איזה לחץ! בתקופה מתוחה זו, טיפים לצמצום השפעות המתח על הבריאות

מאת ד"ר קנת ברדלי ,מנהל בריאות ותזונה ראשי בחברת הרבלייף
Young attractive sporty yogi woman practicing yoga concept, sitting in baddha konasana exercise, Butterfly pose, working out wearing sportswear bra and pants, full length, white loft studio background

בימים אלו המאופיינים במתח, אי ודאות וחרדה בשל המצב הבטחוני בישראל ולאלו עלולה להיות השפעה עצומה על גופנו. הגוף אינו מבחין בין הגורמים למתח – הוא פשוט מגיב אליו, בין אם המתח נגרם מאירוע ממשי או רק ממחשבות, הגוף עלול להגיב בצורה דומה.

 

לדברי ד"ר קנת בראדלי, מנהל בריאות ותזונה ראשי בחברת הרבלייף : "תגובת דחק היא תגובת נגד טבעית של הגוף למצבי איום או לחץ שנועדה להשרדות, ומתרחשת כשהתודעה נמצאת בכוננות איום (גם אם הוא ממשי וגם אם הוא טבעי) תפיסת האיום היא זו שיוצרת תגובת דחק, במסגרתה, הגוף מגביר את זרימת האדרנלין (המכונה אפינפרין) שמגביר את קצב הלב, ולצד זה ממריץ את שחרור הגלוקוז והשומן ממאגרי האחסון כמקור לדלק. אם הדחק נמשך, מתרחשת תגובה שנייה הגורמת לשחרור ההורמון קורטיזול אל זרם הדם. קורטיזול מגדיל את כמות הגלוקוז במחזור הדם ועלול לגרום לתחושת רעב שתגרום לאכילת יותר קלוריות ממה שאנחנו באמת צריכים – ולעלייה במשקל.

blank
Digital composition of a confused man looking at graphics on black wall

בימים אלו אנו חווים מתח כתוצאה מהמצב הבטחוני, במצב זה הגוף מופעל באופן רציף, מה שגורם לעלייה בלחץ הדם ולעלייה במשקל, שני גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. בנוסף, קורטיזול מפחית את ייצור התאים המגנים במערכת החיסון שלנו המכונים לימפוציטים. בשלב האקוטי אנו עשויים לראות עלייה במספר תאים אלה, אך ככל שאנו עוברים למצב מתח כרוני, שחרור הקורטיזול מוביל לירידה במספר הלימפוציטים, מה שהופך אותנו רגישים למלחמה לא יעילה בזיהום. כמו כן, מתח אקוטי גורם ללחץ הדם שלנו לעלות ולקצב הלב שלנו להאיץ, ולאלה הסובלים ממחלות לב וכלי דם זה עלול לגרום להתקף לב או שבץ מוחי.

 

איך מתגברים על "תגובת הדחק" (The Stress Response)

בשל ההשפעה האפשרית של תגובת דחק על המשקל ולחץ הדם היא עלולה לפגוע בבריאות שלנו, אם היא אינה מנוהלת היטב.

 

ניתן לסייע בהפחתת המתח ושיפור הבריאות שלנו בעזרת מספר תרגולים פשוטים:

 

  1. מנוחה – ראשית, אל תוותרו על שעות שינה! שינה מספקת מסייעת במיוחד בהרגעת תגובת הדחק.
  2. טכניקות הרגעה – נשימה עמוקה – בין אם היא מתבצעת עם תרגילי מדיטציה ובין אם אתם מבצעים תרגילי יוגה – המפתח הוא נשימה עמוקה ומכוונת!
  3. עיסוק – היו פעילים, פנו זמן לעצמכם כדי לעשות משהו מהנה וכרוך בפעילות כלשהי (נפשית או פיזית) – זה יסייע בהפחתת המתח. הליכה רגלית, טיול קצר,  ספר יכולים לעשות את העבודה.
  4. יחסים – להישאר מחוברים הוא דבר כל כך חשוב. אנחנו, בני האדם, חיים בקהילה. חשוב לשמור ולחזק את הקשרים האנושיים, זוהי תמיכה שאין שניה לה, שיחות טלפון או וידאו הן דרך נפלאה לשמור על קשר.
  5. שמירה על שגרה – אנחנו נמצאים בתקופה של אי ודאות, על מנת לא להוסיף עליה, היו עקביים. צריכים לעבוד מהבית בתקופה זו? התעוררו באותה שעה, ארגנו פינת עבודה נוחה והמשיכו לעבוד כפי שנהגתם לעשות עד כה.
12121231231234234

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך