נכון שהרבה דברים טובים מגיעים מאסיה – סושי, חופשה מפנקת בתאילנד, קימונו, פוקימון וכו' אבל כשמתחילה עונת הקיץ החל מחודש מאי ועד חודש אוגוסט, אנו נתקלים בתופעה פחות נעימה המגיעה אלינו מהיבשת ההיא – יתוש הנמר האסייתי.
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור מטעם חברת אס.סי ג'ונסון, המייבאת ומשווקת בישראל את המותג הבינלאומי אוטן להגנה מיתושים מסבירה: "יתוש הנמר האסייתי הוא יתוש שחור עם נקודות לבנות שמקורו בדרום מזרח אסיה הנפוץ בארצות רבות בכל היבשות, כגון: ארצות הברית, איטליה, ניו זילנד, קנדה, ספרד, ניגריה וארצות רבות אחרות. בניהן גם ישראל. היתוש נמצא לראשונה בישראל בשנת 2002 וכיום הוא נחשב לנפוץ ביותר בישראל".
ד"ר אקרמן מסבירה כי בניגוד לרוב היתושים, יתוש הנמר האסייתי פעיל במהלך היום, בעיקר בשחר ובשעות בין הערביים. סביבת מחייתו של היתוש היא לרוב באזור הטרופי, במי גשם החודרים לחללים של עצים ובכל מקום שיש בו מים עומדים לתקופה ארוכה. עיקר ההתפשטות של יתוש זה בארץ היא באמצעות העברת ביצים ו/או זחלים במים שמצטברים בתוך עציצים, תחתיות ומכלים. יתוש הנמר האסייתי נחשב לאחד המינים הטורדנים ביותר לאדם. נקבת יתוש אחת יכולה לגרום למספר רב של עקיצות בתוך זמן קצר ולעקיצות גם דרך בגדים דקים. התגובה האלרגית של רוב האנשים לעקיצת היתוש– גירוד, אדמומיות, ונפיחות, חריפה יותר מהתגובה לעקיצות יתושים אחרים.
זמזום יתושים טורדני, גירוד וחוסר נעימות יכול לשגע כל אדם, שלא לדבר על העקיצות (של נקבת היתוש, הזכר לא עוקץ), ורבבות בני אדם באזורים שלמים ברחבי הארץ נידונו לבילוי עוקצני במיוחד במרפסת, בגינות הביתיות ובגני השעשועים.
טיפים ועצות כיצד להימנע מעקיצות היתושים – ממומחי המותג אוטן להגנה מיתושים, הכולל סדרת מוצרים לילדים ולמבוגרים לנשיאה בתיק, לכל פעילות בחוץ :
1. הדרך העיקרית להתגונן מפני עקיצות היא באמצעות ריסוס או מריחה של תכשירים דוחי יתושים על הגוף, תכשירים אלה מקנים הגנה מקומית בלבד, לכן חשוב לדאוג לכיסוי מלא של חלקי הגוף החשופים.
2. כדי להתגונן מעקיצות דרך בגדים דקים ניתן לרסס תכשירים דוחי יתושים גם על הבגדים.
3. יש להקפיד על השימוש רק בתכשירים עם רישיון משרד הבריאות.
4. התקנת רשתות על החלונות והדלתות והקפדה על סגירה של דלתות וחלונות שאינם מוגנים ברשתות, תמנע חדירה של יתושים לבתים.
5. רוח מפריעה לתעופת היתושים, לכן המצאות בטווח השפעה של מאווררים פועלים בבית ומחוץ לבית, מסייעת בהרחקת היתושים.
6. יש לבדוק ביסודיות את הבית, החצר והגינה לפחות פעם בשבוע ולאתר כל מקור להצטברות מים עומדים, לדוגמא: דלי העומד מתחת לניקוז של מזגן, כלי מים של בעלי חיים, מים המצטברים בעציצים, תחתיות עציצים ואדניות, פחים ודליים.
7. השתדלו להימנע מהשקיית יתר הגורמת להצטברות מים עומדים.
8. אחד הפתרונות היעילים ביותר הם המכשירים החשמליים המפיצים ריח דוחה יתושים, אשר גורם להם להישאר מחוץ לחדר לפחות לכמה שעות. אחד המוצרים הנפוצים ביותר הוא רייד RAID, בקבוקון אחד מספיק ל-45 לילות, אינו מצריך מגע בעת השימוש וכולל מנגנון המפסיק את פעולת המכשיר לאחר 8 שעות. בטיחותי לחדרי ילדים מגיל 3 ומעלה ואינו משחרר ריחות לוואי. בשימוש במוצרים חשמליים יש להשאיר פתח אוורור בחדר.
9. היתושים נמשכים לפליטה של פחמן דו חמצני ולריח גוף, לכן מומלץ להתקלח לעיתים תכופות.
10. היתושים נמשכים לצבעים כהים ובולטים ולכן מומלץ לגוון את המלתחה וללבוש בקיץ ביגוד בצבעים בהירים.
11. יתושים נמשכים למוצרי בישום בעלי ניחוחות חזקים, לכן מומלץ להשתמש בקיץ במוצרים בעלי ריחות עדינים או ללא ריח בכלל.
12. היתושים מגיעים למקומות מוארים, לכן כדאי להשתמש בתאורה מינימאלית ככל האפשר, במיוחד ליד פתחי חוץ כגון: חלונות ודלתות.