מסע בין כיכרות אשדוד

אתם עוברים על ידם בדרך לים, אתם מקיפים אותם כשאתם נוסעים לעבודה וחוזרים הביתה * חלקם הפכו למטבעות לשון שגורים בפי האשדודים, כולם יודעים היכן נמצאת "כיכר השפיץ", אבל מי יודע שהכיכר היא על שם אילן רמון? * עיתון "המגזין" בפרויקט מיוחד שמספר את סיפורם וההיסטוריה של הכיכרות באשדוד
כיכר היובל - צילום: חי חביב

כיכר היובל

ידוע גם בשם: כיכר העין

מיקום: הקצה הדרומי של שדרות משה דיין

כיכר העין היא הכיכר השנייה בגודלה במדינת ישראל אחרי כיכר רבין בתל אביב. פסל העין, אותו עיצב האמן מוטי מזרחי מתנשא לגובה של 18 מטרים. הצד המזרחי צבוע בצהוב ומסמל את השמש והצד המערבי צבוע בכסוף ומסמל את הירח.

 

blank
כיכר סלוניקי

כיכר סלוניקי

ידוע גם בשם: כיכר המפרשיות

מיקום: הצטלבות שדרות משה דיין ושדרות מנחם בגין

 

הכיכר שמסמלת להרבה מתושבי העיר את אשדוד, בנויה מחמישה פסלים דמויי מפרשיות בצבעים אפור וכחול שמתנשאים לגובה של 15 מטר. הכיכר נבנתה ע"י האמן ישראל דני לזכרם של קהילת יהודי סלוניקי שגורשו מספרד ועלו ארצה ברבות השנים.

blank
כיכר אילן רמון

כיכר אילן רמון

ידוע גם בשם: כיכר השפיץ

מיקום: מרכז רובע הסיטי

 

את הכיכר ע"ש אילן רמון אשר ממוקמת מעל המנהרה היחידה בעיר עיצב האדריכל יורם מילר. בכיכר מזרקה מרובעת גדולה בצבע כחול וממרכז הכיכר עולה קונוס בצבע כסף גבוה ממנו היה יוצא בעבר קרן לייזר ירוקה אותה היה ניתן לראות למרחקים. פעילות הלייזר הופסקה מכיוון שהייתה מפריעה לתנועת כלי השייט הימיים באזור החוף והנמל של אשדוד.

blank
כיכר הנער

כיכר הנער

מיקום: הצטלבות שדרות עובד בן עמי ושדרות משה דיין

 

הפסל אותו יצרה האמנית עפרה צימבליסטה לזכרו של מריאן ברקוביץ' ז"ל, נראה כמלאך או אולי נער מכונף. מריאן ז"ל היה נער אשדודי ממוצא רומני אשר נהרג במלחמת לבנון השנייה. הוא למד בבית-הספר היסודי "צפרירים" ובמקיף ג'. במהלך מלחמת לבנון השנייה, נקרא מריאן לשירות מילואים ביחידת הצנחנים. מריאן ברקוביץ ז"ל נפל בקרב, בגבול הצפון ארבעה ימים לאחר שגויס.

blank
כיכר השלום

כיכר השלום

מיקום: הצטלבות שדרות משה דיין ושדרות יצחק רבין

 

את הכיכר תרמו מישל ורוברט אסרף לזכר בתם יעל, והפסל במרכזו עוצב על ידי האמן דוד סוזנה. הפסל בנוי ממקטעים מסיבים שנראים כאילו הם הולכים ליפול בכל רגע. הפסל מסמל את השבריריות והכמיהה לשלום במדינת ישראל.

blank
כיכר הדייגים

כיכר הדייגים

מיקום: פינת הרחובות משה דיין ושדרות יצחק הנשיא

 

היוזמה מאחורי הקמת הכיכר שהוקמה בסוף 2019 הייתה של אפרים וישראל נחום, ילדיהם של אלדו וחנה נחום, ילדי העיר טריפולי במקור, שבנו את ביתם באשדוד עוד כשהייתה עיירה קטנה ואף פתחו את חנות הדייגים הראשונה. הכיכר הוקמה בכדי להנציח את בני דורם וגם את אחיהם סגן עמוס נחום ז"ל שנהרג במלחמת יום כיפור.

 

blank
כיכר הצועדים

כיכר הצועדים

מיקום: שדרות משה דיין ונחל ירקון (מול חוף י"א)

 

בתוך הכיכר נמצאים שבעה דמויות של אנשים ממתכת בצורות שונות ומחוץ לכיכר על איי התנועה שלושה נוספים. על שבעת הדמויות בתוך הכיכר סוככות עצי דקל ממתכת אשר "עליו" מזכירים כבלי חשמל. הכיכר נבנתה ועוצבה ע"י עובדי תחנת הכוח אשכול לזכרו של חברם גיל קקו ז"ל אשר עבד איתם טרם גיוסו לצבא. גיל נהרג בעת מילוי תפקידו בתאונת דרכים קשה.

blank
כיכר מאי 1945

כיכר מאי 1945

ידוע גם בשם: כיכר פסל הניצחון

מיקום: שדרות עובד בן עמי בין רובע י' לרובע י"ג

 

מאי 1945 היה התאריך בו נכנעו הגרמנים לבעלות הברית במלחמת העולם השנייה. הכיכר נבנתה לזכר יום הניצחון ועליו מצוירים 16 דגליהם של המדינות בעלות הברית. ביניהם: ארה"ב, צרפת, פולין, הפיליפינים, קנדה, בלגיה ודגל פלסתינה.

blank
כיכר רחמים חדד

כיכר רחמים חדד

ידוע גם בשם: כיכר האנשים הכחולים

מיקום: הצטלבות שדרות יצחק רבין ושדרות בני ברית

 

רחמים חדד היה אחד מוותיקי העיר והוא היה זה שפתח את המכולת הראשונה באשדוד ברחוב ההגנה ברובע א'. מספרים עליו שהיה דובר 5 שפות ואת המצרכים במכולת שלו היה מוכר בהקפה. כאשר שאלו אותו מתי ישלמו היה עונה "ישלמו כשיעבדו, ואם לא יעבדו אז שיאכלו", ותיקי העיר זוכרים כי בנו אלי, נהג לעבוד איתו במכולת. את הפסל בכיכר הקים בנו אבי חדד. הפסל כולל שלושה אנשים, אדם מכופף עם הפנים למטה לסמן את המוות, אדם באמצע בגובה ממוצע לסמל את החיים, והדמות הגדולה מרימה יד למעלה. עבר, הווה ועתיד משתלבים ביחד.

blank
כיכר העונות
blank
כיכר השבטים

כיכר העונות + השבטים

מיקום: בצפון ודרום איזור י"ב בהתאמה

 

לאיזור י"ב (הלא היא 12 בגימטריה) ניתן להיכנס מכיוון צפון לרחוב "כוכב הצפון" אשר מתחבר לכיכר העונות ממנה מסתעפים 12 רחובות העונים לשמות שנים עשר החודשים העבריים. (מהם מורכבים עונות השנה כמובן) ומדרום לרובע ניתן להיכנס דרך רחוב "כוכב הדרום" אשר מתחבר לכיכר השבטים ממנה מסתעפים 12 רחובות נוספים העונים לשמות שנים עשר שבטי ישראל. לרובע עוד שתי כניסות ממערב וכניסה נוספת ממזרח דרך רחוב "כוכב השחר".

12121231231234234

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך