כזכור בסוף חודש יוני עיריית אשדוד תורגלה ע"י גופי צבא ומשרדי ממשלה, והציגה תכנית הנותנת מענה לתרחיש 'עיר בעלטה', המדמה התקפת טילים וסייבר על העיר, פגיעה בתשתיות והשבתה של מערכות תפקודיות, פגיעה במבנים ונכסים עירוניים ופגיעות בנפש. מטרת התרגיל היתה לבחון את רמת המוכנות שלנו לתרחיש קיצוני, ובסופו זכתה אשדוד בציון גבוה. אלא שכבר אז התברר היקף העומס המונח על העירייה ובעיקר הקשר עם התושב ומענה לפניות הציבור בשעת חירום, והוחלט שיש לבחון דרכים להרחבת המענה כך שיקל על התושבים ועל השירות העירוני.
היום בצעה העירייה תרגיל והשתלמות על מודל חדש, אותו פיתח ראש מכלול אוכלוסייה מר שלמה רוטנברג, בשיתוף כל מכלולי העירייה, אשר זכה לאישורם של ראש העיר ומנכ"ל העירייה. המודל החדש – מרכזי שירות עירוניים – מציע מענה מיידי לתושבים ברמת הרובע! מודל זה מוריד את העומס מהמוקד העירוני ומקרב את נותני השירות אל התושבים.
המודל מתבסס על תשתיות קיימות במתקנים הפועלים כל השנה כך שהוא נשען על הקביעה כי מה שעובד בשגרה עובד בחירום. על פי המודל, בכל רובע יהיה מרכז שירות ובו עוגן מידע לציבור ועוגן מתנדבים, אשר ישמש כתובת מרכזית לתושבי הרובע בכל מה שקשור לחירום. בנוסף, העיר חולקה לארבעה אזורים ונקבעו בתוכם מקומות לשישה מרכזי שירות. בכל מרכז כזה יהיו חמישה עוגנים שיתנו מענה לתושבים: מידע לציבור ועוגן מתנדבים, ויתווספו לו עוגן חיים, עוגן אנרגיה ועוגן קליטה. המודל גובש ונוסחה לו תורת הפעלה, והיום כאמור בוצע תרגיל ראשון בבית ספר שקד, ולאחריו עברו המשתתפים השתלמות מפורטת עליו ניצח מר שלמה רוטנברג – ראש מינהל תפעול וראש מכלול אוכלוסיה שפיתח את המודל.
ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי אשר ביקר בתרגיל שמע פרטים על כל עוגן מחמשת העוגנים, ראה את עבודת הגנרציה להספקת חשמל בחירום, סקר את מצב המלחמה בה נמצאת ישראל מזה תשעה חודשים והציג בפני באי התרגיל את התפיסה שהביאה את העירייה לפתח מודל ייחודי וראשון מסוגו בישראל. ד"ר לסרי הודה לכל העושים במלאכה.
רוטנברג פירט על כל עוגן בנפרד, תפעול המערכות בחירום, קביעת המקומות בעיר, איוש העמדות ותרומת המודל לתפקודה של העיר במקרה של פגיעה בתשתיות העירוניות והפסקת חשמל ממושכת.
מנכ"ל העירייה מר אילן בן עדי הצטרף לברכת ראש העיר והודה לכל השותפים בגיבוש המודל. הוא ביקש שכל אחד מנושאי התפקידים הקשורים למרכזי השירות הללו, יתרגלו את משימותיהם כך שנשמור על רמת מוכנות הכי גבוהה האפשרית.
בבניין המודל ובתפעולו השתתפו לא פחות מ-14 יחידות עירוניות – מוקד עירוני, ביטחון, חינוך, רווחה ובריאות, הנדסה, מידע לציבור, מיחשוב, מאור וחשמל, מנהלי בתי הספר הרלוונטיים, החברה העירונית לתרבות ופנאי, משאבי אנוש ומתנדבים. לכולם תרומה חשובה בתפקודה של העיר בכל עת ובמיוחד בחירום.