הנושא נידון לאחרונה על שולחנו של השר ישראל כ"ץ, שמנהל מגעים עם בכירי מערכת הביטחון לבחינת היתכנות המהלך. על פי התכנית המתגבשת, התהליך יתאפשר רק למבקשים לעזוב מרצון ולאחר שיעברו בידוק ביטחוני קפדני.
נמל אשדוד כציר מרכזי ליציאה
על פי ההערכות, אחת האפשרויות היעילות לשינוע העוזבים היא דרך הים, באמצעות אוניות נוסעים שיֵצאו מנמל אשדוד. ישראל תוכל לפקח על התהליך באופן הדוק, תוך שמירה על ביטחונה, בעוד שהעזתים יוכלו להמשיך בדרכם למדינות שיסכימו לקולטם.
תכנית זו, אם תתממש, עשויה להפוך את נמל אשדוד למוקד לוגיסטי משמעותי בכל הנוגע לטיפול בהגירה מעזה. בעבר, כבר נעשה שימוש בנמל זה להעברת סיוע הומניטרי לרצועת עזה, כולל משלוחי מזון, מים וציוד רפואי שנתרמו על ידי מדינות זרות והועברו לעזה לאחר בידוק ביטחוני.
שדה התעופה רמון – נתיב אווירי אפשרי
אפשרות נוספת הנבחנת היא שימוש בשדה התעופה הצבאי רמון שבדרום ישראל, דרכו ניתן יהיה לשנע עזתים ישירות למדינות היעד. התשתיות הקיימות בשדה התעופה עשויות להקל על יציאה מהירה ומסודרת, במיוחד עבור מקרים הומניטריים דחופים או פצועים שמבקשים טיפול רפואי בחו"ל.
נכון לעכשיו, התכנית נמצאת בשלבי בחינה, אך אם תאושר, היא עשויה לשנות את המציאות באזור. השימוש בנמל אשדוד ושדה התעופה רמון כנתיבי יציאה מעזה יכול להיות צעד משמעותי במערך ההתמודדות של ישראל עם המצב ברצועה.