שתדעו

"אני לא ממליצה על אופטלגין בכל גיל"

פרופסור מירב לייבה, מנהלת המכון ההמטולוגי בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, עושה סדר בכל הקשור לנטילת אופטלגין, בעקבות המקרה בו צעירה בת 19 נטלה את הכדור ומתה. פרופסור לייבה, מסבירה למה הכדור עלול לגרום ואומרת את דעתה בנושא נטילת התרופה. פרופסור לייבה : "בארץ האופטלגין עוד על המדפים. יש הרבה מדינות שהוציאו אותו משימוש".
אין הבדל בין אופטלגין ככדור או כשתייה". פרופסור לייבה.

לא היו אחד או אחת שלא נחרדו מהידיעה שפורסמה החודש, על צעירה בת 19 שהתמוטטה ומתה בבית החולים וולפסון לאחר שנטלה כדור אופטלגין וסבלה מתופעת לוואי נדירה של התרופה. מי מאתנו לא לוקח מידי פעם כדור אופטלגין. המחשבה שזה יכול לקרות גם לנו, הבעיתה והלחיצה רבים.

על פי הפרסומים, הצעירה הגיעה לבית החולים כשהיא במצב אנוש, לאחר שנטלה את אחת התרופה המשמשת להורדת חום ושיכוך כאבים. הרופאים החלו לבצע בה פעולות החייאה שארכו כמה שעות, והיא אף חוברה למכשיר אקמו, אך לבסוף הם נאלצו לקבוע את מותה. תופעת הלוואי ממנה סבלה הינה מוכרת ונדירה, וקשורה להרס מח העצם. לפי ההערכות, התופעה מתרחשת ביחס של אחד למיליון וחצי נטילות של התרופה.

לא מעט אנשים היו, והם עדיין, מבולבלים בקשר לנטילת התרופה או איסור נטילת התרופה. לצרוך זה פנינו אל פרופסור מרב לייבה מנהלת המכון ההמטולוגי בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד שתעשה לנו קצת סדר. המטלוגיה, למי שלא יודע, עוסקת במחלות דם ובלוטות לימפה,

blank

פרופסור לייבה, מה קרה במקרה הזה?

"אני לא מכירה את כל הפרטים. מה שאני יודעת זה שהמטופלת נטלה אופוטולגין, ובדומה למקרים אחרים שאני מכירה וטיפלתי, באופן לא שכיח יכול לקרות מצב שבו מטופל ייקח אופטולגין, ואפילו כדור בודד יגרום לדיכוי של מח שהעצם. אדם לא יכול לחיות בלי מח עצם. מח העצם הוא כמו מפעל. הוא מייצר את כל מה שיש לנו בדם. זה אומר הכדוריות האדומות, מערכת החיסון וטסיות הדם, שזה כמו הדבק שיש לנו. אדם לא יכול לחיות בלי מערכת חיסון, שהן הכדוריות הלבנות שמיוצרות במח העצם ונמצאות בדם".

מהי התופעה הנדירה שהיא סבלה ובעתיה מתה?

"התופעה הנדירה היא, שזה מדכא את הייצור של הכדוריות הלבנות. לעיתים זה הפיך ולעיתים נדירות עוד יותר זה לא הפיך. כשאין כדוריות לבנות, אז הגוף נמצא במצב שכל חיידק או וירוס שנמצא סביבנו באופן רגיל, קשה למערכת החיסון להתמודד איתו"

