רונית מתגוררת בגן יבנה והגיעה בסופ"ש, לשבת בחוף הים של אשדוד בשעות הערב המוקדמות. בעודה קוראת ספר שהביאה מהבית בחוף הים, עבר מאחוריה אלמוני וברגע אחד של חוסר תשומת לב הסמארטפון שלה היה בכיסו. כשהגיעה העת לחזור הביתה גילתה לתדהמתה כי הטלפון שלה נגנב ואיננו. בשיחה עם "המגזין" מספרת רונית. שהגיעה לביתה ובדקה בשירות הגוגל "איפה המכשיר שלי" גילתה לתדהמתה שהמכשיר נמצא בבניין מגורים בדרום תל אביב. למרבה הצער, רונית היא לא היחידה שהפכה קורבן לגניבת טלפון בחוף הים, מסתבר שהעניין הפך למכת מדינה, ואין אף חוף שלא נגנבים ממנו מכשירי טלפון וארנקים.
הבעיה העיקרית בתופעת גניבת הפלאפונים היא חוסר היכולת לאתר את המיקום המדויק של המכשיר. אם לא הצלחת למצוא את המכשיר בתוך כיסו של הפושע לאחר מרדף רגלי הסיכוי להחזיר אותו לידינו הוא כמעט אפסי. שהרי המשטרה לא יכולה לסרוק בניין שלם ולתחקר עשרות דיירים חפים מפשע רק בשביל למצוא פושע אחד "קטן".
אז מה ניתן לעשות? כיצד ניתן למנוע את גניבת הטלפון?
ראשית אם אנחנו הולכים לים כקבוצה תמיד להשאיר חבר לשמור על כל הציוד. וכשאנחנו אומרים לשמור אנחנו מתכוונים לכך במלוא מובן המילה! עטפו את המכשירים בחולצה, חפרו בור קטן בחול והניחו שם את המכשירים. מעליהם שימו את המחצלת שהבאתם לחוף ותיהנו מהים בלי הסחות דעת מיותרות. מי שמחפש אתכם יכול להמתין שעתיים.
אם אנחנו הולכים לבד כדאי ומומלץ להשאיר את הפלאפון באוטו במקום מוצל. בתא הכפפות או מוסתר מתחת למושב. חשוב לא להשאיר אותו גלוי לעין גם כדי שלא יפרצו לנו לרכב וגם כדי שהמכשיר לא יתחמם יתר על המידה וייהרס.
בכל הזדמנות אחרת שימו את המכשיר שלכם בכיס ולא בכיס האחורי. אל תניחו אותו על הדלפק בשווארמיה או בחנות הנוחות. תמיד אצלכם בכיס או ביד ולהשגיח עליו בשבע עיניים.
וכמובן אבטחו את המכשיר עם סיסמא. סיסמא שרק אתם תדעו, טביעת אצבע או זיהוי פנים כדי שלגנב יהיה הרבה יותר קשה לחדור לכם אל המכשיר.
איך מגבים את המכשיר?
הפלאפון שלנו מלא בשיחות פרטיות, אפליקציות, פרטים אישיים, תמונות אינטימיות לעיתים וענייני עבודה חשובים. אנחנו צריכים להיות מוכנים לכל תרחיש ולגבות את המכשיר שלנו כדי שנוכל להשיב לעצמנו את כל מה שאיבדנו במהלך הגניבה במספר קליקים פשוטים.
הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא לפתוח חשבון גוגל. לגוגל יש מספר פיצ'רים שיעזרו לנו גם בעת גניבה עליהם נדבר בחלק הבא של הכתבה. אבל גם יש לגוגל שירותי גיבוי מעולים. ניתן לקשר את המכשיר לגוגל דרייב ולגוגל תמונות ולהגדיר גיבוי אוטומטי אחת לכמה ימים. אם נגדיר את הגיבוי לשעה 2 או 3 לפנות בוקר כשאנחנו יודעים שאנחנו ישנים אנחנו גם לא נרגיש את הגיבויים. אבל בבוא היום כשנרצה לקנות מכשיר חדש נוכל להתחבר דרכו לחשבון הגוגל בחזרה ולשחזר את התמונות, הסרטונים האפליקציות והשיחות בקליק אחד.
דבר נוסף וחשוב הוא להתחבר לחשבון הגוגל גם דרך המחשב הביתי או הלפטופ שלנו. למעשה כל מכשיר שאנחנו מתחברים אליו לחשבון הגוגל שלנו נשמר ברשימה בפרטי האבטחה של החשבון ואנחנו יכולים להתנתק מכל אחד מאותם המכשירים מרחוק. לדוגמא, אם חשבון הגוגל שלכם מחובר למחשב בעבודה שלכם ופוטרתם. אתם לא חייבים לשבת ליד המחשב עצמו כדי לנתק את עצמכם מהמחשב, אתם יכולים לעשות זאת מכל מחשב או פלאפון אחר דרכו אתם מחוברים לחשבון. הדבר תקף גם לוואטסאפ ווב שלכם ולטלגרם. ניתן להתנתק מרחוק אם אתם מחוברים דרך מספר מחשבים או מכשירים וכך אפשר לאבטח את החשבון שלכם.
הדבר הנוסף שחשוב לעשות הוא להפעיל את שירותי "איפה המכשיר שלי" על מנת להתכונן למצב בו הפלאפון נגנב או הולך לאיבוד.
הפלאפון נגנב, איך אני שומר עליו מרחוק?
דרך שירות "איפה המכשיר שלי" ניתן לבצע מספר פעולות במקרה של אובדן או גניבה וזה הסיבה שחשוב לחבר את המכשיר לשירות מבעוד מועד. ראשית במקרה של אובדן ניתן להפעיל צלצול בפלאפון דרך המחשב הביתי, הלפטופ או כל מכשיר אחר שדרכו אנו מחוברים לחשבון, גם אם הוא על מצב שקט.
המצב השני שיכול להיות רלוונטי גם עבור גניבה וגם עבור אובדן הוא נעילה מרחוק. ניתן למעשה לנעול את המכשיר וכדי לפתוח אותו צריך לשים את הסיסמא של חשבון הגוגל שלנו. גם אם מסיבה כלשהיא לא הגדרנו סיסמא או טביעת אצבע כפי שהמלצנו בחלק הראשון של הכתבה עדיין ניתן לעשות זאת בדיעבד דרך השירות. אפשר גם להוסיף הודעה על המסך במקרה של אובדן ולציין שם הודעה בסגנון "אם מצאת את הפלאפון הזה תתקשר למספר X אני אהיה זמין בו". או לחילופין לקלל את הגנב אם זה מה שעוזר לכם לפרוק מעט מתחים. אבל אנחנו פחות ממליצים.
הדבר האחרון שיש לשירות להציע הוא מחיקת המכשיר מרחוק. בצורה הזו ניתן לאבטח לחלוטין את כל המידע שיש על הפלאפון ולהשמיד אותו לגמרי.
(הערה: כל התהליך יכול להתבצע אך ורק אם המכשיר עדיין מחובר לרשת האינטרנט. במידה והמכשיר מנותק או כבוי לא יהיה ניתן לבצע פעולות אלו וצריך לחכות שהפלאפון ידלק בחזרה).
על מספר IMEI שמעתם? מדובר במספר סידורי שיש לכל מכשיר בעולם והוא מוטבע על גבי הקופסא של הטלפון החדש שלכם. אם אין לכם את הקופסא במכשירי אנדרואיד יש לחייג *#06# והמספר יופיע על המסך. במכשירי אפל ניתן למצוא את המספר בהגדרות ובאודות המכשיר. את המספר הזה צריך לשמור כי בעזרתו נוכל להיעזר בחברת התקשורת שלנו ולחסום את המכשיר מלקבל ולהוציא שיחות וכן להתחבר לרשת ולהוסיף אליו סים חדש. למעשה אנחנו מכניסים את המכשיר לרשימה שחורה ומוציאים אותו מכלל שימוש.
התופעה ככל הנראה תמשיך לקרות וגנבים ימשיכו לכייס אותנו בשביל למכור את המכשירים בזול כחלקי חילוף למעבדות פלאפונים פיראטיות שהרי בשבילם זה כסף קל. אבל אם נעבור לפי המדריך נוכל לשמור על הפרטיות שלנו, ולגבות את הכל בקלות במידת הצורך.