בשבועות האחרונים קהילות ובתי כנסת רבים ברחבי הארץ מתחבטים בשאלה כיצד לציין את שמחת תורה במלאת שנה לטבח הנורא בעיצומו של חג בשנה שעברה. זאת כאשר ברור לכל שלא ניתן לציין יום זה כבכל שנה. מחד, קיים הרצון להמשיך במסורת הדורות ולהראות בכך את הניצחון על אויבינו. מאידך, רושם האסון הגדול, המשפחות השכולות הרבות שזהו יום הזיכרון הראשון ליקיריהם, מעגלי הנפגעים הרבים המצויים ביננו והמלחמה שאנו נמצאים בעיצומה, מחייבים התייחסות שונה.
על כן, בארגון העולמי של בתי הכנסת האורתודוקסיים בארץ ובתפוצות יזמו מודל מיוחד להקפות החג הקרוב. ליוזמה הצטרף לשיתוף פעולה ארגון רבני צהר, כשארגוני קהילות ורבנים נוספים ותנועות נוער נרתמו אף הם על מנת ליצור מודל רחב ככל האפשר בבתי הכנסת.
המודל משלב את המנהגים הרגילים של כל שנה ושנה יחד עם תוספות מתבקשות לשנה זו. כל הקפה תתקיים כסדרה ותוקדש למעגל אחר הקשור למלחמה הנוכחית. לכל הקפה יתווספו תפילה מיוחדת, פרק תהילים, שירים בהקשר לנושא ההקפה ודבר תורה של אישיות הקשורה להקפה שחוותה באופן אישי את אירועי המלחמה במעגל זה. לשם כך, מנהל הארגון העולמי של בתי הכנסת הרב שמואל סלוטקי רתם את הארגונים השונים ואת הכותבים כדי לבנות את המודל המאחד.
סדר ההקפות-
הקפה ראשונה- לשלום מדינת ישראל. כתבו נשיא המדינה ורעייתו יצחק ומיכל הרצוג.
הקפה שנייה- להצלחת חיילי צה"ל. כתב- הרב הצבאי הראשי הרב אייל קרים.
הקפה שלישית- לעילוי נשמת הקדושים הנרצחים והנופלים במלחמה
הקפה רביעית- לשחרור החטופים ולהשבתם. כתב-יו"ר תנועת המזרחי העולמית הרב דורון פרץ, בנו סרן דניאל פרץ הי"ד נפל בקרב בשמחת תורה תשפ"ד וגופתו מוחזקת ברצועת עזה.
הקפה חמישית- לרפואת פצועי המלחמה. כתב- הרב ישי אנגלמן, ר"מ בישיבת ההסדר מעלה אדומים, נפצע קשה בלחימה בעזה בעת שירותו במילואים.
הקפה שישית- לחיזוק המשפחות השכולות. כתב- הרב יורם אליהו, ר"מ במכון מאיר ורב בת״ת מורשה, בנו רס"ל (מיל') ידידיה אליהו הי"ד נפל בקרב ברצועת עזה. תפילה מיוחדת לחיזוק המשפחות השכולות שכתב הרב ד"ר תמיר גרנות, ראש ישיבת אורות שאול. שכל את בנו סרן אמיתי גרנות הי”ד, שנפל במלחמה בגבול לבנון.
הקפה שביעית-לחיזוק הרוח, לאחדות עם ישראל, לחזרתם המהירה של המפונים לבתיהם. כתב- ראש ישיבת ההסדר הר עציון הרב יעקב מדן, בנו אלישע נפצע קשה בקרב ברצועת עזה.
מנהל הארגון העולמי של בתי הכנסת הרב שמואל סלוטקי: "ברור לכולנו ששמחת תורה לא יכול להיות השנה כבכל שנה רגילה. בקהילות השונות שואלים איך הכאב והצער יכולים לדור בכפיפה אחת עם חג שכל מהותו היא שמחה. אך דווקא השמחה בסיום של עוד מחזור של התורה היא הניצחון שלנו שמבטא את הנצחיות והשורשים מהם אנו יונקים. ויתור על מרכיב השמחה ביום הזה הוא בבחינת ניצחון של אויבינו. מצד שני, גם ברור שהמקום של הכאב והצער כשאנו בעיצומה של מלחמה שהחלה בשמחת תורה חייב להיות גם הוא חלק מהיום הזה. המודל מנסה לתת מקום לשני הפנים הללו של היום, שיהפוך את שמחת תורה תשפ"ה ליום שיאחד בין הקהילות השונות. יום בו מתוך שמחה ודבקות בתורה ובמסורת אבות של עם הנצח, נזכור ברגישות רבה את המעגלים והאדוות של מתמודדי תוצאות המלחמה. הצעה להקפות המשלבות את נוכחות האתגרים שאנו חווים בעת הזו הבאה מתוך שותפות של ארגוני רבנים רבים בארץ ובחו"ל יש בה לתת מענה ומזור לעדינות הנדרשת ביום זה."
הנוסח המלא הופץ בחוברת מיוחדת בעשרות אלפי עותקים בבתי הכנסת בחג הסוכות הקרוב. ניתן להורידו להדפסה – https://bit.ly/400cmOq