שמחה רבה: נפרדים מהחופש הגדול, מתרגלים לשנת הלימודים החדשה

לרגע הזה פיללנו, לרגע שבו הילדים שלנו יהפכו לבני אדם שקמים בבוקר, מתלבשים ויוצאים למסגרות הלימוד. לרגע שבו הם מפסיקים להתנהג כמו "זומבים", מפסיקים לבהות מול מסכים, לחיות בלילות ולישון בשעות היום. על מנת להקל על ילדיכם את החזרה למסגרת מסודרת, את הקליטה במסגרת החינוכית, וכדי שיצליחו לממש את היכולות הלימודיות שלהם בבריאות הטובה.

החזרה ללימודים היא מאורע משמעותי ומרגש עבור כל המשפחה. לצד ההתרגשות והציפייה, שנת הלימודים החדשה שתפתח ביום שלישי הקרוב, מעלה בקרב הילדים וההורים חששות רבים. ד"ר ורדה מושקוביץ, מנהלת המרכז לבריאות הילד של קופ"ח כללית באשדוד, נותנת לנו טיפים חשובים בתחומים שונים הקשורים למסגרות הלימודיות. הראשון שבהם קשור לנושא שכולנו מכירים עוד ממהלך שהותנו בבית הספר: הילקוט הכבד. "מסתבר כי תלמידים שנושאים ילקוטים כבדים על גבם חשופים יותר לכאבי גב", אומרת ד"ר מושקוביץ. "ישנה חשיבות שהילקוט יתאים לגודלו של הילד, קל, מרופד באזור הגב ואורך רצועות הכתפיים שווה בשני הצדדים. יש להקפיד שמשקל הילקוט לא יעלה על 15% ממשקל גופו של הילד (לדוגמא 3 ק"ג לילד ששוקל 20 ק"ג). הקפידו בעת רכישת הילקוט שבחלק הבא במגע עם גבו של הילד לא תהיינה בליטות והספרים הנישאים לא ילחצו על נקודה אחת בגב. ככלל מוטב להתמקד ברכישת ארוניות (לוקרים) לבית הספר, על מנת להשאיר שם את הציוד. גם נעליים מתאימות הנן בעלות חשיבות גבוהה.

יש לבדוק את שלמות הסוליה, לוודא שאינה שחוקה שהרפידה הפנימית שלמה וחלקה. הסתכלו על החלק החיצוני של הנעל שאינו שבור, סדוק או קרוע. הדגישו לילדים שאסור לבצע פעילויות ספורט בכפכפים או סנדלים. לגבי עניין הראייה, ישנם סימנים מחשידים המצריכים לפעול בהתאם, כגון ריבוי טעויות בהעתקה מהלוח, קושי בקריאה מהלוח לאחר שהילד עבר מקום, קושי בלימוד הקריאה, התעייפות מהירה בזמן הכנת השעורים ותלונות על כאבי ראש לאחר מאמץ קריאה מרוכז. במקרה שהילד אמור להגיע בהסעה לביה"ס, חשוב שיכיר את מקום האיסוף וכיצד להגיע מהבית למקום זה. אם הילד אמור להגיע בכוחות עצמו לביה"ס, כדאי לבחור יחד איתו את מסלול ההליכה היעיל ביותר מבחינת בטיחותו ואורכו. בפן הרגשי, השתדלו להקדיש מדי יום מספר דקות לשוחח עם ילדיכם על החוויות שלו בבית הספר, האזינו לסיפוריו ואפשרו לו להביע את רגשותיו וחששותיו".

לא רוצים לישון, רוצים להשתגע
"לגבי שעות שינה מומלצות, קיימת חשיבות רבה לכך שילדכם יישן מספיק, לפחות עשר שעות שינה בלילה", אומרת ד"ר מושקוביץ. "מספר ימים לפני החזרה למסגרת כדאי להחזיר את הילד לדפוסי השינה המקובלים בשנת הלימודים, דהיינו זמן הליכה לשינה וקימה".
ד"ר סוזי קגן, מטפלת זוגית ומשפחתית בכירה, מוסיפה: "החופש הגדול עבור רוב הילדים הוא הזמן הארוך ביותר בשנה בו הם לא נמצאים בתוך מסגרת. איבוד הגבולות המתבטא בשינה בשעות מאוחרות, חוסר סדר יום והתגמשות מצד ההורים ברוב החוקים והמגבלות מקשה על הילדים בחזרה ללימודים. סביר להניח כי החזרה לחוקים ולמגבלות של שנת הלימודים עלולה לסמן את סוף החגיגה ולייצר התנגדות מצדם. לכן אני ממליצה להחזיר את הילד למסלול בתהליך הדרגתי, מספר ימים לפני החזרה ללימודים ולא באופן חד, תוך שיתוף והסברים על הסיבות שעומדות מאחורי המהלך".

