הנחיות אסותא אשדוד לבעלי סוכרת נעורים ליום הכיפורים

לקראת יום הכיפורים מפרסם ביה"ח אסותא אשדוד הנחיות לבעלי סוכרת נעורים. איך נערכים לצום ולאלו תופעות יש לשים לב
בית החולים אסותא.
ביה"ח אסותא.

ילדים ונוער עם סוכרת – כך תיערכו לקראת הצום: לקראת יום הכיפורים הקרב ובא, מפרסם בית החולים 'אסותא אשדוד' כמה כללי אצבע חשובים המיועדים לבעלי סוכרת נעורים (סוכרת סוג 1). ההנחיות, שאותן שמענו מד"ר יוני ישעיהו, מנהל מערך הילדים ומנהל מרפאת הסוכרת לילדים באסותא אשדוד, מתייחסות הן להיערכות הנדרשת לפני החג והן לתופעות אליהן יש לשים לב ביום החג עצמו.

ראשית, מדגיש ד"ר יוני ישעיהו, יש לדעת כי ילדים ונערים הסובלים מסוכרת נעורים נמצאים בסיכון מוגבר לאירועים רפואיים חמורים הן ביום הכיפורים עצמו, והן בערב יום הכיפורים בעקבות הסעודה המפסקת. הסיכון קיים בערב החג כאשר אוכלים מטבע הדברים יותר וזאת במטרה 'למלא את המחסנים', כשאז קיימת סכנה של יתר סוכר, ובה בעת קיימת סכנה במהלך הצום עצמו של 'היפו' – נפילת סוכר. תופעה נוספת היא נפילת סוכר שמתרחשת כשעתיים שלוש לאחר הסעודה המפסקת, וזאת משום שהילד הגביר את מנון האינסולין בעקבות הסעודה המפסקת.

מסיבה זו יש להקפיד על כמה כללים חשובים. בראש ובראשונה יש לדעת שמי שאינו מאוזן ויש לו המוגלובין A1c מעל 9, אסור לו לצום. לא לצום לא חצי יום וגם לא רבע יום. הדבר נכון גם לגבי כל ילד שהיו לו אירועים של היפו בעבר, כאשר ילד שיש לו נטייה להגיע לבית החולים בגלל מצבים של היפו – אסור לו לצום בשום אופן.

אלו שמצליחים לשמור על מצב מאוזן והם יודעים לטפל בעצמם, נדרשים להתנהל לפי ההנחיות הבאות:
האינסולין הבאזלי (הבסיסי) שמוזרם במשאבה לאורך כל שעות היממה, או ניתן בזריקה פעם ביום (לנטוס/טרגלודק), יש להפחית את המינון ב30%. כלומר, אם המינון הרגיל עומד על 10 יחי' ליממה, יש לכוון את המשאבה כך שתזרים 7 יחי'. כמו כן, את האינסולון הקצר, ה'בולוס' שמוזרק רק באוכל, יש להפחית ב40%. כלומר אם המינון עומד על 10 יחי' לארוחה יש לרדת ל-6 יחי'.

פרט לכך, כל ילד הסובל מסוכרת חייב להחזיק בכיס במהלך כל החג את הגלוקומטר, כך שיוכל לבדוק את עצמו בכל פעם שמתעורר חשש שהוא יוצא מאיזון. האמצעי חייב להימצא בהישג יד, שכן כבר קרו אירועים רבים שבהם הילד מיהר הביתה והתמוטט בדרך. כמו כן, עליו להחזיק ברשותו סוכר, כל אחד עם האמצעי שהוא מחזיק בד"כ כמו כדורי גלוקוז, מיץ או סוכריות, כך שברגע שהוא מאבחן את עצמו ומגלה שהרמה ירדה לפחות מ70, עליו לשבור את הצום מיד.

וישנה הנחיה הנוגעת לסובבים: אם אתם מבחינים בילד או בנער המתעלף, או שנראה שהוא מסוחרר, לא מגיב, מנסים להעיר והוא לא מתעורר – יש ללחך לו את השפתיים עם משהו מתוק, לפורר סוכריה, או לתת לו לשתות מיץ אם הוא בהכרה, כשכך ניתן יהיה למנוע הידרדרות.

blank

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך