בילו מגיע בכל יום לים וגולש על הסאפ, כך שההחלטה להדליק את הנר במקום האהוב עליו הייתה מובנת מאליה.
מנהל אגף החופים, אריה תורג'מן, היה זה שהוביל את יישום הרעיון יחד עם עובדי האגף. "נפתלי היקר מגלם בתוכו את העבר ואת העוצמות של העם היהודי, הוא עדות חיה לזוועות השואה, לחם בכל מלחמות ישראל, הקים את נמלי תל אביב ואשדוד ועוד. הדלקת הנר בלב הים היא הכרת התודה שלנו כחברה לדור שבזכותו אנחנו כאן", אמר תורג'מן.
נפתלי נולד ב-1932 ברומניה. במלחמת העולם השנייה איבד את אביו, שאול, והצליח להימלט עם אמו זלדה. בגיל 14 הצטרף נפתלי בילו לתנועת הנוער "השומר הצעיר", ומשם עלה ארצה לבדו דרך הסוכנות היהודית. "כאשר התחילה מלחמת העולם השנייה הייתי בן 7. הגרמנים התקדמו לעבר המקום שבו גרנו, עיירה יהודית לא רחוקה ממולדובה, ויחד עם המשפחה הצלחנו לברוח. לצערי, הסבים והסבתות היו מבוגרים מדי כדי להצטרף למסע הבריחה, אז הם נשארו בעיירה. אחר כך גילנו שכל מי שנשאר שם נרצח בידי הנאצים. את הנר הזה אני מדליק כדי להפיץ קצת אור לעולם, להראות שאפשר עם רצון טוב לגרש את החושך הגדול", אמר נפתלי בילו.
המצילים ניסים ושחר, שהדליקו עם נפתלי את החנוכייה, סיפרו: "התרגשנו מאוד, המעמד היה מיוחד ביותר גם עבורנו. נפתלי מוכר כאן בחופי אשדוד, מושא להערצה, איש ארץ ישראל המושלמת, דוגמא ומודל לכולם. זכינו להדליק איתו היום את הנר השני".
על הפרוייקט:
לאורך כל שמונת ימי החג כ- 300 מתנדבים, בהם 100 בני נוער מבתי הספר בעיר, מתנדבים ויתפרסו ברחבי העיר שבהם מתגוררים תושבים ותיקים עריריים החיים בגפם וניצולי שואה, המבוגר שבהם בן 104.