בעונת הרחצה בשנת 2017 טבעו למוות 30 איש, שנת 2016 הייתה קטלנית במיוחד ובה טבעו למוות 43 איש. רוב הטביעות אירעו בחופים שאינם מוכרזים ובחופים בהם הרחצה אסורה, בשעות הלילה או בשעות בהן אין מצילים בחופים. על מנת שנשחה את החודשים הבאים בשלום, "המגזין" מביא בפניכם את כללי הזהירות והטיפול הראשוני לטובע.
עונת הרחצה הרשמית באשדוד נפתחה בשבוע שעבר, אם כי כבכל שנה, עיריית אשדוד הקדימה לפתוח את העונה, וכבר מאמצע מרץ פעלו תחנות ההצלה בחופים מי-עמי, י"א ובחוף הקשתות. אין זה סוד כי רצועת החוף של אשדוד היא מבין היפות בארץ (אם לא הכי יפה). לאורך כעשרה ק"מ ממוקמים שבעה חופים מוכרזים: מי-עמי, לידו, אורנים, גנדי-הקשתות, החוף הדתי- הנפרד, י"א, ט"ו- ריביירה. בנוסף יש עוד שני חופים בלתי מוכרזים, חוף המצודה וחוף גיל. בחופי אשדוד לא גובים כסף על כניסה לחוף ואין גם עלות לחנייה, מה שללא ספק מהווה יתרון גדול עבור התושבים.
פעילות אינטנסיבית לשדרוג החופים ושינוי בתפיסת התפעול של אגף החופים, העלו את חופי הזהב של אשדוד על מפת החופים בעולם, מאחר שכל החופים פועלים תחת תו התקן הבינלאומי "דגל כחול" לאחר שעמדו בדרישות המחמירות של העמותה הבינלאומית שמשכנה בדנמרק. כל חופי אשדוד מצוידים ומאובזרים כיאות, ומציעים שירותי חוף אופטימאליים. בכל החופים יש שירותי גברים ונשים, מקלחות חיצוניות, ברזיות, מרפאות, משרדי חוף, סככות צל, מתקני שעשוע וספורט, מתקנים לאופניים, וכמובן נגישות לנכים.
למרות האהבה שלנו לים, צריך לזכור כי הבילוי בו טומן בחובו לא מעט סכנות. על פי נתוני משרד הפנים, בעונת הרחצה 2017 טבעו למוות 30 איש. יחד עם זאת חלה ירידה של 30% במקרי הטביעה למוות לעומת שנת 2016, אז טבעו למוות 43 איש.
מהנתונים עולה כי בעונת הרחצה אשתקד 52% ממקרי הטביעה אירעו בחופים לא מוכרזים וחסרי סטטוס האסורים לרחצה, 30% מהמקרים אירעו בחופים מוכרזים בשעות פעילות המצילים ו-16% בחופים מוכרזים אך לא בשעות פעילות שירותי ההצלה. רוב הטובעים, 86%, היו גברים. 66% מהטביעות למוות אירעו בים התיכון. גילאי הטובעים נעו בין 3% עד גיל 18, 26% בגילאי 19-45, 36% מעל גיל 46 וגילאי שאר הטובעים, 33%, אינו ידוע.
כמידי שנה, גם במד"א מפרסמים אזהרות וכללי בטיחות, ומעריכים כי לצד הגברת המודעות מצדם של ההורים בפרט וציבור המתרחצים בכלל לחשיבות הרחצה בחופי רחצה מוסדרים, צריכים ההורים ללמוד ולתרגל עזרה ראשונה בסיסית לטיפול במקרי טביעה של ילדיהם.
כללי זהירות בחוף הים ובבריכות
יש לרחוץ רק בחופים ובבריכות מוכרזים הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה. במידה והמתרחץ מגיע לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף או בבריכה – אין להיכנס למים!
יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל. שימו לב – אם אינכם רואים את המציל, גם הוא כנראה לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה.
יש להימנע ממשחקים מסוכנים. אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, אין לרוץ מסביב לשפת הבריכה, מחשש להחלקה ופציעה.
דע את יכולותיך. שחה תמיד במים שהם בשליטתך, אל תגיע לאפיסת כוחות. אם חבריך שוחים למרחק רב ממה שאתה רגיל ומסוגל – אל תצטרף! קח בחשבון תמיד את הדרך חזרה בשחייה. אם התעייפת, צא מהמים, שתה ונוח מעט בצל.
אין לשחות באזור שובר הגלים. באזור זה עלולות להיווצר מערבולות חזקות שמושכות לקרקעית הים.
בבריכות פרטיות: אין להשאיר פעוטות וילדים בקרבת מקורות מים ללא השגחה צמודה. פעוט עלול להחליק בשניות והפגיעה בו תהיה קשה במיוחד, שכן חבלת ראש מנפילה שכזו עלולה לגרום לנזק משמעותי.
יש לגדר ולסגור כל מעבר לכיוון הבריכה במידה ואין באזור מבוגר שיוכל להשגיח על פעוטות וילדים.
למבלים עם תינוקות וילדים בים, בבריכה או סמוך לכל מקור מים אחר – שימו לב לכללי הזהירות הבאים: אין לאפשר לתינוקות וילדים להישאר אף לא לרגע ללא השגחת מבוגר אחראי סמוך למקורות מים! תינוקות וילדים עד גיל חמש הם אוכלוסייה מועדת לטביעה. עקב מבנה גופם, בו הראש כבד וגדול יחסית לגוף, מרכז משקל גופם גבוה יותר ולכן הם עלולים להתהפך כשראשם קדימה אל תוך מי הבריכה, הים, הגיגית, האמבטיה וכו'. ילדים גם אינם מבינים את מהות הסכנה ואינם יודעים להיזהר. על כן, החשיבות בשמירה צמודה אליהם ליד מקורות מים משמעותית מאוד.
טביעה מתרחשת תוך דקות בודדות. מספיקות דקות מעטות מאוד של חוסר תשומת לב מלאה, בהן הילד עלול לטבוע. יש להישאר כל העת בטווח יד מהילדים שבמים ולהתרכז רק בהם. במידה ונכנסתם למים עם מספר ילדים, אנא דאגו למבוגר אחראי שישהה לצידם.
מצופים, גלגלי ים ודומיהם מקנים תחושה מוטעית של ביטחון. זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה, ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בפריטים אלה.
יש לוודא כי הילדים מוגנים באופן מלא מפני נזקי השמש. יש להקפיד למרוח אותם בקרם הגנה מתאים, ואף רצוי להלביש תינוקות בבגד ים מלא וארוך על מנת להגן על גופם.
במקרה של טביעה, יש לפעול על פי ההנחיות הבאות:
1. יש להוציא את הטובע מהמים. נסו למשות את הטובע מהמים במידת האפשר והימנעו מלסכן את החיים שלכם. במקביל, הזעיקו את מד"א בקו החירום 101.
2. הישמעו להנחיות הפאראמדיקים במוקד החירום 101 של מד"א אשר ידריכו אתכם כיצד להמשיך לטפל בטובע עד להגעת צוותי מד"א למקום.
3. אם הטובע איננו נושם (בית חזה אינו עולה ויורד) השכיבו את הנפגע על גבו הרחק מקו המים והחלו מיד בביצוע עיסויי חזה עד להגעת צוותי מד"א למקום, ובהתאם להנחיות הפאראמדיקים במוקד.
4. מומלץ שהטובע יתפנה לבית חולים, גם אם הוא מרגיש טוב יותר, להמשך מעקב ובדיקות בבית החולים.