הצבא נוטה לראות בחומרה רבה שימוש בסמים בצבא (אפילו במהלך חופשות). לכן, במידה ויתעורר חשד נגד חייל בגין שימוש בסמים צפויה להיפתח נגדו חקירת מצ"ח העשויה להסתיים בהרשעת החייל וענישתו.
המדיניות הצבאית בנוגע לשימוש בסמים
שימוש בסמים על כלל סוגיהם הוא מעשה אסור הן על פי החוק הצבאי והן על פי החוק האזרחי, אולם ישנו הבדל משמעותי בין המדיניות הצבאית לאזרחית בכל הנוגע לסם הקנאביס.
בשנת 2018 נחקקה בישראל מדיניות המכונה "אי הפללה", לפיה, אדם אשר נתפס מחזיק בכמות קטנה של קנאביס לא ייפתח נגדו הליך פלילי אלא ישלם קנס כספי. רק במידה וייתפס מספר פעמים ייפתחו נגדו הליכים פליליים.
מנגד, בשל ההשפעה העשויה להיות לעישון סמים על החיילים וביטחון המדינה, מדיניות "אי ההפללה" אינה חלה במערכת הצבאית הרואה בחומרה עבירות סמים. לכן גם חייל שנתפס משתמש בסמים בפעם הראשונה ואף אם מדובר "רק" בסם הקנאביס, צפוי לפגוש הליכים משפטיים העשויים להסתיים בענישה.
מה מוביל לפתיחת חקירת מצ"ח?
במידה וישנו מידע מפליל כנגד חייל המחשיד אותו בדבר שימוש בסמים, תיפתח נגדו חקירת מצ"ח. תפקידה של חקירת מצ"ח היא גיבוש ראיות כנגד החייל החשוד בשימוש בסמים, והעברתן לפרקליטות הצבאית אשר תחליט האם להגיש כתב אישום נגד החייל.
ישנם מספר גורמי מידע העשויים להוביל לפתיחת חקירה שכזו:
- פתיחה בחקירה בעקבות מידע מודיעני: מקור המידע המודיעיני עשוי להיות הן אזרח והן חייל. כאשר אחד מהם ימסור מידע כי חייל עבר עבירת סמים כגון שימוש בקנאביס עשויה להיפתח כנגדו חקירת מצ"ח.
- מעצר בידי המשטרה: חייל הנתפס בגין עבירות סמים בידי המשטרה האזרחית (הכחולה), החקירה נגדו תועבר לטיפולה של המשטרה הצבאית, ומשם הדרך לחקירת מצ"ח סלולה.
- הפללה בידי גורם אחר: ייתכן מצב בו חייל ייחקר במצ"ח בגין עבירת שימוש בסמים, כאשר במהלך החקירה הוא עשוי להפליל את חברו. הפללה שכזו עשויה להוביל לפתיחתה של חקירת מצ"ח כנגד החייל המופלל.
- תלונה בידי גורם מוסמך: ישנם גורמים המוסמכים להגיש תלונה נגד חייל. תלונה בדבר שימוש בסמים תוביל ככל הנראה לפתיחתה של חקירת מצ"ח.
- בדיקת שתן: כחלק מהמלחמה של הצבא למניעת עבירות סמים, ישנם בדיקות פתע יזומות בהם המשטרה הצבאית עורכת בדיקות שתן לשם איתור שימוש בסמים. חקירת מצ"ח נגד חייל עשויה להיפתח במידה ובדיקתו יצאה חיובית.
יש לדעת כי חייל רשאי לסרב לבדיקה שכזו, אלא אם ניתן צו קש"ב המחייב אותו במתן שתן. אולם הצו לא יכול להינתן ללא סיבה, אלא נדרש כי הרקע למתן הצו יהיה חשד לשימוש בסמים של אותו החייל.
מה צפוי לחייל לאחר פתיחתה של חקירת מצ"ח?
ישנם מספר שלבים עיקריים אותם צפוי החייל החשוד לפגוש לאחר פתיחת חקירת מצ"ח נגדו:
- זימון החייל לחקירה: כחלק מניהול החקירה ואיסוף הראיות כנגד החייל החשוד בשימוש בסמים, הוא יוזמן לחקירה. במהלך החקירה ייחקר החייל בדרך כלל למשך כמה שעות בדבר עבירת הסמים בה הוא חשוד.
מהלך החקירה מתועד על ידי פרוטוקול עליו חותם החייל בסוף החקירה. לאמרות החייל בחקירה יש משמעות משפטית קריטית, משום שאמרותיו בחקירה עשויות לשמש כראיות נגדו במידה ויוגש נגדו כתב אישום.
לכן על החייל לדעת את זכויותיו השונות כגון הזכות לדעת על מה החקירה וזכות ההיוועצות בעורך דין.
- מעצר: במהלך החקירה נגדו עשוי החייל לשהות במעצר. במידה ומדובר בעבירות סמים חמורות הוא עשוי אף להיות במעצר עד לתום ההליכים נגדו.
- העמדה לדין: במידה ובמהלך החקירה התגבשו די ראיות המוכיחות את עבירת השימוש בסמים, ככל הנראה יוגש כתב אישום נגד החייל בידי הפרקליטות הצבאית.
ראיות אלו יכולות להתגבש הן מאיסופן בידי מצ"ח (כגון עדויות שונות) והן מהודאה של החייל עצמו במהלך חקירתו במצ"ח.
- דיון בבית הדין הצבאי: בדיון יקבע בית הדין הצבאי האם ניתן להוכיח את אשמו של החייל בהתאם לראיות השונות. ככל שיימצא אשם ויורשע, יגזור בית הדין את עונשו.
- סנקציות צבאיות שונות: הרשעת החייל אף עשויה להוביל להחלת סנקציות צבאיות שונות כגון הורדה בדרגה, עצירת קידום צבאי ושלילת רישיון הנהיגה הצבאי.
- רישום פלילי: ככל שהחייל יורשע בבית הדין הצבאי, הרשעתו תירשם במרשם הפלילי, דבר העשוי להשפיע על עתידו של החייל ולפגוע בו בדרכים שונות.