האירוע מיועד הן לחותרים ושייטים המשתתפים במשט עצמו, והן לקהל הרחב שבא לצפות ולתמוך במשט ולהשתתף בהפנינג ספורטיבי בחוף עצמו. לאורך החופים ימוקמו צוותים מקצועיים של פסיכולוגים ועו"סים, אשר יעניקו הסברים לקהל הרחב על מחלת ההתמכרות ויספקו כלים להורים למניעת מעורבות ילדיהם עם סמים ואלכוהול.
אילי וד"ר רון לב איבדו את בנם עומר, למחלה ההתמכרות לפני כ-4 שנים. בעקבות מותו ממנת יתר הקימו השניים את המיזם "להאיר את עומר", במטרה להעלות מודעות בקרב בני נוער לסכנות שמחכות להם בעקבות שימוש בסמים ובאלכוהול. "כשאנחנו הבנו את חומרת הבעיה ועד כמה עומר היה משתמש בסמים, הוא כבר היה עמוק בתוך המחלה, מחלת ההתמכרות, והבנו שלא תפסנו את זה בזמן. עומר נסע לחו"ל וחזר, ניסה לעבוד, לעשות פסיכומטרי וללמוד וחווה כישלונות רבים ותסכול, ואנחנו היינו בשוק שזה קרה, כי עומר תמיד היה כל כך חכם ומוצלח. הכל התחיל בתיכון, שם עומר התנסה לראשונה באלכוהול וקנאביס, אבל חשבנו שזה ״כמו כולם״ ושזה יעבור לו. כשהבנו את חומרת העניין כבר היה מאוחר, ובסוף הלך לנו הילד" מספרת בכאב אילי לב, ומוסיפה: ״אם היינו יודעים עם עומר את מה שאנחנו יודעים היום – עומר אולי היה עדיין בחיים. לכן החלטנו להקים את המיזם כדי לספר על הסיפור שלנו, לעורר שיח ציבורי בנושא, ולהעלות את המודעות לסכנת ההתמכרות שאורבת לכולם"
אילי ועומר
על פי נתוני 'המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש' מאז אירועי ה-7 באוקטובר ניכרת עלייה חדה בשימוש בחומרים ממכרים. נכון לדצמבר 2023, 1 מתוך 4 ישראלים מדווח על שימוש בסיכון מוגבר בחומרים ממכרים. לאור העלייה המשמעותית בעיקר מאז פרוץ המלחמה, 'המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש' השיק תכנית לאומית להתמודדות עם התופעה ובה מספר מרכיבים מרכזיים חשובים בניהם הפחתת הסטיגמה, הסברה והגברת מודעות, הכשרת אנשי מקצוע ומטפלים ואימוץ מודל מניעה רמה הלאומית. בנוסף, הוקם לאחרונה מרכז לאומי להתמכרויות ובריאות הנפש בירושלים בשיתוף עם האוניברסיטה העברית המהווה אבן שואבת לחדשנות בתחום המחקר, ההכשרה והטיפול.
האגודה לבריאות הציבור מדווחת כי מאז ה7 באוקטובר חלה עליה של 50% בכמות המטופלים בהתמכרויות לתרופות מרשם, אלכוהול וסמים. עו"ד יסמין נחום, מנכ"לית האגודה לבריאות הציבור מוסיפה: "מאז פרוץ המלחמה אנו רואים עלייה משמעותית של מאות אחוזים בפניות חדשות של מכורים שחלקם מוכרים לנו וחלקם חדשים, שפונים בבקשת סיוע בסניפים ובמרכזים השונים שלנו הפזורים ברחבי המדינה".
בעקבות הפניות הרבות של משפחות ויחידים, הנמצאים במצוקה ובקשיים, בשל תלות בתרופות מרשם וחומרים, השיקה האגודה לבריאות הציבור כבר בתחילת המלחמה "קו חם בנושא מניעה וטיפול בהתמכרויות" המעניק מענה מקצועי ונגיש לקהל, בשיתוף המיזם "להאיר את עומר" ובחסות משרד הבריאות. הקו החם מספק מידע לכלל השירותים והטיפולים הקיימים בארץ ומוגש כשרות לקהל הרחב. כמו כן פותחת האגודה בימים אלה בבית החולים תל השומר מרפאה גדולה לטיפול בתלות לתרופות מרשם. "אנו נמשיך לפעול ככל יכולותינו לסייע למיגור תופעת התלות בתרופות מרשם" מסיימת עו"ד יסמין נחום.
צילום: ג'קי קוסטי
ובאשדוד בהובלת "מהות" – הרשות העירונית באשדוד לביטחון וחוסן, תאגיד עירוני הפועל למען פיתוח וחיזוק החוסן האישי, המשפחתי והקהילתי שמטרותיו כרשות עירונית הם הנהגה והובלה של מיגור תופעות א-סוציאליות, מתן מענים להורים ילדים ונוער ואנשי מקצוע באשר הם, מניעה בנושא שימוש בחומרים פסיכואקטיביים תוך מיגור תופעות האלימות באמצעות שיתוף קהילתי כולל ופיתוח משאבים קהילתיים מעצימים. 'מהות' פועלת רבות לקידום אקלים עירוני התומך בחיים בריאים, וטיפול בנפגעי סמים ואלכוהול.
עומר לב מייצג מאות רבות של צעירים נורמטיביים שמתמכרים מידי שנה והורסים את חייהם ואת מרקם משפחתם. עומר אהב מאוד את הים והיה גולש ברמה גבוהה. קיום משט צבעוני והנגשתו לקהל כאלטרנטיבה בריאה למעורבות עם סמים ואלכוהול , היא דרך יצירתית שיזמו הוריו של עומר להעלות מודעות עבור הצעירים והוריהם לנושא.
צילום תמונה ראשית: ירון קליין