קניון לב אשדוד, כשמו כן הוא, הוקם בלב העיר לפני 24 שנים, והוא למעשה הקניון הכי ותיק באשדוד. הוא עבר שינויים וגלגולים שונים, כולל החלפת בעלים, ולצד תקופות יפות מאוד בהן החנויות בקניון פעלו ושגשגו, בשנים האחרונות נרשמה ירידה דרמטית בהיקף המחזורים של 100 העסקים הפועלים בקניון.
בקניון יש כמה וכמה עוגנים שממשיכים לרשום הכנסות מרשימות בכל קנה מידה. "המשביר לצרכן", הניו-פארם וסניף ארומה הם ללא ספק העסקים הכי רווחיים בקניון וזוכים להצלחה מרשימה. מדובר במחזורים שלא יביישו עסקים גדולים בתל אביב. יש חנויות נוספות שמצליחות לרשום מחזורים נאים מאוד, אך קרוב ל-60% מהעסקים בקניון לב אשדוד לא רווחיים בלשון המעטה, כאשר חלק מהם רושמים חודש אחר חודש הפסדים כבדים. מנהלי הקניון באו לקראת חלק מאותן חנויות והורידו משמעותית את מחירי השכירות, רק כדי למנוע סגירה נוספת של חנויות, אך גם המהלכים הללו לא הובילו לשינוי משמעותי.
אחד הסוחרים בקניון אמר: "אין שום ברירה אחרת, אין הצדקה לקניון הזה. ההנהלה עושה עבודה יפה מאוד, ולזכותם יאמר שהם מנסים בכל דרך להחיות את הקניון בפעילות מגוונת, בסיוע לבעלי העסקים אך שום דבר לא עוזר. אני אישית שמעתי על בעל עסק שקיבל פטור מתשלום שכירות לכמה חודשים בגלל מצב כספי קשה, אבל זה לא יעזור אם אין מספיק תנועה בקניון".
הביג פאשן שינה את חיי המסחר באשדוד
קניון לב אשדוד הצליח תמיד להתרומם לאחר נפילות נקודתיות, אבל מאז פתיחת מרכז הקניות המצליח ביג פאשן בכניסה הדרומית לעיר, מחזור העסקים בקניון צנח באופן דרמטי. אחד אנשי העסקים הבכירים בעיר אמר כי "קניון לב אשדוד לא יכול להמשיך להתקיים, וזה עניין של זמן עד שהוא יסגור את שעריו. תראה מה קרה לקניון סימול, הם נערכו מבעוד מועד לפתיחת הביג פאשן, שינו את פניו של הקניון בשיפוץ מדהים והכניסו רשתות חזקות מאוד שחיזקו מאוד את הפעילות בקניון. אין בכלל ספק שקניון סימול עומד על רגליו וממשיך להתקדם בצורה מרשימה. קניון הסיטי אומנם מדשדש אף הוא באופן יחסי, אבל מאחר והוא משמש כתחנה מרכזית, אז יש תנועה בלתי פוסקת בקניון וזה עוזר מאוד לעסקים".
כבר בחודש דצמבר 2016 עיתון "המגזין" חשף את תוכנית המגירה של הנהלת חברת מליסרון קניוני עופר, והכוונה להקים 4 מגדלי מגורים על חורבותיו של הקניון המיתולוגי. אבי לוי, מנכ"ל מליסרון קניוני עופר, אמר בעבר סביב עניין זה: "באשדוד הגענו למסקנה שבמקום להשקיע עשרות מיליוני שקלים בקניון שלנו בעיר, בה יש מתחרה חדש, ביג פאשן אשדוד, מוטב להוריד את הקניון הזה ולבנות שכונת מגורים מוצלחת לצד מתחם מסחרי. זה מטבע הדברים ייתן לנו צורה טובה להשקעה. הרבה קניונים יצטרכו לעשות את אותו מהלך".
בשיחת טלפון שקיימתי באותם ימים עם אבי לוי, הוא אמר לעיתון "המגזין": "בסופו של דבר אין מקום לכמות מסחר כזו באשדוד, כפי שיש היום לאחר פתיחת הביג פאשן. מדובר בתחרות קשה ביותר, ואנחנו פועלים במציאות כזו שצריך להיות מספיק אמיץ לעשות שינויים משמעותיים, לראות מה יותר נכון לתושבים ולעיר וכמובן גם לנו. לאחר שורה של התייעצויות החלטנו שהכי נכון זה לסיים את דרכו של הקניון באשדוד באופן הדרגתי ולהקים שכונת מגורים עם מגדלי מגורים אטרקטיביים. שכונה שכזו תוכל לעזור לתושבי אשדוד מול מצוקת הנדל"ן הקשה שיש בעיר, מצוקה הקיימת היום למרבה הצער בכל פינה בארץ, וכבר התחלנו בשיחות מול עיריית אשדוד. מדובר בשכונה שלצידה יפעל מתחם מסחרי מצליח, והכל מצוי בשלבים תכנוניים. אני מאמין שהמהלך יבשיל מהר מאוד, למרות שלא כל הדברים תלויים בנו, אלא בשיתוף הפעולה מול עיריית אשדוד".
450 יחידות דיור ב-4 מגדלים יוקרתיים
הוועדה המקומית לתכנון ובנייה באשדוד צפויה לדון בעניין פרויקט "פינוי-בינוי" בקניון לב אשדוד. במקומו של הקניון ישנה תכנית להקמתו של מבנה חדש, הכולל חזית מסחרית לרחובות יהודה הלוי ומשה אבן עזרא ועוד ארבעה מגדלי דירות ומבני ציבור מעל הקומה המסחרית.
בעלי זכויות הקרקע גולן יעקב, רונית טורק ורינה דגני, ביקשו לאחרונה שהיא תכלול תוספת של 788 דירות במגדלים ענקיים שיתנשאו לגובה של 30 עד 43 קומות.
אך מנגד העירייה ומהנדס העיר דורון חזן, המליצו לוועדה שלא לקבל את התכנית של בעלי השטח, ולאשר רק עוד 450 יחידות תוך הגבלת מספר הקומות המקסימאלי ל-25. בנוסף, המליץ המהנדס על קביעת תמהיל דירות: 30% מהן עד 75 מטר רבוע (כולל ממ"ד ומרפסת), 40% עד 100 מ"ר ברוטו ועוד 30% גדולות מ-100 מ"ר, זאת על מנת לספק מקומות מגורים הולמים לזוגות צעירים.