בריאות בצהרונים – החוק החדש

מאת: הדס יריב,(M.Sc) , מנהלת תחום בריאות בחברת "מבושלת", טכנולוגית מזון ומוסמכת בתזונה.
גן באשדוד

מעתה ההרכב התזונתי של ארוחות הצהריים בצהרונים לילדים מוסדר בחוק. הכמויות של רכיבי המזון השונים מפורטות ונקבעות על פי הצרכים התזונתיים בכל גיל. חל איסור על הגשת מזון מטוגן, מעובד והמכיל תוספים. ניתנה הנחיה ברורה להפחית את כמויות המלח, ונאסר שימוש בסוכר ובתחליפיו, שימוש בקטשופ ובממרחים מתוקים דוגמת שוקולד.

דגש רחב הושם על נושא הגיוון התזונתי – חשיפה של הילדים למנות שונות מדי יום. כך למשל חלבון מהחי יגיע ממקורות כגון עוף/ הודו/ בקר, אך חשוב גם להוסיף חלבון מן הצומח המגיע מתבשילי קטניות כגון שעועית, חומוס או עדשים. דרישה נוספת היא חשיפה לדגנים מלאים במנות אורז, פסטה, קוסקוס ובורגול.

ארוחת הצהריים היא הארוחה החמה העיקרית ביום, ולכן חשוב שתהיה מזינה ותענה על צורכי הגדילה של הילדים. תזונה הולמת בילדוּת, מאפשרת גדילה והתפתחות תקינות ומסייעת לשמור על בריאות הילדים בהווה ובחייהם הבוגרים. מאידך, תזונה דלה ברכיבים חיוניים ומחסור תזונתי עלולים להביא לידי סיכון בריאותי של ממש, פגיעה בהתפתחות ובגדילה לרבות הגברת תחלואה.

השינוי הבריאותי מתקבל לא אחת בהתנגדות מצד הילדים. לכן כדאי ואף רצוי ליישם התהליך בשלבים ובמקביל לאמץ פתרונות לבעיות בשטח. תחילה יש להיערך בשינוי גורף בחומרי הגלם המרכיבים את המנות: לעבור לייצור עצמי של כל המנות, כך מתאפשרת הקפדה על שימוש בחומרי גלם איכותיים לרבות נתחי בשר, הודו ועוף נקיים וללא תוספים לא רצויים, דגנים מלאים וקטניות. במקביל יש להגדיל את מגוון המנות, ככל שחושפים ילדים בגיל צעיר יותר למזון מגוון, כך הם ינסו יותר בקלות מאכלים חדשים ומומלצים. חשוב לפיכך להגדיל את ההיצע ולהוסיף מנות מגוונות של תבשילי קטניות, דגנים מלאים, ולהגדיל את מגוון הירקות הטריים והמבושלים.

בנוסף על כך ואולי החשוב מכל להדריך את צוות החינוך שהם בפועל השגרירים האמתיים של התהליך. הסייעות בצהרונים הן המובילות של הילדים. נושא המזון הבריא "נפל" עליהן ללא כל הנחיות ברורות. כשהן יהיו בקיאות בנושא ויבינו היטב את חשיבות התזונה לגדילה ולהתפתחות הילדים, הן יעזרו בשיווק המזון הבריא לילדים ולהורים. על כן חשוב לאורך השנה לערוך הדרכות מקצועיות לצוותים החינוכיים ולשים דגש על אופן הגשת המזון בצורה נאותה ומעוררת תאבון, על הצבת דוגמה אישית של הצוות עצמו לאכילה בריאה. יש להנחות את הצוותים איך לעודד ילדים להתנסות במאכלים חדשים ואיך לנהוג עם ילדים שמסרבים.

גם במזון בריא, כמו בכל תחום, כשיש שיווק טוב – ההתקבלות קלה יותר ומשחק הוא דרך נפלאה להעברת מסרים. חשוב לחלק לצוותים החינוכיים עזרים ומשחקים כדי שיוכלו לתווך לילדים את המזון הבריא דרך הפעלות. חוברת של משחקים הקשורים באכילת מזון בריא, לוח מגנטי ה"מדווח" בכל יום אילו מנות מוגשות ועוזר לסייע בשיח של הצוות והילדים בנושא, הם רק חלק מרעיונות להפעלות.

סיועם של ההורים חשוב להצלחת התהליך, כאשר ההורים מגויסים לתהליך ומבינים כי מדובר בתהליך ארוך, הם סובלניים יותר ומשתפים פעולה. לכן חשוב לזמן את ההורים לסיורים במפעל המייצר תוך שקיפות מלאה לחומרי הגלם ולתהליכי הבישול. לשתף אותם במידע על הערכים התזונתיים של מנות, ולדאוג לעדכנם באמצעות ניוזלטר תקופתי על הנעשה בשטח.

שיתוף מלא של מנהלי מחלקות בערים הוא הכרחי, כאשר יש ברשות המקומית הבנה כי נושא התזונה של הילדים הוא רם מעלה בחשיבותו, ויש דיאטנית ומנהלי מחלקות שאחראים לנושא ונלחמים להשגת מטרה חשובה זו, ביצוע המהלך קל יותר. שתהיה לכולנו שנת לימודים טעימה ובריאה!

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך