הכתבה מצילת החיים שאסור לכם להחמיץ

"היפותרמיה יכולה להביא לקריסת מערכות, עד מוות"

ד"ר דברה ווסט, מנהלת המלר"ד (המרכז לרפואה דחופה – מיון) אסותא אשדוד מספרת על כ-20, מקרים של היפותרמיה שמגיעים אל המחלקה שלה השנה, במיוחד בחורף, אחד מהם אפילו נפטר למרות ניסיונות ההחייאה. לא מדובר רק בדרי רחוב, אלא גם בקשישים אשר חיים ברוב המקרים בגפם ואינם יכולים לחממם את הבית ואת עצמם ממגוון סיבות. ד"ר ווסט מסבירה מדוע זה קורה, אבל בעיקר מבהירה איך למנוע את ההיפותרמיה בעיקר בקרב חסרי הישע. ד"ר וסט: "כמו שלא לא משאירים את הילד בחדר קר. אז אסור להשאיר גם הורה בחדר קר". ואיך גם בננה ובטטה יכולים לעזור....? כתבה שהיא חובה.
דר רחוב שסבל ממצב של היפותרמיה. (צילום: איחוד הצלה).

לאחרונה קראנו ידיעה שגרמה לנו להרהר בעצב איך קשישה בת 83 הגיעה למצב הנוראי הזה. על פי הידיעה התקבל דיווח במוקד 101 של מד"א במרחב לכיש על אישה שנמצאה מעורפלת הכרה ועם סימני היפותרמיה בבית באשדוד. חובשים ופרמדיקים של מד"א העניקו לה טיפול רפואי ופינו אותה לביה"ח אסותא במצב קשה ולא יציב. באותה הכתבה תיאר חובש בכיר במד"א אילן וינר, מה ראו כשהגיעו אליה: "כשהגענו למקום חברנו לכוחות הכיבוי ונכנסו לדירה. ראינו את האישה שוכבת על הרצפה כשהיא מעורפלת הכרה וקרה מאוד למגע. הענקנו לה טיפול רפואי מציל חיים, הכנסנו אותה לאמבולנס ופינינו אותה לבית החולים כשמצבה קשה ולא יציב".

מניח שחלק מאתנו המשיכו הלאה לידיעה הבאה, אבל לנו זה לא הניח. איך מגיעים למצב כזה? מה עושים למנוע מצב כזה? ועוד הרבה תהיות על בדידות קשישים עריריים, שהעובדה שהם לבדם היא זו שלא פעם שמביאה אותה להגיע למצב שבו הם סובלים מהיפותרמיה.

ד"ר דברה ווסט. (צילום: אסותא אשדוד)

מי שהאירה את ענינו היא ד"ר דברה ווסט מנהלת המחלקה לרפואה דחופה – המלר"ד (מה שהיה ידוע כמיון – מ.ס), שלא רק הסבירה מהי היפותרמיה, אלא גם את הסיבות שמביאות לכך, ולא פחות חשוב איך אפשר למנוע אותה, לפעמים בפעולות פשוטות. על פי ד"ר דברה ווסט השנה הגיעו כ-20 מקרים של היפתורמיה למלר"ד באסותא, חלקם דרי רחוב, אבל גם קשישים בגילאי 75 ומעלה, שפשוט חיים לבד, ומסיבות שונות הגיעו למצב הזה. אחד מאלה שהגיעו למלר"ד, במקרה הזה דר רחוב, גם נפטר למרות פעולות ההחייאה הרבות שעשו לו.

ד"ר ווסט. קצת מורה נבוכים מה זה היפותרמיה?

"היפורתמיה זה מצב של חום גוף נמוך היכול לגרום לכל הבעיות בגוף. היפתורמיה יכולה להביא לקריסת מערכות, עד מוות".

איך זה קורה?

"זה תלוי באוכלוסייה. באוכלוסיית הקשישים זה קורה מכמה סיבות. נתחיל בזה שהיכולת שלהם לאזן את חום הגוף היא לקויה. ה"טרמוסטט" הפנימי שמסדר לנו את החום בגוף לפי הסביבה, הוא לקוי ולא מגיב בהתאם אצל קשישים".

"בנוסף העור שלהם יותר דק, יש להם פחות שומן תת עורי,  ששומר על חום הגוף. יש להם גם הרבה פעמים מחלות שגורמות לירידה בזרימת הדם, וזרימת הדם מאוד מחממת את הגוף. לכן אם יש מחלות כמו סכרת או מחלות של כלי דם וכליות, יש פחות יכולת לחמם את הגוף. דבר נוסף הוא שאנשים שמרותקים לביתם והם מבוגרים, פחות זזים, עושים פחות פעילות פיזית שהיא מעלה את חום הגוף".

ד"ר ווסט ממשיכה: "אנשים לצערי חוסכים בחשמל או מרותקים למיטה ולא יכולים לחמם את הבית, או לקום לחמם אותו. אנשים מבוגרים לא מרגישים את הקור, ולא מודעים לכך שהם שסובלים מירידת חום הגוף, ולכן לא מגיבים בהתאם".

 זה רק מבוגרים, זה יכול לקרות גם לאחרים?

"אתה ואני, אם קר לנו, אז אנחנו מרגישים את הקור ונפעל בהתאם. נשתה משקאות חמים, נחמם את הבית, נעשה פעילות, אבל אם אתה לא מרגיש את הירידה ולא מסוגל להגיב בהתאם, אז אתה נכנס למעגל סגור של בעיה שרודפת אחריה עצמה. אצל ילדים קטנים יכול להיות מצב שהם גם מאבדים את חום הגוף, אבל זה מסיבה אחרת, כי שטח הגוף הוא גדול, יחסית לאברים הפנימיים. אותם מלבישים עם כובע ושכבות בגדים. להם יש הורים בדרך כלל. כמו שלא לא משאירים את הילד בחדר קר. אז אסור להשאיר גם הורה בחדר קר".

blank
מגיעהחורף ואיתו המקרים הלא פשוטים. (צילום: שמואל דוד)

אדם יכול לדעת רגע לפני שהוא מגיע למצב של היפותרמיה?

"כשמישהו מבוגר מגיע למצב כזה הוא לא יודע".

אבי עמר, מדוברות איחוד הצלה, אותם האנשים שנמצאים בשטח, מספר על מקרים של היפותרמיה שבהם בהם נתקלו מתנדבי איחוד הצלה: "מקרים של היפותרמיה אפשר להיתקל במספר נסיבות, הומלסים שנמצאים ללא קורת גג ומבלים את שגרת יומם ולנים ברחוב. בכל חורף אנחנו יוצאים במצבע של חלוקת שמיכות לאוכלוסייה הזו. אנשים קשי יום שאין להם אמצעי חימום בבית. אנשים שלפעמים מדליקים מנגל גחלים כדי להתחמם ויכולים לגרום לשריפה בבית. קשישים שלרוב חיים לבדם ואין מעקב יומי של בני משפחה/שכנים ויכולים ליפול בבית ולהישאר כמה שעות על הרצפה הקרה. אנשים שנתקעים עם רכב באזורים בהם הכביש מוצף מים קרים ועוד".

חוזרים למלר"ד אסותא אשדוד אל ד"ר ווסט שכדאי לשמוע את מה שהיא אומרת עכשיו  עם ההסבר החשוב על איך למנוע את ההיפתורמיה.

"קודם כל צריך לשמור על חום הגוף. 30 אחוז מאיבוד חום הגוף זה מהראש. רק אם ישימו כובע צמר על הראש זה כבר מחמם. בנוסף כמו שאנחנו אמורים לילדים קטנים ללבוש שכבות, אז יש לשים שכבות של בגדים, גרביים גרביונים ונעלי חורף. זה מחמם ומנע איבוד חום".

אבל יש לה עוד עצות שחייבים לשמוע: "דבר נוסף זה גם שמיכות. עדיף לשים שמיכות בשכבות. גם לעודד פעילות. להסתובב בתוך הבית, משהו שמאוד מחמם. לשתות משקאות חמים כמו תה, שוקו חם. פחות מומלץ לקפה, כי זה יכול לגרום לאנשים ללכת לשירותים, לאבד נוזלים וזה מוריד את חום הגוף. חשוב לחמם את הבית. הבית בחורף צריך להיות בין 21 ל-24מעלות. לדוגמא באמבטיה, עדיף שהחום יהיה בסביבות 24 מעלות. צריך לדאוג שהחלונות אטומים, שרוח לא נכנסת מתחת לדלת. שהבית יהיה מקום בטוח לאדם המבוגר".

לא תאמינו מה עוד יכול לעזור: " לאכול אוכל שיותר זמן לוקח לעכל. זה מעלה את המטבוליזם של הגוף (מכלול התהליכים הכימיים המתרחשים ביצורים חיים – מ.ס). אוכל כמו בננות, בטטה, שיבולת שועל, שלוקח יותר זמן לעכל".

blank
ד"ר ווסט חוגגת במלר"ד עם אנשי עם איחוד הצלה בחנוכה. (צילום: איחוד הצלה).

ותנורים?

"צריך להיזהר מתנורים. לא רק בגלל שריפה וכוויות, אלא שלא יגרמו גם להרעלה של פחמן חד חמצני. להיזהר מתנורי נפט כי אם זה יותר מידי חם ואנשים מבוגרים לא יודעים להזיע, הם אח"כ גם לא יכולים להוריד את חום הגוף".

רוב האנשים שסובלים מהיפותרמיה הם או לבדם או שאין להם כסף לחמם  את הבית. יש בכלל פתרון למצב כזה?

"זה נורא עצוב. חבל שאנשים לבד. אם יש למישהו בן משפחה שגר לבד או לא רוצה לגור עם אחרים, צריך לדאוג לו. לראות שהבית חם והוא לבוש טוב. אפשר לשים מצלמה ולעקוב מרחוק איך הקשיש או הקשישה מסתדרים. שלא יגיעו למצב הזה. כל דבר כזה יכול להציל חיים".

 

 

blank

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך