המדינה החליטה: ממחזרים גם בקבוקים גדולים

הצו, שאושר לפני כשנה בוועדת הכלכלה, יחל ביום רביעי כ"ז בכסלו, 1 בדצמבר. השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: בנוסף ל-180 מכונות אוטומטיות להשבת בקבוקים, 220 נוספות בדרכן לארץ. איתן גינזבורג: המצב מטריד, אין היערכות מיטבית לתחילת החוק
קניות בסופר

וועדת הכלכלה של הכנסת דנה היום (שלישי) בהיערכות להחלת חוק הפיקדון גם על בקבוקי ליטר וחצי. הצו, שאושר לפני כשנה בוועדת הכלכלה, יחל בעוד כשבועיים, ביום רביעי כ"ז בכסלו 1 בדצמבר. לפי ממלא-מקום יו"ר הוועדה, איתן גינזבורג (כחול לבן), הגנת הסביבה דורשת היערכות כוללת של משווקים, מפיצים, יצרנים ורשויות, למרות ניגודי-האינטרסים, והוא הציע להחזיר את התחרותיות בין הרשויות המקומיות בנושא זה. "המצב מטריד, ואין היערכות מיטבית לתחילת החוק. על המשרד להגדלת ולהפצת המכונות-האוטומטיות, להגברת תדירות האיסוף, ולשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות.

השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג, ציינה כי חוק הפיקדון אושר לפני כ-21 שנים, כאשר בקבוקי פלסטיק הם כ-79% מהפסולת במרחב הציבורי ומנפחים את נפח הפסולת, כאשר בקבוקי 1.5 ליטר הוחרגו מהחוק לדבריה "רק משיקולים פוליטיים", ושיבחה את פעילותה בתחום של השרה הקודמת גילה גמליאל. "החוק מטיל את האחריות על היצרן – ועליהם יוטל מימון האיסוף", הדגישה.

לפי גילה גמליאל (הליכוד) " זה היה אמור להיות יום חג, אבל נראה שהוא יום אבל. כשהחלטתי להחיל את חוק הפיקדון על בקבוקים גדולים, עשיתי זאת בהתראה של שנה כדי לאפשר למדינה ולשוק להיערך למרות ביקורת מגורמים-רבים. השקענו 100 מיליון ₪ לרכישת מכונות אוטומטיות, שנראה שלא נעשה איתם כלום. חוק הפיקדון יכנס לתוקף בעוד כשבועיים – והמשרד להגנת הסביבה מסע הסברה, בלי די מכונות אוטומטיות ובלי מערך אכיפה יעיל. ההצלחה של החוק תלויה ביישומו, אבל המשרד לא עושה דבר כרגע כדי להגיע למועד החלת החוק באופן יעיל למען הציבור והסביבה, ונגד בעלי ההון". גם אורי מקלב (יהדות התורה) הזהיר כי "הציבור לא יקבל חזרה את דמי הפיקדון על בקבוקים אלו – בגלל החמצת-הפנים של הקמעונאים. 'לא תגנוב' קודם לערך המיחזור".

לדברי אלעד עמיחי, סמנכ"ל המשרד, מיכלי המשקה הגדולים מהווים אמנם ( לפי בדיקה משנת 2019) כ-38% מהמיכלים הנמכרים, אך כ-77% מסך משקל מיכלי משקה, וממילא מנפח הטמנת הפסולת. הוא קרא לציבור להחזרת הבקבוקים הגדולים – ולקבל את דמי הפיקדון. הוא סיפר כי בנוסף ל-180 מכונות אוטומטיות להשבת בקבוקים, 220 נוספות בדרכן לארץ. שני מפעלי מיחזור חדשים ייפתחו בקרוב, ותתבצע אכיפה על קיום החוק. הוא סיפר על הגברת מוקד הפניות של הציבור במשרד – כדי לתת מענה ופירוט בנושא, ולטפל בתלונות על אי-ביצוע-החוק.

לפי ד"ר אילה אליהו, חוקרת במרכז המידע והמחקר של הכנסת, בהכנת תיקוני-החקיקה בנושא – לא נעשתה די היערכות ע"י המשרד להגנת הסביבה, וכן נדרשת פריסה מיטבית של המכונות – בעיקר בפריפריה, הגברת תדירות האיסוף וסימון הבקבוקים הגדולים החייבים בפיקדון.

אבי ניסנקורן, יו"ר דירקטוריון תאגיד המיחזור אל"ה, טען להיערכות מלאה לאיסוף מוגבר מבתי העסק בכל הארץ. לדבריו, השוק בנושא טרם הוסדר, ויש לקבוע גוף מוכר לאיסוף ולמיחזור. עו"ד כרמית ברדוגו-מימון מתאגיד אסופתא, סיפרה על יצור מכונות אוטומטיות לגריסת בקבוקי פלסטיק, ובחודשיים הקרובים יופצו כ-200 כאלו.

לדברי גליה שגיא, מנהלת איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, הציבור לא יצא מהבית בשביל להחזיר את המכלים הריקים. על פי סקר שערך המשרד להגנת הסביבה, רוב הציבור לא ילך להחזיר את המכלים בשביל 30 אגורות בלבד – והיא הציעה לעלות את דמי הפיקדון.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך