הערכה: עיריית אשדוד לא תפגע בסטטוס קוו ולא תסגור עסקים הפועלים בשבת

בית משפט השלום באשדוד פרסם פסק דין תקדימי, האוסר על עיריית אשדוד לבצע פעולות נקודתיות נגד עסקים הפועלים בשבת, ובעצם מעביר מסר ברור – או שכל העסקים יהיו סגורים או לשנות את חוק העזר העירוני. למרות ניסיונות של גורמים תקשורתיים אינטרסנטיים "לחמם" את האווירה, הרי שהתמונה הרבה יותר פשוטה, ונראה כי עיריית אשדוד לא תפגע במרקם היחסים המצוין שיש בין דתיים לחילוניים בעיר, ולא תפר את הסטטוס קוו הפועל בעיר משנות ה-70
שלט עיריית אשדוד

בניגוד לכותרות פתטיות עמוסות באינטרסים באתר אינטרנט מקומי, בנוגע לסערה בעיר אשדוד סביב החלטת בית המשפט בעניין פתיחת עסקים בשבת, הרי שהתמונה במציאות פחות מורכבת, וגורמים בעיריית אשדוד מבהירים בצורה ברורה כי הסטטוס קוו שהיה נהוג באשדוד לאורך עשרות השנים האחרונות, לא יפגע.

בשבוע החולף בית המשפט השלום בעיר הורה לעיריית אשדוד לפצות חמישה בעלי עסקים בעיר בסכום כולל של כ-100 אלף שקלים, לאחר שהוצא נגדם צו שהורה להם לסגור את שעריהם בשבת. על פי החלטת השופט יהודה ליבליין, שניתנה ביום שלישי האחרון, מדובר באפליה אסורה. החלטת בית המשפט היא צעד תקדימי שמבטל למעשה את צווי הסגירה שהוצאו לעסקים שיזכו כאמור לפיצוי כספי. בית המשפט קבע בהחלטתו כי מדובר באכיפה בררנית, משום שבעיר קיימים עוד עשרות עסקים הפועלים בשבת, נגדם לא ננקטו צעדים.

"אני מברכת את בית המשפט על פסק דינו האמיץ והענייני המתפרש על כ-30 עמודים מפורטים ודואג לעשיית צדק אמיתי", אמרה עו"ד יפעת בן אבי בראון, שייצגה את אחד מבעלי העסקים.
התביעה בבית המשפט הוגשה לאחר שבחודש ינואר השנה הוצאו צווי הסגירה לחמשת העסקים, מה ששינה את הסטטוס קוו בעיר. מזה שנים רבות מקובל כי באזורים המרוחקים מהרובעים המאוכלסים, יהיה ניתן לפתוח עסקים בשבת, ואילו נגד אלה שפעלו בשבת באזורים הללו הופעלו צעדים אופרטיביים, שכאמור לא זכו לגיבוי מצד בית המשפט.

כזכור, עיריית אשדוד ביקשה מבית המשפט לסגור את פעילותם של אותם חמישה עסקים ביום שבת. העירייה, לאחר שבחנה את מדיניותה, אשר כללה הסתפקות בהטלת קנסות, הגיעה למסקנה שעליה ליישם את החלטת בית המשפט העליון, ולפעול באופן הדרגתי לסגירתם של בתי העסקים הפועלים בימי המנוחה. העירייה טענה כי בשלב ראשון היא החליטה לבחון את מדיניותה החדשה על מרכולים ששטחם מעל 120 מ"ר, הפועלים באזורי מגורים ומפעילים את עסקיהם בימי שבת ומועדי ישראל. לאחר שהנתבעים קיבלו בקשה לסגירת העסקים שלהם בשבת ולא נענו לבקשות ולצווי הסגירה שניתנו להם, הגישה העירייה את התביעה לסגירת עסקיהם, לבית המשפט באשדוד.

אותם חמשת בעלי עסקים טענו בבית המשפט כי מדובר בתביעה לא מוצדקת בעליל, מאחר וברחבי העיר ישנם עשרות עסקים הפועלים בשבת מבלי שמופעלת נגדם סנקציה כזו או אחרת.

השופט יהודה ליבליין צידד בעמדת בעלי העסקים ופרסם החלטה תקדימית: "קשה לי להשתחרר מן הרושם, כי מדיניות האכיפה החדשה של העירייה התמקדה בעסקים המנוהלים ע"י עולים יוצאי מדינות חבר העמים ואשר מרכולם כוללת מזון לא כשר. רושם זה עולה גם מעדותם של בכירי העירייה. למען הסר ספק, להשקפתי, בהעדר תיקון לחוק עזר המגדיר היכן מותר והיכן אסור ואלו עסקים ניתן לפתוח בשבת, אזי האכיפה השוויונית מחייבת צווי הפסקה לכל בתי העסק הפתוחים בשבת ברחבי העיר, ללא הבדל של תחום עיסוק, גודל ומיקום". השופט ליבליין דחה את התביעה והטיל על עיריית אשדוד הוצאות בית משפט בסך 20,000 שקל שישולמו לכל אחד ואחד מהנתבעים.
מעיריית אשדוד נמסר בתגובה: "אנו מכבדים את החלטת בית המשפט ולומדים לעומק את פסק הדין".

12121231231234234

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך