אמנם לשם כך נועד האשראי אך המציאות מראה כי משפחות שלמות מסתמכות על האשראי כחלק מההכנסה השוטפת, מציאות כזו בהכרח תביא את התא המשפחתי לחדלות פירעון .
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הביא עימו תפיסה לפיה האשראי משמש חלק בלתי נפרד מהחיים ולכן אין לראות בחדלות פירעון כהתנהלות במרמה או בחוסר אחריות אלא בתאונה כלכלית אשר ניתן להסדירה.
במצב בו חייב נכנס להליך חדלות פירעון הוא זוכה לעיכוב הליכים וביטול הגבלות ועיקולים וממילא משכורתו של החייב נותרת בידו למען יוכל לפרוע חובותיו. לצד כל ההגנות מוטלות חובות, תשלום חודשים בהתאם ליכולות החייב והגשת דוחות דו-חודשיים. חובות אלו יביאו למסקנה האם החייב מתנהל בתום לב ומשתף פעולה עם ההליך.
אנשים רבים רואים את הדוחות כנטל, נדרש לצרף קבלות עבור כל הוצאה, אפילו הקטנה ביותר. אך לדוחות אלו מטרה עניינית והיא מעקב אחר ההתנהלות הכלכלית של החייב. בסוף כל חודשיים ניצב החייב למול הדוחות ובוחן האם התנהל כנדרש. התנהלות כנדרש פירושה, התנהלות והתמודדות כלכלית באופן העולה בקנה אחד עם הכנסות התא המשפחתי, התנהלות כזו תבטיח כי החייב לא ייקלע לתאונה כלכלית פעם נוספת ולכן ראוי לתת לו הפטר מחובותיו.
עבודתו של עוה"ד בהליכי חדלות פירעון אינה רק בהגנה על החייב, אלא ליווי לתהליך שיקום כלכלי ע"מ שהחייב לא יגיע שוב למצב אליו הגיע ולכן עניין הייצוג מהווה חלק בלתי נפרד מההליך, עו"ד אשר מתמחה בתחום חדלות פירעון יביא את החייב לשיקום כלכלי יחד עם שיעור בכלכלה נכונה והכל בליווי צמוד במשך תקופת ההליך ואף לאחריה.