"בתור ראשי רשויות הנמצאים בפריפריה, אנו פוגשים מידי יום את מצוקת שירותי הבריאות באזורינו. איכות שירותים אלו נופלים משמעותית מאלו של המרכז, באיכות, בזמינות ובנגישות", כך כותבים ראשי הרשויות בפריפריה במכתב מחאה, המופנה אל ראש הממשלה, שר האוצר וסגן שר הבריאות.
המחאה נולדה לאור דו"ח משרד הבריאות לשנת 2017, ממנו עולה כי במחוז ת"א קיימים פי שניים רופאים בהשוואה למחוזות הצפון והדרום, ולאור כך שבהשוואה למדינות ה-OECD, ישראל נמצאת בתחתית דירוג מיטות האשפוז. כמו כן, בדיקת שיעור התמותה בישראל לשנת 2015 מלמדים שבערי הדרום והצפון מתים יותר חולים בהשוואה לאזור המרכז.
ראשי הרשויות מציינים לדוגמה את הדרך בה בחרה המדינה לצמצם את הפערים, כאשר בשנת 2011 החליטה לתמרץ רופאים מתמחים בכל הארץ, במקצועות שקיים בהם מחסור. פעולה זו אכן הביאה לעלייה במספר הרופאים המתמחים, אלא שמדובר בשינוי שאינו מספיק ויש לנקוט בפעולות נוספות לצמצום הפערים בשירותי הבריאות. "אזרחים ואזרחיות שגרים בפריפריה מקבלים טיפול רפואי פחות טוב בצורה משמעותית מאזרחים במרכז הארץ", הם קובלים ומציינים שביטוי מובהק לכך ניתן לראות בזמן ההמתנה שנכפה על חולים בפריפריה, כדי להגיע לרופאים מומחים ולקבל שירות שהוא נגיש וזמין לכל חולה במרכז הארץ.
ראש עיריית אשדוד ד"ר יחיאל לסרי, רופא במקצועו ומי שהניף את דגל המאבק נגד ממשלת ישראל והצליח להביא לבנייתו של בית חולים חדש ומודרני באשדוד, מזדהה לחלוטין עם מחאת ראשי הרשויות וצירף את חתימתו למכתב המחאה. "שירותי בריאות צריכים להינתן באופן שווה לכל תושבי המדינה, באותה רמת איכות ובאותה נגישות", אומר ד"ר לסרי ומדגיש כי אין מדובר במותרות אלא בשירותים חיוניים ומצילי חיים. "כרופא וכראש עיר העוקב אחר פעילות בית חולים אסותא באשדוד, אני יכול לומר בצורה נחרצת וחד משמעית כי בזמן הקצר שבית חולים אסותא פועל באשדוד, נחסך המון סבל מחולים ובמקרים לא מעטים נצלו חייהם של אחרים שזכו לסיוע רפואי איכותי ומידי בזמן אמת".
ראשי הרשויות חתמו את מכתבם בדרישה לתקן את המצב. "לא יתכן שבמדינת ישראל, אורך החיים ואיכות החיים יקבעו לפי מקום המגורים. לא מדובר במותרות, אלא בחיים עצמם".