ככל שתוחלת החיים ממשיכה לעלות, היציבות הפיננסית הופכת חשובה יותר ויותר. משכנתא הפוכה לבני הגיל השלישי היא מוצר פיננסי ייעודי, שיכול לתת מענה לקשיים פיננסיים בפנסיה. עוד קודם לכן, חשוב להבין כיצד קשיים אלה משפיעים ואיך מפחיתים את הסיכונים הכרוכים בהם.
איכות חיים מופחתת
אם לא מגיעים לפנסיה עם מספיק חסכונות, אין מספיק כסף לבצע הוצאות רצויות. יש פחות הכנסה פנויה לתחביבים, טיולים ופעילויות פנאי, ונוצר צורך פוטנציאלי לצמצם או לעבור למצב מגורים זול יותר. במצב כזה, איכות החיים נפגמת גם בשל המתח המתגבר. לא קל להתמודד עם הצורך לדאוג למימון צרכים בסיסיים, לחשוש לגבי העתיד הכלכלי ואולי אפילו לפתח תלות בבני משפחה.
סיכון המצב הבריאותי
קשיים כלכליים יכולים לגרום לחוסר יכולת לממן שירותי בריאות איכותיים, לגישה מוגבלת למומחים רפואיים או טיפולים יקרים. אנשים עלולים לקבל פחות טיפול מונע, ולחשוף את עצמם להחמרת מצבים בריאותיים. דאגה מתמדת לגבי כספים יכולה להוביל לבעיות נפשיות ולהערכה עצמית נמוכה יותר. אנשים בקשיים עלולים לחוש מבוכה רבה, ורבים מהם נאלצים לשכוח ממטרות וחלומות שהיו להם לפני הפרישה. למשל, הם עשויים לוותר על חופשות ותחביבים, ובכך לדרדר את מצבם הנפשי עוד יותר. גם יכולת מוגבלת להעניק סיוע כלכלי לילדים או לנכדים, וכן לתרום לצדקה או לתמוך במטרות שחשובות להם, אינה תורמת להרגשה הכללית
עומס על מערכות יחסים
תלות כלכלית בבני משפחה עלולה ליצור מתח וקונפליקטים בתוך המשפחה. כמו כן, עלולות להיפגם מערכות יחסית חברותיות, בשל חוסר יכולת להשתתף בפעילויות עקב אילוצים כלכליים. עם הזמן, יש סיכון לאבד קשרים ורשתות תמיכה.
חזרה לכוח העבודה
השפעה אפשרית נוספת של הצורך בהכנסה נוספת, הוא יציאה מחודשת לשוק העבודה בגיל מבוגר יותר, בו אנשים צריכים להתמודד עם אפליה על רקע גיל והזדמנויות עבודה מוגבלות. לכך, עשויות להיות השלכות בריאות, נפשיות ופיזיות. למשל, יכול להיווצר מתח מחיפוש עבודה והעבודה עצמה.
חוסר יציבות פיננסית לטווח ארוך
ללא ממון מספק בפנסיה, אנשים מוצאים את עצמם מסתמכים בצורה מוגברת על ביטוח לאומי או הטבות ממשלתיות אחרות. ללא חיסכון הולם, הם מתקשים להתקיים ובוודאי שלא מוכנים עם תוכנית לטווח הארוך. כלומר, הם סובלים מחוסר יכולת להתמודד עם הוצאות בלתי צפויות או זעזועים פיננסיים, והם חשופים מאוד למשברים כלכליים ואישיים.
הפחתת הסיכונים: תכנון פרישה בטוחה מבחינה כלכלית
כדי להימנע ממצב כזה, אם אתם עוד יכולים, תתחילו לחסוך מוקדם ותפרישו כספים לפנסיה בחוכמה. כמו כן, פתחו תיק השקעות מגוון, ובו תמהיל של מניות, אג"ח ונכסים אחרים כדי למזער את הסיכון. התייעצו עם יועץ פיננסי לייעוץ מותאם אישית. חשוב לתכנן תקציב פרישה ריאלי. תעריכו את הוצאות המחיה, הוצאות הבריאות ועלויות של צרכים נוספים, והתאימו את אסטרטגיות החיסכון וההשקעה שלכם בהתאם. אם אתם מתקרבים לגיל הפרישה ומצבכם אינו מזהיר, שקלו לדחות את הפרישה ולהמשיך לעבוד, לפחות במשקה חלקית.
איך מתגברים על קשיים פיננסיים בפרישה?
אם כבר נקלעתם למצב הביש, עליכם לנהל את המצב ולנסות לצאת מהתסבוכת. אם יש לכם חובות, חשבו קודם כל על פירעון שלהם. שקלו אפשרויות של איחוד חובות או מחזור הלוואות כדי להקל על עצמכם. אתם יכולים גם לשקול אפשרויות מגורים חלופיות, כמו דיור משותף, מעבר למיקום זול יותר או צמצום לבית יותר קטן.
מומלץ לשוחח עם יועץ שיעזור לכם להתמודד עם הקשיים. יועץ מנוסה יוכל להמליץ לכם על פתרונות כמו משכנתא הפוכה, שהיא הלוואה לכל מטרה שכרוכה בהעמדת הבית כבטוחה.
גם אם המצב נראה ומרגיש עגום, בהחלט יש דרכים לשפר אותו. הכי חשוב לא להתייאש, ולחפש דרכים להפוך את הפרישה שלכם לתקופה הנעימה שמגיעה לכם.
סיכום
קשיים כלכליים בפרישה יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים, הבריאות, מערכות היחסים והיציבות לטווח ארוך. על ידי הבנת ההשפעות הפוטנציאליות הללו ונקיטת צעדים יזומים כדי להבטיח עתיד פיננסי יציב, פנסיונרים יכולים לנווט טוב יותר את אתגרי הפרישה וליהנות משנות הזהב שלהם בראש שקט.