6 וחצי שנות מאסר לעוקץ הקשישים בפרשיית "העוקץ הליטאי"

מדובר בפרשייה בה נפגעו קשישים דוברי רוסית מכל רחבי הארץ, ע"י מספר נאשמים שפעלו במקביל במספר חוליות נפרדות עם גורמים עברייניים בליטא, באופן שיטתי ומתוחכם, וסחטו באיומים כ- 2 מיליון ש"ח מכ- 220 קשישים ומתלוננים נוספים, כולם עולי חבר העמים או דוברי השפה הרוסית. אמש גזר בית המשפט מאסר של 6 וחצי שנים על דימטרי אנטונוב, שהיה אחד מחברי הכנופיה שעקץ עשרות קשישים
6 וחצי שנות מאסר לעוקץ הקשישים בפרשיית "העוקץ הליטאי"

במסגרת הקשר בין הנאשמים לבין הגורמים העברייניים בליטא, הטילו הנאשמים והגורמים בחו"ל אימה ופחד על הקשישים, שלחלקם מלאו 90 שנים ויותר, על מנת להניעם לשלם להם כסף, שלא כדין.

השיטה עבדה כך: הנאשמים והאחרים פעלו להשגת פרטים אישיים של קשישים ובהם שמות הקשישים, מספרי טלפון נייחים בבתיהם ועיר מגוריהם. לאחר השגת הפרטים, הליטאים, בידיעת הנאשמים, התקשרו לביתם של הקשישים, שוחחו איתם בשפה הרוסית, הציגו עצמם בכזב כעורכי דין או כרופאים, הציגו בפני הקשישים מצג שווא לפיו אחד מקרובי משפחתם היה מעורב בתאונה בה הוא עצמו נפגע, שהוא נמצא כעת בבית חולים, מקבל טיפול רפואי ולכן אינו יכול לדבר באופן ברור. כמו כן, הוצג לקשישים מצג שווא לפיו קרוב משפחתם פגע באדם נוסף (ילד / ילדה / אישה בהריון / לעיתים תייר/ת וכד') באופן חמור, ושהאחר זקוק לניתוח בהול שעלותו מסתכמת בעשרות ואף במאות אלפי שקלים או דולרים. בחלק מהמקרים נמסר לקשישים שבני משפחתו של הנפגע רוצים להגיש תלונה במשטרה כנגד קרובי המשפחה של הקשישים, וכן תביעה אזרחית בסכומי עתק. על מנת להגביר את האימה, טענו בכזב בפני הקשישים והמתלוננים האחרים שבעקבות אותה תלונה במשטרה קרוב משפחתם יאסר למשך מספר שנים.

כדי להניע את הקשישים לתת את כספם – טענו בפניהם בכזב, שהם נמצאים בקשר עם קרובי המשפחה של האדם שנפגע, וכן שהם יכולים לייצג את הקשישים וקרוביהם, וביכולתם של הקשישים להציל את קרוב משפחתם מתלונה במשטרה, ממאסר ותשלום סכומי עתק כאמור, אם ימסרו לנציג שישלח אליהם כסף מזומן.

עקב מסכת האיומים והכזבים, מסרו המתלוננים לנאשמים, באמצעות "הנציגים" סכומי כסף גדולים. את כספי הסחיטה, חילקו בינהם הנאשמים והאחרים בחו"ל.

הכסף שמסרו המתלוננים לנאשמים היה לעיתים מקצבאות שונות אותם קיבלו הקשישים, במקרים אחרים מחסכונות שנאספו בעמל רב במשך שנים ארוכות, חלק מהכסף היה מיועד לקיום יומיומי ואף הוחזק על ידי הקשישים למימון הוצאות קבורתם ואף במספר מקרים הלוו הקשישים אלפי שקלים מהשכנים כדי לשלם לנאשמים. כתוצאה ממעשיהם של הנאשמים נגרמו לקשישים, למתלוננים האחרים ולקרובי משפחתם פגיעה כלכלית, עוגמת נפש ולחץ נפשי שלעיתים החמיר את מצבם הבריאותי הרעוע ממילא.

כאמור, כנגד הנאשם דימטרי אנטונוב הוגש כתב אישום יחד עם נאשמים נוספים במסגרת הפרשה. כתב האישום ייחס לו עשרות עבירות של סחיטה באיומים במסגרתם נלקחו כספים מ-85 קשישים שונים בסך למעלה ממיליון ₪.

הנאשם אשר הודה במסגרת הסדר טיעון, וחסך את עדויות הקשישים, הורשע בעשרות עבירות סחיטה באיומים, ונדון לשש וחצי שנות מאסר והפקיד פיצוי של 150,000 ₪ אשר הופקדו בקופת בית המשפט, ועוד 50,000 ₪ אותם ישלם בעשרה תשלומים החל מיום 8/6/17.

לדברי עו"ד רננה לוי מפרקליטות מחוז דרום (פלילי), אשר הגישה חלק מכתבי האישום וניהלה את התיקים בביהמ"ש, השיקול העיקרי בהסדר הטיעון היה להיטיב את הנזק שנגרם לקשישים, ולהחזיר ולו חלק מדמי הסחיטה.

במקרה זה מדובר בהשבת הכספים לקשישים שחלקם מעל גיל 90, שיתכן ולא היו זוכים להגיע לתום המשפט, ועל כן המשמעות של פיצוי שיתקבל בתחילת מרץ 2017 הינה במקרה זה שונה לחלוטין ממשמעות של פיצוי שיינתן בגזר הדין לאחר ניהול התיק. המטרה העיקרית שעמדה לנגד עיני הפרקליטות היתה השבת הכספים לקשישים שיזכו לראות עוד בחייהם שהצדק נעשה וכספם הוחזר.

בית המשפט המחוזי בבאר שבע (כב' השופט משניות) קיבל את הסדר הטיעון והטיל על הנאשם את העונשים האמורים לעיל.

בכתבי האישום הנוספים שהוגשו כנגד שאר הנאשמים המעורבים בפרשה, הוצגו הסדרי טיעון אך טרם ניתנו גזרי דין ועניינם של שני נאשמים נוספים ממשיך להתנהל.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך