מחירי הדירות לא ירדו בשנים הקרובות. זו אמת ששר האוצר ושר הבינוי והשיכון וגם כל השרים שכיהנו פניהם לא רוצים להודות בה, אך היא ידועה לכולם. ולמה? הסיבות המרכזיות לעליית המחירים נמצאות בפעולות הממשלה. הממשלה היא זו שקובעת את רמת המיסוי, היא קובעת את עלויות המיסוי על העובדים, היא זו שמחליטה כמה קרקעות ישווקו כל שנה והיא זו שאחראית על התנפחות התהליך הביורוקרטי. ארבעת אלו הן הסיבות העיקריות למחירי הדיור בישראל.
מאחר והממשלה לא מוכנה לוותר על מחלבת המיסים שהיא יצרה, פונים שרי האוצר והשיכון לפתרונות פופוליסטים כמו יבוא עובדים זרים, הכנסת חברות בנייה מסין או טכנולוגיות חדשות שלכאורה ישנו את ענף הנדל"ן בישראל.
המיסים בישראל מהווים מעל ל-40 אחוז מעלות כל דירה, ויש מקרים שאף יותר. לא מדובר רק במע"מ שחל על דירות חדשות, אלא בעשרות סעיפי מיסוי שמנפחים את רמת העלויות לבניית כל דירה (היטלי הפיתוח הוכפלו). המיסוי גם מנפח את הביורוקרטיה, שמעיקה על כל התהליך ומעכב את תהליך קבלת ההיתרים והבניה עצמה.
בהיותי חבר בארגון BWI העולמי, אני יודע שהתהליכים במדינות המתפתחות וגם במדינות נוספות, תהליך קבלת היתר בניה קצר בהרבה מבישראל, כאן זה נמשך לפעמים עשור שלם. יש בישראל כל כך הרבה תהליכים ביורוקרטים, מהועדות המקומיות ועד כיבוי אש, חברות הגז, המינהל ועוד עשרות גורמים שונים.
הממשלה היא זו שמחזיקה כמעט בכל הקרקעות במדינה. אז איך אפשר להאשים את חברות הבנייה שלא בונות מספיק, אם הקרקעות מוחזקות על ידי המדינה, שלא משחררת אותן בקצב הרצוי? אין תוכנית מול ביצוע. התוכניות באות והולכות, אך הביצוע לקוי. יש חוסר בכ-60 אלף יחידות דיור ומדי שנה יש דרישה ל-50 אלף נוספות.
ידעתם שכל העסקת עובד זר בישראל עולה 100 אלף שקל בשנה? ומי משלם על כך? רוכשי הדירות, ואת המס גובה המדינה, בעשרות מיליונים מענף הנדלן והתשתיות. כל העלות הזו מתגלגלת על רוכשי הדירות, ובעיקר הזוגות הצעירים שקונים דירה למגורים ולא להשקעה. עלות רכישת דירה בישראל היא בממוצע 154 משכורות לפי נתוני ה-oecd.
ממשלה שבאמת רוצה להוזיל את מחירי הדיור, יכולה לבצע כמה מהלכים פשוטים, ולא צריכה לפנות לחו"ל. יש לנו בישראל את החברות המובילות, 50 מהן ציבוריות וגדולות שמבצעות פרוייקטים ברחבי העולם. יש לנו אלפי ישראלים שרוצים לעבוד בבניין אך הממשלה לא מספקת להם את ההזדמנות. יש לנו את כל הטכנולוגיה הדרושה כדי לבנות מאות אלפי יחידות דיור.
אין בישראל מספיק הכשרה מקצועית כדי לענות על הדרישה לאלפי מנהלי עבודה, והקבלנים משלמים עבור כל עובד זר 25-30 אלף שקל בחודש, משכורת לעובד, והעלות הזו מתגלגלת על רוכשי הדירות.