לפני בחירת תוכניות חיסכון מומלצות או בניית תיק השקעות, חיוני לקבוע עד כמה אתם מוכנים לסכן את הכסף. הבנת סובלנות הסיכון שלכם תסייע בקבלת החלטות השקעה וחיסכון המתאימות ליעדים הפיננסיים שלכם.
מהי סובלנות לסיכון?
סובלנות לסיכון היא מידת אי הוודאות או ההפסד הכספי הפוטנציאלי שמשקיע מוכן לסבול. היא נקבעת בהתאם למשתנים פיננסיים, יעדי ההשקעה ותגובה רגשית לסיכון. הגורם החשוב ביותר שיש לקחת בחשבון הוא הגיל שלכם. ככלל, למשקיעים צעירים יותר יש לרוב סובלנות גבוהה יותר לסיכון, מכיוון שיש להם יותר זמן להתאושש מהפסדים פוטנציאליים. ככל שאתם מתקרבים לפנסיה, סובלנות הסיכון פוחתת בדרך כלל, בעוד המיקוד שלכם עובר לחיסכון ושמירה על העושר שצברתם.
הכירו את עצמכם
כדי לקבוע אתם כמה אתם מסוגלים להתמודד עם סיכון, עליכם להתבונן פנימה ולבצע הערכה עצמית. קחו בחשבון את:
- היכולת הפיננסית שלכם – כמה אתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד, מבלי שזה ישפיע על אורח החיים שלכם, על צרכים חיוניים או על יעדים פיננסיים עתידיים?
- אופק ההשקעה שלכם – האם מדובר בהשקעה וחיסכון לטווח קצר או ארוך? בדרך כלל, בפרקי זמן ארוכים יותר אפשר וכדאי לסבול יותר סיכון.
- היעדים הפיננסיים שלכם – לקראת מה אתם משקיעים וחוסכים? האם אתה מכוונים ליציבות פיננסית, מימון פרישה, צבירת עושר או מטרה אחרת?
ההשפעה הפסיכולוגית של סיכון
סובלנות לסיכון היא לא רק מספרים. היא נקבעת גם על פי מידת הנוחות הרגשית שלכם. כדי להעריך את התגובה הפסיכולוגית שלכם לסיכון, חשבו על הדברים הבאים:
- תחושה לגבי תנודות בשוק – איך הייתם מרגישים אם ההשקעות שלכם ירדו באופן משמעותי? אם הפסדים פוטנציאליים גורמים לכם ללחץ קיצוני, ייתכן שיש לכם סובלנות נמוכה לסיכון.
- קבלת החלטות תחת לחץ – במצב של מיתן בשוק, האם סביר להניח שתמכרו בפאניקה או תצליחו להחזיק בהשקעות שלכם בתקווה להתאוששות?
התייעצו עם מומחים
יועצים פיננסיים משתמשים לעתים קרובות בשאלוני סובלנות לסיכון כדי להבין את פרופיל הסיכון של המשקיע. שאלונים אלו כוללים בדרך כלל סדרה של שאלות לגבי תרחישים פיננסיים שונים. התשובות מספקות הבנה מעמיקה יותר, ומסייעות לקבוע רמות סיכון שונות.
אל תשכחו שזה תהליך מתמשך
זכרו שהסובלנות שלכם עשויה להשתנות. אירועים כמו נישואים, הבאת ילדים או שינויים בקריירה יכולים להשפיע על המצב הכלכלי שלכם וכתוצאה מכך, גם על סובלנות הסיכון שלכם. חשוב לבצע הערכות מחודשות כדי לשמור על התאמה של מוצרי החיסכון וההשקעה שלכם. בכל שלב בחיים, בחרו תוכניות חיסכון מומלצות ואפיקי השקעה בהתאם לסובלנות שלכם לסיכון באותה עת.