פרופסור מרב לייבה, היא מומחית ברפואה פנימית ובהמטולוגיה. בוגרת בית הספר לרפואה של הטכניון בהצטיינות. התמחתה ברפואה פנימית ובהמטולוגיה בבי"ח שיבא, תל השומר. לאחר סיום ההתמחות בהמטולוגיה זכתה במלגת מחקר לאוניברסיטת הרווארד. ביצעה במשך שנתיים מחקר במילומה נפוצה (פוסט דוקטורט) בבית החולים דנה פרבר, אחד מבתי החולים המובילים בעולם לטיפול בסרטן, השייך לאוניברסיטת הרווארד. במסגרת מחקר זה הייתה שותפה למספר מחקרים חשובים שאחד מהם אף הוביל לפיתוח תרופה חדשה למילומה נפוצה (אלוטוזומב). בשנים האחרונות ד"ר לייבה שימשה כמנהלת השירות למילומה נפוצה בבי"ח שיבא תל השומר. באוקטובר 2017 עברה לנהל את המכון ההמטולוגי בבי"ח האוניברסיטאי אסותא באשדוד. ד"ר לייבה השתתפה והובילה מחקרים קליניים בינלאומיים רבים ופרסמה מעל 40 מאמרים בעיתונות רפואית מובילה".

יש עוד כדורים כאלה כמו אופטלגין?

"שאלה מצוינת. יש אנטיביוטיקה שכמעט לא משתמשים בה, קוראים לזה קלינדמיצין שדומה למשחת העיניים האנטיביוטית סינטומצין. השימוש בה, כשימוש לווריד,  נדיר במצבים מסוימים מאוד".

את יודעת אם האופטלגין עדיין על המדפים?

"כן. בארץ. יש הרבה מדינות שהוציאו אותו משימוש"

מסתבר כי במדינות רבות באירופה ובארצות הברית לא משתמשים באופטלגין בשל הסיבה הזו, אולם בישראל התרופה מותרת. לא צריך מרשם רופא עבורה.

למה בארץ עוד משתמשים?

"לדעתי מסיבות היסטוריות, כי בזמנו שאושר בארץ לא היו אופציות אחרות. לא צריך להוציא אותו משימוש אלא להפכו לתרופה שתחת מרשם רופא, ואז יהיה יותר פיקוח"

blank
"צריך להפוך את האופטלגין לתרופה תחת מרשם ופיקוח רופא"

מהם הסימנים שבעתיים צריך לרוץ לבית חולים כשנטלתי אופטלגין?

בגדול שיש פגיעה כזו, יש מחלת חום. אז אם מישהו נטל את זה בגלל חום, אי אפשר לדעת, אבל אם נטל באותה גלל כאבים והחום עלה, אז יש לגשת לרופא"

יש לך עצה בנושא למי שקורא?

"מי שלא צריך שלא ייקח כדורים. מי שיש לו כאב כרוני ולא יכול לקחת משהו אחר, זה בסדר שייקח אבל צריך להיות במעקב ושיהיה תחת השגחה רפואית, ולא ככה סתם שאנשים לוקחים כדורים".

יש הבדל אופטלגין בכדורים לשתייה?

"לא זה אותו דבר מבחינת תופעת הלוואי".

ומי שנטל באופן קבוע, הוא מחוסן. לו זה לא יכול לקרות?

"לא. כל אחד יכול לפתח את זה. צריך לזכור שזו תופעה נדירה ולא צריך להיכנס לפאניקה. אבל מי שסובל מכאבים כרוניים, ולא יכול לקחת כדור אחר,  שישתמש בצורה מושכלת, ולא לקחת כדורים בלי הכרה"

יש גיל שאסור לתת?

אני לא ממליצה על אופטלגין בכל גיל. אלא אם כן יש התווית נגד (איסור – מ.ס) לטיפול במשככי כאבים אחרים".

אגב באותו מקרה נוראי של בת ה-19, התקבלה תגובה מחברת טבע, יצרנית התרופה: "ראשית, נבקש להשתתף בצערה של המשפחה. המידע היחיד שיש בידנו מקורו מהפרסום בטלוויזיה, כך שבהעדר מידע רפואי מוסמך ממשרד הבריאות, בית החולים או הרופא המטפל, אין באפשרותנו להתייחס עניינית".

 

12121231231234234

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך