כבר בשנת 1999 נקבע כי מדי שנה יצוין ב- 16 לאפריל "יום הקול הבין-לאומי". ביום זה מתקיימות בעולם פעילויות רבות ש מטרתן להעלות את המודעות לשמירה על קול תקין, במיוחד במקצועות השונים בהם נדרש שימוש רב בקול ובדיבור לאורך שעות היום.
השנה אורגן הכנס המחוזי השני המיועד למורים, מורים למוזיקה וגננות ממשרד החינוך בחסות הפיקוח על החינוך המוזיקלי במחוז דרום במשרד החינוך. הכנס נערך בשיתוף פעולה עם המרכז הרפואי האוניברסיטאי "קפלן" ושירותי בריאות "כללית".
מארגנות הכנס, דר' מיכל ינקו (מרכזת תחום המוזיקה במשרד החינוך) ודר' קלאודיה אנבה (קלינאית תקשורת במכון לשפה ודיבור -"שירותי בריאות כללית") סברו כי עקב התכנית החדשה של משרד החינוך "שיר של יום", שפועלת כפרויקט "פיילוט" השנה במספר בתי ספר בכל רחבי הארץ, ובמחוז דרום בבאר שבע, אילת, אשדוד ובחלק מבתי הספר באשקלון, היה חשוב להקדיש את הכנס להעלאת המודעות לשימוש נכון ותקין בקול בקרב אנשי החינוך ובנוסף, כדי לתת הדרכה ללימוד דפוסים טובים יותר לשמירה על קול בריא בזמן השירה.
ההרצאות השונות בכנס הועברו על ידי הרופאים אף אוזן גרון (א.א.ג) דר' יובל סלוביק (המרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה") וד"ר יעל שפירא גליץ (המרכז הרפואי "קפלן") וקלינאית התקשורת דר' קלאודיה אנבה, (מכון שפה ודיבור -"שירותי בריאות כללית"- מחוז דרום). ילדי המקהלה "זמירי ים" מהקונסרבטוריון אקדמא באשדוד בניצוחה של גב' נטליה פודים קודל, שרו שירים שונים כדי להדגים את השימוש בקול ברמה האמנותית.
במהלך ההרצאות, המרצים הדגישו את החשיבות בבדיקות רפואיות של הקול במורים ולמה גם חשוב להציע לילדים צרודים להיבדק אצל רופא א.א.ג כדי לזהות מהם הגורמים לצרידות ואת השלבים התחלתיים של הפגיעות בקול. במהלך הכנס, הקהל השתתף בצורה פעילה בתרגול תרגילים מיוחדים גם למורים וגם לילדים כדי לשמור על קול בריא במהלך יום עבודה.
בין ההמלצות שקיבלו המורים :
יש חשיבות רבה בשתיית מים לפני תחילת פעילות ווקאלית כמו דיבור או שירה ואחר כך להוסיף לגימות קטנות במהלך היום. ההמלצה היא לשתיה שבין ליטר וחצי עד שני ליטר מים ביום.
חשוב ללמוד איך לעשות הפסקות ווקאליות במהלך היום כדי לתת מנוחה לשרירי מיתרי הקול וגם כדי להיות בבקרה על כמות השעות שמדברים במהלך היום.
יש להימנע מצעקות או דיבור בעוצמה במקומות מרוחקים.
לפני שמתחילים לשיר, חשוב לשתות מים ולחמם מעט את הקול על ידי תרגילים קלים לחימום הקול.
מומלץ להשמיע את מוזיקת הרקע בעוצמה נמוכה על מנת למנוע שירה בעוצמה גבוהה ומאמץ בקול.
נכתב על ידי דר' קלאודיה אנבה – קלינאית תקשורת במכון שפה ודיבור