חזרה נעימה ורגועה
בכדי שנוכל לפתוח את שנת הלימודים ברגל ימין. ברוח ההתחדשות, ממליצה ד"ר קגן לפתוח דף חדש. "פתיחת שנת הלימודים היא הזדמנות לפתיחת דף חדש עבור הילד", היא אומרת. "ילדים רבים חווים קשיים חברתיים, התנהגותיים או לימודיים, בגן ובבית הספר. זכרו כי פתיחת השנה אינו הזמן המתאים להעלאת הקשיים מן העבר. להיפך, השתדלו להרחיק מהילד גורמים מזיקים ועשו הכול על מנת שיוכל להרגיש מוצלח מחדש. אם קיימות רגישויות מיוחדות של הילד, דאגו לעדכן על כך את צוות המורים על מנת שהוא יקבל את היחס המתאים". ומה באשר לקשיים לימודיים? כאשר איננו עוסקים בתהליכי למידה באופן שוטף אנו עלולים לאבד חלק מהמיומנויות הנדרשות לכך, בעיקר בתחום הקריאה והמתמטיקה בהם יש צורך בתרגול וחזרה. "ילדים אשר במשך החופשה זנחו את התחום, מומלץ כי שבועיים לפני החזרה ללימודים יחזרו לקרוא ספר מעניין, יפחיתו את שעות המסכים וינסו לתרגל קצת מתמטיקה. כל אלו יחד ירעננו את הזיכרון ויקלו על הילד בפן האקדמי בתחילת השנה", היא אומרת.

שלום כיתה א'
מעמדו של ילד העולה לכיתה א' או מתחיל את דרכו בחטיבת הביניים הוא מרגש ומלחיץ עבורו. אם תנסו להיזכר ביום בו אתם עליתם לכיתה א', או בכל התחלה חדשה אחרת תגלו כי קיים קושי ברצון ליצור לעצמנו סביבה תומכת ולרכוש חברים חדשים. "עבור הילד ההגעה לבית הספר בפעמים הראשונות מלווה במתחים, התרגשויות ופחדים שאנו בתור ההורים חייבים להבין ולדבר עליהם", אומרת ד"ר קגן. "טרם ההגעה לבית הספר ערכו שיחה משמעותית עם הילדים אודות הרגשות שמציפים אותם. הדגישו בפניהם את הציפייה והשמחה מהמאורע אך אפשרו להם לבטא גם את הרגשות השליליים. כאשר הילד מבטא רגש שלילי, הרגיעו אותו והסבירו לו כי זו תחושה טבעית שגם מבוגרים חשים לפעמים.

מלבד ההקשבה לחששות, שדרו התפעלות ואמונה ביכולות החברתיות והלימודיות של הילד במטרה לחזק בקרבו את הביטחון העצמי כאשר יגיע להתחלה וסביבה חדשה. אם עדיין לא הזדמן לכם לעשות זאת, נצלו את הזמן שנותר מהחופש הגדול כדי להזמין כמה חברים לביתכם או שתעודדו את ילדכם להרים טלפון אליהם. שמירה וחידוש הקשרים עם ילדים מהכיתה או מהסביבה הלימודית של הילד תאפשר לו בעת החזרה ללימודים להרגיש בטוח יותר בעצמו. מאחר והוא כבר מגיע עם חברים הוא יוכל להקדיש את האנרגיות הנכונות ללימודים מאוזנים ומשכילים".

איך ממזערים את תחושת החרדה בקרב הילדים?
"בכדי ליצור בתודעה של הילד היכרות עם המקום החדש, כבר במהלך החופש הגדול, מומלץ שתבקרו בסביבת הגן או בית הספר מספר פעמים. בדרככם לשם הכירו לילד את השביל, השער והמראה מסביב. במידה מוסד הלימודים פתוח היכנסו אליו והישארו שם מספר דקות. ביום הראשון השתדלו להגיע מוקדם ככל האפשר כאשר הגן או הכיתה עוד ריקים או עם מספר קטן של ילדים. מספר מועט של ילדים יפחית את תחושת הפחד באופן משמעותי. בנוסף, תנו לילד חפץ מוכר ואהוב מהבית שיוכל ללוות אותו בימים הראשונים. החפץ יקטין את תחושת הפחד והזרות שהילד מרגיש בגן או בבית הספר החדש. כמו כן, הפכו את ההכנה לבית הספר למהנה ומרגשת. כמה ימים לפני תחילת שנת הלימודים יש להכין עם הילדים את הילקוט.

עברו יחד איתו על רשימת הספרים וארגנו אותם בעטיפות חדשות ויפות, הכינו את הקלמר ורשמו על כל החפצים את שם הילד והכיתה. ביום הראשון ללימודים הטמינו לו שי קטן ופתק אוהב בקלמר. עבור ילדים מאוד צעירים עלולה תחילת השנה להיות מבלבלת ועמוסה רגשית. הבלבול יכול לגרור פחד וקושי אצל הילד, הוא יחשוש להיפרד מהוריו בימי הגן. היו סבלנים ואפשרו לגננות להנחות אתכם בפרידה מן הילד. שדרו שאתם סומכים על הגננת ושאתם בוטחים בה ומשאירים את ילדכם במקום נעים ומיטיב. אם תוכלו קצרו את שהיית הילד בגן ואם לא, השתדלו לא לאחר בימים אלו, לפחות עד שהילד יתרגל למסגרת".

המדריך לכריך
"תזונה נכונה אמורה להוות אורח חיים עבור הילד, והחזרה לגן ולבית הספר מאפשרת לנצל את האווירה של התחלה חדשה", אומרת ד"ר מושקוביץ. "מה מומלץ לאכול בשעות הבוקר? ארוחת הבוקר טרם היציאה לבית הספר חשובה לשיפור הריכוז, למניעת עייפות ורמות כולסטרול ואינסולין נמוכות יותר. הארוחה יכולה לכלול דגנים עם אחוזי שומן וסוכר נמוכים בתוספת חלב, או פרוסת לחם מרוחה בגבינה, טחינה או חומוס. מומלץ כי בארוחת עשר בגן ובבית הספר יהיה כריך העשוי מקמח מלא עם ממרח האהוב על הילד. ניתן להוסיף ירקות בצבעים שונים בכריך עצמו או בקופסה נפרדת, כדי לחזק בוויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. בנוסף, חשוב לצייד את הילד בבקבוק מים, ולא במיץ פטל, ולדאוג לכך שיזכור לשתות".

נטלי שמש, דיאטנית קלינית, מפרטת: "כדאי לבחור בלחם מדגן מלא, למשל חיטה מלאה, שיפון מלא, לחם דגנים, לחם חי, פומפרניקל וכדומה. אל תתנו לצבע הכהה להטעות אתכם – יש לא מעט מאפיות שצובעות את הלחם שלהן בצבעי מאכל טבעיים כמו קרמל ותמצית תה, ומשווקות אותו כלחם מלא, בעוד שלמעשה הוא בכלל עשוי מקמח לבן. כיצד תדעו שאכן מדובר בלחם מלא? הסתכלו עליו – לחם מלא לא אמור להיות בעל צבע חום אחיד אלא בעל צבע כהה ולא אחיד. קראו את פירוט הרכיבים שעל האריזה: הקמח המלא צריך להופיע ראשון ברשימת הרכיבים מה שמעיד שהוא נמצא בכמות הגדולה ביותר. קראו את פירוט ההרכב התזונתי שעל האריזה: כמות הסיבים התזונתיים צריכה להיות לפחות 7 גרם ל­100 גרם".
לא אוהבים לחם? רוצים לגוון? אפשר להשתמש בתחליפים:
1 לחמנייה (רצוי מקמח מלא) = 2­3 פרוסות לחם
2 פריכיות / 3 פתית/ 2 לחמית = 1 פרוסת לחם

מה בריא, ומה כדאי למרוח בכריך?
ממרחים שומניים: טחינה (רצוי משומשום מלא), סלט אבוקדו, חמאת בוטנים, ממרח שקדים, ממרח זיתים.
ממרחים חלביים: גבינות לבנות עד 5% שומן (רכות וקשות), גבינה צהובה 9% שומן.
ממרחים מקטניות: חומוס, גבינת סויה, ממרחי קטניות ביתיים/קנויים (ממרח עדשים, שעועית).
חביתיות וחביתות: חביתה, חביתיות ירק (עם ירקות מגורדים כמו קישוא/גזר/בצל).
מילוי וממרחי ירקות: סחוג, אריסה, מטבוחה, פלפלים קלויים, חצילים קלויים (עם או ללא טחינה).
מילוי בשרי: טונה, רוסטביף, סרדינים.
תוספות להעשרה: ממרח עגבניות מיובשות, ירקות כבושים (כמו מלפפונים וזיתים – רצוי בחומץ ולא להפריז בשל תכולת המלח הגבוהה), תבלינים כמו פפריקה מתוקה, זעתר (ניתן להוסיף
לגבינות לבנות).
"לכל כריך מומלץ להוסיף ירקות", אומרת נטלי שמש, "בין אם בתוך הכריך, למשל פרוסות עגבנייה ועלי חסה, ובין אם לצד הכריך, למשל מלפפון או גזר. אם יודעים מראש שהכריך ייאכל זמן רב אחרי הכנתו, מומלץ שלא להכניס את הירקות לכריך, אלא לשים אותם בקופסה נפרדת, בכדי שהכריך לא יירטב. כדאי לקחת ללימודים גם פירות, ולאכול פירות בתור ארוחת ביניים".

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך