כמעט ואין ישראלי שלא למד להבדיל בין הפלג הירושלמי הקיצוני לשאר הקהילות החרדיות, הבידול שייצרה החברה החרדית לקהילה הזו שלא מיוצגת בכנסת ישראל על ידי אף אחת מהמפלגות, מעיד כמה חשוב היה המהלך, אם בעבר כשהודיעו בתקשורת על הפגנה מתוכננת בצומת בני ברק שבכביש 4 ודאגו להכליל "הפגנת חרדים" היום הסיפור שונה, אין גוף תקשורת בישראל שלא סקר את קיצוניותם של הפלג הירושלמי ומתהדר במידע פנימי מהקהילה החרדית המבודלת (למעט בודדים שדואגים להכליל את החרדים בעיקר באירועים שליליים).
ולמי שעדיין לא מכיר את הפלג הקיצוני, נביא עבורכם סקירה קצרה על מנת שתבינו, כמה ציבור קטן יכול לעורר רעש גדול. הפלג הירושלמי היא קבוצה מתוך הזרם הליטאי ביהדות החרדית בישראל, הדוגלת באידאולוגיה שמרנית יחסית לזרם הליטאי המרכזי (דגל התורה -המיוצגת על ידי משה גפני), ובעקבות המחלוקת בציבור הליטאי היא התפצלה ממנו החל מ-2012 ועד היום. הקבוצה ידועה בהתנגדותה להתייצבות בני ישיבה בלשכת גיוס, ובהפגנות שהיא מקיימת. נכון ל-2018 מנה הפלג כ-60,000 נפש, והיווה כ-6.5% מהחרדים בישראל, כאשר על פי הערכות בתוך הקהילה המספר לא השתנה משמעותית והם מונים היום קצת יותר מ- 7% מהציבור החרדי בישראל.
האידאולוגיה של הפלג שמרנית יותר מזו של הזרם הליטאי המרכזי, אך פחות קיצונית מזו של אנשי העדה החרדית ונטורי קרתא. מחלוקת בולטת בין הפלג לזרם המרכזי היא ההוראה לבני ישיבות לא להתייצב בלשכת הגיוס לצורך קבלת מעמד תורתו אומנותו. בעקבות כך רבים מבחורי הפלג נחשבים משתמטים מגיוס ומפעם לפעם נעצרים אחדים מהם. הפלג מקיים הפגנות בכל פעם שנעצר בחור שלא התייצב ואף הקים ארגוני תמיכה ייעודיים לבחורים אלו.
גם ביחס ליציאת אברכים לשוק העבודה הפלג נוקט בעמדה שמרנית יותר מזו של הזרם המרכזי, והשתתפות הגברים המשויכים לפלג בשוק העבודה קטנה יותר. כמו כן חלק ממוסדות החינוך של הפלג מתנגדים לתקצובם ממדינת ישראל מחשש להתערבות ממשלתית באופי ובתכני הלימוד.
לפלג הירושלמי מוסדות חינוך בירושלים, בני ברק, מודיעין עילית, בית שמש, אלעד, אשדוד, ביתר עילית, צפת, טבריה, אופקים ונתיבות. הישיבות הגדולות המזוהות עם אנשי הפלג: ישיבת פוניבז' בראשות הרב שמואל מרקוביץ, ישיבת כנסת יצחק בחדרה, ישיבת גרודנא באשדוד הקיימת בעיר כמעט 60 שנים, ועוד ישיבות ברחבי הארץ.
הפלג הירושלמי באשדוד
במהלך שנת 2012 בה התרחש הפיצול ביהדות הליטאית ועד 2018 יצאו בפלג הירושלמי להפגנות תכופות בכל רחבי הארץ כמו גם באשדוד, לא פעם התקיימו הפגנות קשות ברחבי העיר אשדוד כשהשיא הזכור לכולם במהלך שנת 2016, אז הפכו פרועים קיצונים ניידת משטרה כשהכל סובב סביב נושא גיוס חרדים, היו אלה ימים מלאים במחאות והפגנות של החרדים הקיצונים, וכמעט בכל שבוע הם דאגו להעסיק את משטרת אשדוד באירועים שונים.
מאותה השנה ועד לאחרונה, נשמר שקט מופתי בכל הקשור להפגנות הפלג הירושלמי באשדוד, למעט מקרים חריגים בתקופת הקורונה, אז הם התעמתו עם מפקד התחנה הטרי שטרם ידע כיצד לנהוג איתם.
