מי נוהג בטוח יותר גברים או נשים? התשובה היא נשים, כך על פי נתוני עמותת אור ירוק המבוססים על נתוני הלמ"ס המתפרסמים לרגל יום האישה הבינלאומי שיחול ב-8 למרץ. בניגוד לסטיגמה, נשים נוהגות בטוח יותר ומעורבות פחות בתאונות דרכים. ברור וידוע שנשים נוהגות פחות מגברים באופן משמעותי, ועדיין ההבדלים במעורבות בתאונות דרכים בין נהגים גברים לנשים נוהגות, גדולה. נשים מהוות 45% מכלל המורשים לנהוג בישראל אך מעורבות בתאונות דרכים בשיעור נמוך בהרבה מחלקן במצבת המורשים לנהוג.
8,851 נהגים ונהגות היו מעורבים בתאונות דרכים בכבישים עירוניים בשנת 2024, כאשר 2,164 מהם/ן היו נהגות – 24%.
223 נהגים ונהגות היו מעורבים בתאונות דרכים קטלניות (לפחות הרוג אחד) בכבישים עירוניים בשנת 2024, מהם/ן 37 נהגות – 17% בלבד.
2,283 נהגים ונהגות היו מעורבים בתאונות דרכים קשות בכבישים עירוניים בשנת 2024 כאשר 373 מהם/ן היו נהגות – 16%
עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק: "נשים נוהגות באופן בטוח יותר מאשר גברים. נשים גם מעורבות פחות בתאונות דרכים מגברים. לכן, עידוד נשים לעסוק במקצוע הנהיגה הוא מהלך שבמשרד התחבורה והבטיחות בדרכים צריכים לאמץ ולעודד. יותר נשים צריכות ויכולות להשתלב כנהגות מקצועיות בתחבורה הציבורית או בתחום הרכב הכבד. מעבר ליתרונות החברתיים, שילוב נשים כנהגות מקצועיות יתרום גם לצמצום תאונות הדרכים".
מעורבות נשים נהגות בתאונות דרכים לפי ערים
במקום הראשון ירושלים! 987 נהגים ונהגות היו מעורבים בתאונות דרכים בירושלים בשנת 2024 כאשר מתוכם/ן 203 היו נהגות– 20% בלבד. תשע נהגות היו מעורבות בתאונות דרכים קטלניות (בהן נהרג אדם אחד לפחות) לעומת 22 נהגים שהיו מעורבים בתאונות קטלניות. 46 נהגות היו מעורבות בתאונות דרכים קשות לעומת 244 נהגים שהיו מעורבים בתאונות קשות.
אשדוד במקום השישי! 369 נהגים ונהגות היו מעורבים בתאונות דרכים באשדוד בשנת 2024 כאשר מתוכם/ן 111 היו נהגות– 30% בלבד. לא היו נהגות שהיו מעורבות בתאונות דרכים קטלניות (בהן נהרג אדם אחד לפחות) לעומת שלושה נהגים שהיו מעורבים בתאונות קטלניות. 22 נהגות היו מעורבות בתאונות דרכים קשות לעומת 57 נהגים שהיו מעורבים בתאונות קשות.
בניגוד לסטיגמה: נשים נוהגות בטוח יותר
נהגים גברים מעורבים בתאונות חמורות (קשות וקטלניות) פי 2.1 מאשר נהגות נשים. ידוע כי גברים נוהגים בתדירות גבוהה יותר מנשים ובשעות מאוחרות יותר. למרות שנשים מעורבות פחות מגברים בתאונות דרכים באופן מובהק, הסטיגמה הנפוצה לפיה נשים נוהגות גרוע, הססניות וחסרות ביטחון מאחורי ההגה רווחת בחלקים מהציבור. הסיבה לכך היא הבנייה חברתית המבוססת על תפקידים מגדריים עתיקי יומין, לפיהם נהיגה היא משימה גברית. לעיתים נשים יעידו על עצמן כי הן מרגישות פחות בטוחות לנסוע עם אישה נהגת מאשר עם גבר נהג.
מחקרים מראים דווקא אחרת – נשים נוטות פחות לעבור על חוקי התעבורה מגברים, לנהוג באופן בטוח יותר מגברים, נמנעות פחות לקחת סיכונים בכביש ולכן הסיכון שלהן למעורבות בתאונת דרכים קשה או קטלנית נמוך יותר מאשר גברים נהגים.
דו"ח שהתפרסם באירופה מצביע על כך שגברים בני 15 – 30 מעורבים בתאונות קטלניות פי ארבעה יותר מנשים באותן קבוצות גיל. בישראל, הפער בין גברים צעירים לנשים צעירות בשיעורי התמותה בתאונות דרכים דומה לממוצע האירופי, ואף מעט גבוה ממנו. נתון זה הינו עקבי לאורך זמן ובין מדינות שונות ברחבי העולם, כמו גם בישראל.
יש צורך לטפל בגורמים המעלים את הסיכון של גברים לנקוט בהתנהגויות סיכון או בעבירות נהיגה כמו מהירות מופרזת, אי שמירת רווח ומעבר בין נתיבים, אי חגירה, נהיגה לאחר שתיית אלכוהול, שימוש בסמארטפון בנהיגה ועוד. בנוסף, יש להעלות למודעות אצל הנהגים הגברים את הסיכון בחשיפה לכלים מסוכנים יותר (כמו אופנועים) ולתנאי נסיעה מסוכנים יותר (כמו בזמן עייפות, לילות). בהקשר הזה יש לשים לב לסיכון המוגבר יותר בקרב גברים צעירים.
ראשית – ארכיון אור ירוק