היות ומדובר בהליך משפטי מורכב הדורש ניסיון ומקצועיות, יש לבצעו באמצעות עורך דין תעבורה .
מתי מקבלי זימון לדיון בבית משפט לתעבורה
באופן כללי ניתן לומר כי עבירות תעבורה מתחלקות לשני סוגים. עבירות מסוג ברירת משפט בהן לנהג קיימת האפשרות לשלם את הדו"ח או להגיש ערעור על דו"ח משטרה ועבירות מסוג הזמנה לדין. זימון לדיון בתעבורה יכול להתקבל בהתרחש אחד מהמצבים הבאים:
- לנהג נרשמה הזמנה לדין על ידי השוטר בשטח לאור עבירת תנועה חמורה שביצע כגון נהיגה בשכרות, נהיגה במהירות מופרזת וכו'. על גבי ההזמנה אשר תמסר לנהג ירשם התאריך אשר עליו להתייצב לדיון.
- הנהג הגיש בקשה להישפט והזמנה לדין נשלחה אליו בדואר רשום. במקרה זה, ההזמנה אשר נשלחה לנהג תשמש כאסמכתא לשפיטתו בהעדר ככל ולא יתייצב לדיון הקבוע בעניינו.
- הנהג היה מעורב בעבירות אשר גרמו לתאונת דרכים ולשכת התביעות של משטרת ישראל החליטה להעמידו לדין. כאשר נהג מעורב בתאונת דרכים הוא אינו מקבל זימון לדיון בעניינו בו במקום אלא רק לאחר שתובע מוסמך יעבור על חומר הראיות ויקבע כי ישנן די ראיות להעמדתו של הנהג לדין.
אי התייצבות לדיון בבית משפט לתעבורה
אי התייצבות לדיון בבית משפט לתעבורה עלול לגרור שפיטה בהעדר לרבות הוצאת צו הבאה. ככל ומדובר בעבירה חמורה כגון נהיגה בזמן פסילה או נהיגה תחת השפעת סמים, רשאי בית המשפט להוציא נגד הנהג אשר לא התייצב לדיון צו הבאה. צו הבאה פירושו שעל הנהג יהיה להפקיד סכום כסף מסוים אשר יקבע על ידי בית המשפט כתנאי להתייצבותו לדיון.
ככל והנהג לא יפקיד סכום זה, יעצר ויובא בפני בית המשפט. ככל ומדובר בעבירות תנועה קלות הרי שבית המשפט ידון את הנהג בהעדרו והוא רשאי להטיל עליו עונשים חמורים גדולים פי כמה מאלו הקבועים לצד העבירה המקורית. כך למשל, נהג אשר הוגש בעניינו כתב אישום בגין נהיגה בשכרות ולא הגיע לדיון בעניינו, בית המשפט רשאי לדון אותו שלא בהעדרו ולהטיל עליו פסילת רישיון נהיגה לתקופה העולה על 24 חודשים.
התמודדות עם אי התייצבות לדיון בתעבורה
נהג אשר לא הגיע לדיון בבית משפט לתעבורה ונפשט בהעדרו רשאי להגיש בקשה לביטול פסק דין שניתן בהעדר וכן רשאי להגיש ערעור על גזר הדין לבית המשפט המחוזי. המלצתינו היא לנצל את האפשרות הראשונה טרם הגשת הערעור ולפנות לערכאה השיפוטית אשר דנה בהעדר בבקשה מתאימה לביטול פסק הדין.
ביטול פסק דין שניתן בהעדר דורש התייחסות בשני מישורים עיקריים על מנת שניתן יהיה להגדיל את סיכויי הבקשה.
מישור ראשון – התייחסות לאי התייצבות לדיון ונימוק רלוונטי וענייני. נניח ככל ואירוע רפואי גרם לנהג לא להתייצב לדיון יש לגבות טענה זו במסמכים רפואיים עדכניים ורלוונטיים.
מישור שני – עיוות הדין שיגרם לנהג אילו לא יבוטל פסק הדין שניתן בהעדר. עיוות דין בהקשר זה דורש התייחסות לראיות הקיימות בחומר החקירה וציון הכשלים העולים ממנו בפני בית המשפט. על הנהג ועורך דינו להתייחס לתנאי זה שכן בהעדר עיוות דין, רשאי בית המשפט לדחות את הבקשה ולהותיר את פסק הדין על כנו.
בין אם החלטתם להגיש ערעור על פסק הדין ובין אם להגיש בקשה לביטולו למותב אשר דן בתיק הרי שלצורך הגדלת סיכויי הבקשה יש לעשות זאת באמצעות עורך דין תעבורה הבקיא ומנוסה בדיני תעבורה ובפרקטיקה הנהוגה. רק כך ובאופן זה, ניתן יהיה להבטיח את סיכויי הבקשה וביטול פסק הדין שניתן בהעדר הנהג.