אור כהן למד בתיכון מקיף ד' ושר מגיל צעיר מאוד, התחיל במקהלות זמר עוד בבית הספר היסודי והמשיך למקהלה בתיכון. היה מקשיב לאייל גולן ועמיר בניון… החיבור שלו לפיוט ולחזנות נוצר עוד מבית סבו, שהיה שר סביב שולחן השבת ובבית הכנסת. גדל בבית מסורתי.
קצת אחרי שלמד את דרשת בר המצווה שלו, התחיל להתעניין בעולם השירה והפיוטים ומהר מאוד בירר היכן יוכל להעמיק את הלמידה והגיע אל המרכז לפיוט ושירה בעיר אשדוד. "משהו במנגינות של הפרשה חלחל לי בלב ומאוד אהבתי את הקריאה בתורה, הטעמים והפיוט. רציתי ללמוד בתור יסודית ולהעמיק. ראיתי במרכז לפיוט ושירה הרבה מעבר לחוג, כמו בית שני שאליו הגעתי למסגרת ללימוד שירה אבל הרבה מעבר לזה. נרשמתי מההתחלה לקורס חזנות אצל רבי דוד אדרי כדי ללמוד הכל בצורה מקצועית ומסודרת. הוא מאוד מקצועי. למדנו 40 אנשים בקבוצה, פעם בשנה במשך שעה וחצי. למדנו מבוא- מה זה פיוט בכלל ומה ההבדל בין פיוט לשירה ולתפילה".
מה ההבדל עבורך בין פיוט וחזנות לשירה "רגילה"?
"הטקסט של פיוט שונה משירים רגילים. הטקסטים נעים בינך לבין עצמך לבין הקדוש ברוך הוא ופחות שירים שנכתבים למושא אהבה. היום גם חילונים לגמרי לומדים פיוט, בכל רחבי הארץ. מה גם שדרך התזמורת האנדלוסית והמרכז לפיוט ושירה נוצרה התעניינות גדולה וחיבור למסורת בשנים האחרונות, זה הפך לאוניברסלי. הפיוט והשירה באשדוד הפך למורה דרך ולמפעל ענק שהקימו יחד ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ומוטי מלכא. הם זיהו את הצורך של האנשים. היום לומדים בכל הארץ ".
כיום, אחרי לימוד במשך של 11 שנה משמש אור כחזן בבית כנסת באשדוד ופייטן שמופיע ברחבי הארץ- בהילולות, חינות, בריתות, חתונות, הכנסות ספר תורה, שבתות חתן ועוד. יש לו שאיפה להגיע לבמות גדולות והוא מקווה להופיע יום אחר יחד עם התזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד. בלי קשר הוא מופיע ושר- הוציא סינגל משלו ולא אחת מבקשים ממנו לשיר בכניסה לחופה באירועים.
לפני כשנתיים הוא כתב את השיר "לנצח הכל" והפיק את הסינגל בעיבודו של מוטי סיימון מאשדוד. הוא גם מנגן על קלידים. הפיוט לימד אותי להיות מאוד מוזיקלי ומקצועי בשמיעה והבנה. אי אפשר לזייף כשיש לך הבנה כל כך גדולה של שירה.
לא כל מי שלומד חזנות במרכז לפיוט ושירה באשדוד אכן הופך להיות חזן לאחר מכן. יש תלמידים שמגיעים למרכז מגיל צעיר מאוד ועד בני 70 כשרובם מגיעים מידי שנה ומרגישים חלק ממסגרת אהובה, שתמיד ניתן ללמוד בה משהו חדש מתוך הקיים ולהרחיב את הידע בשילוב תכנים מתחלפים מידי שיעור.
ואתה בחרת שכן להיות חזן בבית כנסת?
"קיבלתי תעודות הסמכה בסיום לימודי החזנות. אין מעמד נשגב יותר מאשר להיות שליח ציבור וחזן. אנשים מחכים כל השבוע לשמוע את קולו של החזן, זה מרגש להתפלל מול הקדוש ברוך הוא ולהוביל תפילות עם קהל בבית הכנסת".
אתה רואה עצמך גם מלמד בעתיד?
"ייאמר לזכותו של רבי דוד אדרי שהוא מהאנשים ביחידים שנותן ומעביר את הידע שלו הלאה ויש לו המון ידע. אני כולי תקווה שאוכל בעתיד לעשות כמותו להעביר את הידע שלי הלאה בשנים הבאות. אישית אני אומנם חזן אבל עדיין מרגיש שאני סופג למידה- בכל יום של תפילה אני לומד על עצמי, איפה הייתי טוב יותר או פחות, התאמתי את עצמי לקהל האם הם נהנו מקטעי התפילה והפיוטים והצליחו לקחת בהם חלק… לפעמים יש קטעים קשים וצריך לדעת להתאים לקהל המתפללים. אני מאחל לעצמי שברבות השנים ואכל להעביר הלאה את כל מה שלמדתי ואלמד".
"תמיד מפרגנים, מעריכים ומעודדים. מתפעלים לא אחת מזה שאני בחור צעיר שמשמש כחזן ומעביר את התפילות בבית הכנסת ושר סוג שירה של אנשים הרבה יותר מבוגרים ממני, באווירה של "פעם". יש כאלה, בני הדור הקודם שהרימו גבה בהתחלה, ששייכים לדור ההוא ששימר את התפילות והפיוטים לעצמם. זה אוצר תרבותי ענק וצריך לשמר את זה. אני שמח שזה נפל בחלקי בגיל כל כך צעיר. אני חזן בבית כנסת קבוע ומזמינים אותי כל הזמן לאירועים גם כפייטן. אני מגיע כשאני יכול וזה מסתדר".
ההתנהלות ביום יום משתלבת- הטכנולוגיה והחיים המודרניים ובמקביל המסורת. אני חי אורח חיים דתי אבל יש לי הרבה חברים חילוניים. אני מתייחס לכל יהודי באשר הוא ומכבד כל השקפה שתהיה.
אפשר ללמוד חזנות רק משהייה וביקורים מתמידים בבית הכנסת? מהשתתפות בתפילות?
"במרכז לפיוט ושירה לומדים את היסודות והמקורות. לומדים הכל בצורה מסודרת, מקאמים, טעמים ופרשנויות. צריך לבוא פיזית וללמוד. המרכז באשדוד הוא ללא ספק מספר 1 בארץ מבחינת מקצועיות ופירות שמבשילים מכל הידע הרחב הנלמד. זה שמישהו יודע לשיר לא אומר שהוא זמר".
אמנות ויצירה
במקביל להיותו חזן, הוא יוצר וכותב מוזיקה וגם מופיע. יש בו שילוב של אמן ואמונה. התפיסה אולי מוצאת בזה סתירה, אבל לפעמים האמנות שיש באדם היא גדולה…" אולי כי אני אוהב לשיר הלכתי לתחום הזה אבל משם התחברתי והעמקתי ביהדות. אני מופיע גם בטקסי יום זיכרון שמתקיימים בעיר. יש לי חיבור מאוד גדול למוזיקה ומצאתי כמה דרכים לשלב בתוכן את האהבה הזו", מסביר כהן.
הפיוט והשירה הוא קורס שמתחלק לשניים: שירת הבקשות עם רבי דוד אדרי ו"על האנדלוסית"- עם לחנים אנדלוסיים ושירה מהמקורות היהודיים עם לחנים עתיקים שהולבשו עליהם מילים. אור כהן למד במרכז לפיוט ושירה באשדוד אצל רבי דוד אדרי, שנחשב כיום למוביל בתחום שירת הבקשות, פיוט וחזנות.