מי שהיה אחראי לאותו השקט הוא ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי ומנכ"ל העירייה אילן בן עדי, שהצליחו בהידברות להגיע להסכמות שימנעו את ההפגנות הקשות ברחובות העיר, מה שלא השכילו לעשות קודמיו בתפקיד, שכן הפלג הליטאי מתגורר בעיר כמעט 60 שנים.
בסביבתו של ראש העיר הסבירו בזמנו, כי לאחר מספר ישיבות עם בכירי הקהילה, הצליחו בפלג הירושלמי הקיצוני להבין שהמשך ההפגנות הקשות יגרור יד קשה שתרחיק את המוסדות מהעיר, שכן הדבר גורם שנאה מיותרת מהרחוב החילוני, כאשר לעומת זאת אם הנהגת המוסדות תדע למנוע את ההפגנות המיותרות, הם יוכלו להישאר בעיר ולקבל יחס של מוסד חינוכי מהשורה.
הלחץ השפיע ואט אט ההפגנות הלכו ודעכו, ובמשך שנים ארוכות השקט היחסי נשמר, הקהילה הליטאית קיצונית התכנסה בעיקר בתוך עצמה וידעה לשמור על חיים משותפים עם תושבי העיר אשדוד עד ימים אלה בשנת 2024.
ההתעוררות של הפלג הקיצוני
בתקופה האחרונה נראה שהשקט מופר על ידי אותם פורעים קיצונים, הכל החל ככל הנראה מאז שסערת חוק הגיוס חזרה לכותרות, עם ביטולו של החוק על ידי בג"צ והדרישה שלו לגייס את כולם. הפלג הקיצוני שנוהג גם כך לא להתייצב בלשכת הגיוס, החליט לקחת צד נגד הפוליטיקאים החרדים ולהפגין ביד קשה על מנת שאלה יתפטרו מהממשלה שמגייסת לכאורה חרדים.
וכך כבר מספר חודשים שמגיעים הבחורים הקיצונים לביתם של חברי הכנסת החרדים האשדודים, ינון אזולאי מש"ס וסגן השר יעקב טסלר מיהדות התורה, ומפגינים מתחת לביתם בלילות תוך כדי הפרעה לשכנים החרדים ברובע ז'. מפעם לפעם מתגברים כוחות המשטרה במקום, ואלה מפנים את הפורעים שמפרים את השקט ברובע החרדי.
אם בעיר חשבו שמדובר רק בהפגנות הללו, כנראה שטעו. בשבוע שעבר התקיימה הרצאה של רב דתי ברובע ג' בחורים מהפלג הירושלמי בישיבת גרודנא שהגיעו למקום פוצצו באלימות הרצאה שתוכננה על ידי החברה העירונית "מהות" בנושא הורות והתבגרות, וכותרתה הייתה "הורות – הצד של המתבגרים", והיא נועדה לתת כלים להורים בהתמודדות עם המתבגרים בתקופה זו של בין הזמנים. המרצה באירוע היה אמור להיות הרב דן טיומקין, והאירוע התקיים באולם ברובע ג' הדתי.
הרב טיומקין דמות חרדית, המרצה להורים בנושאי נשירה של בני נוער ומסביר כיצד להתמודד עם הילדים שנשרו ולהחזירם לחיק המשפחה, מילא את האולם בהורים דתיים וחרדים, אך עם תחילת האירוע החלה במקום מהומה. בחורים מישיבת גרודנא מהפלג הירושלמי החלו להשתולל באלימות, תוך שהם דורשים מכל הנוכחים לעזוב את המקום. המרצה שהבין את האירוע עזב את המקום והאירוע בוטל.
כעת בעיריית אשדוד מבינים כי יתכן והחבל סביב צווארו של הפלג הירושלמי הקיצוני השתחרר מעט והנה הם מרשים לעצמם להפריע לשנת הלילה של התושבים החרדים, לפוצץ הרצאות עירוניות וככל הנראה שהשלב הבא הוא הפגנות באזורים הכלליים ועימותים עם משטרת ישראל.
בכירים בעירייה ששוחחו עם עיתון 'המגזין' טענו כי כבר בימים האחרונים התקיימו מספר ישיבות על מנת לוודא כיצד מתנהגים עם ההתנהלות של הפלג הקיצוני, האם לחזור להידברות מולם כפי שעבד בעבר, או לנקוט ביד קשה על מנת לרסן אותם לתקופה ארוכה. כאשר ככל הנראה בעצה אחת עם משטרת ישראל יוחלט לשלב את שני הדברים יחד על מנת למנוע מחאות קשות ומיותרות בעיר אשדוד.