כוננות צונאמי במקומות רבים בעולם: האם צונאמי יכול לקרות בישראל?

בעוד מיליוני אזרחים ביפן פונו מאז שעות הבוקר המוקדמות מחשש לגלי צונאמי, בעקבות רעידת אדמה עוצמתית במזרח רוסיה – בישראל לא נשמעה אזעקה, אבל השאלה מרחפת באוויר: מה יקרה אם תרחיש כזה יפגוש אותנו כאן, לאורך קו החוף?

רעידת האדמה, בעוצמה של 8.8 בסולם ריכטר, התרחשה באזור קמצ’טקה והובילה להתראות צונאמי מסיביות ברחבי האוקיינוס השקט. גלי ים משמעותיים נמדדו במספר מוקדים, פקודות פינוי הופעלו, ומרכזי ההתרעה באסיה ובארה”ב נכנסו לכוננות מלאה. האירוע הבינלאומי הזה, גם אם אינו קשור ישירות לישראל, מציב זרקור מדויק על אחת הסכנות השקטות ביותר שלנו – צונאמי בים התיכון.

זה לא קורה כל יום אבל זה בהחלט יכול לקרות

הים התיכון נחשב שקט יחסית, אך לא חסין. רעידות אדמה חזקות לאורך קווי השבר שבין יוון, קפריסין וטורקיה כבר הובילו בעבר לגלי צונאמי שהגיעו גם לחופי ישראל. התרחישים המוכרים כוללים גלים בגובה של 2–5 מטרים, חדירה לתוך ערי חוף דרך נחלים, והצפות מהירות באזורים נמוכים.

היסטורית, תועדו לפחות שני מקרים משמעותיים בישראל של גלי צונאמי – אחד מהם לפני מאות שנים גרם לנזקים כבדים באזור קיסריה. גם מחקרים גיאולוגיים מצביעים על גל קדום במיוחד שהכה בחופי תל דור וייתכן שגרם לנסיגת יישובים.

שלטים באשדוד ליד קו החוף

מה הסיכוי?

על פי הערכות גופי הביטחון והמדע, הסיכוי לצונאמי משמעותי בישראל עומד על כ־10% בפרק זמן של 50 שנה. הסיכון גבוה יותר באזורים שמול קווי השבר הים־תיכוניים – שם כל רעידת אדמה מעל 6.5 בסולם ריכטר עשויה, בנסיבות מסוימות, להצית גלי ים מסוכנים. בנוסף, גם מפרץ אילת נחשב לאזור רגיש במיוחד בשל מבנהו הגיאוגרפי והסמיכות לשבר הסורי-אפריקאי.

במשך השנים האחרונות הוקמו לאורך החופים שלטי התרעה, מסלולי פינוי ואף בוצעו תרגילים עם פיקוד העורף. המערכות בישראל יודעות לספק, לפי ההערכות, התראה של בין 30 דקות לשעתיים – תלוי במיקום מוקד הרעש.


אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

עוד כתבות שיעניינו אותך

Back to top button

תפריט נגישות