החשובות של אותה תקופה: "צלילי הכרם" ו"צלילי העוד"- והפכו למעשה לשני האלבומים הראשונים של "מוסיקת הקסטות" הישראלית.
שני האלבומים, ורבים שהגיעו אחריהם, עברו מיד ליד – וכך אמנים שלא הושמעו אפילו פעם אחת ברדיו הפכו לכוכבים המופיעים מידי לילה מול מאות אנשים ומעריצים שהגיעו מכל רחבי הארץ לשמוע אותם. פסטיבל "מדיטרנה "בהפקה מיוחדת עורך מופע מחווה לתקופה, עם הלהיטים הגדולים שלה – ובהשתתפות המוסיקאים המובילים שפעלו באותם ימים, או גדלו על ברכיה. את המופע מפיק מוסיקלית ניר מנצור (ברי סחרוף, שי צברי) שספג גם הוא בילדותו את צלילי השכונות על גבי סלילים.
מופע המחווה למוסיקת הקסטות יוקדש למישל מלכה ז"ל וישתתפו בו: ישי לוי, זהבה בן, חיים משה, ניסים סרוסי, אלי לוזון, דקלון ולירון עמרם. את המופע ינחה שמעון פרנס.