זה היה לילה סוער במיוחד, אחד הלילות בגלי הקורונה הראשונים. חולה הקורונה היה זקוק למנת דם בכדי שחייו יינצלו. באותם הרגעים בדיוק במעבדת הדם של מד"א עבדו רינת קולומינסקי מאשדוד וחבריה על מנות הדם למקרים האלה. דקות בודדות מרגע שהגיעה ההזמנה הדחופה למנת הדם, עם המרכיבים שהיה זקוק להם אותו חולה קורונה, היא כבר הייתה מחוברת אליו. חייו ניצלו. עובדי המעבדה ורינת סימנו עוד וי על הצלת חיים.
ככה מאחורי הקלעים במשך שנים רבות עובדת רינת קולומינסקי, בת ה-36 מאזור ט"ו באשדוד וחבריה, להצלת חיים במעבדת הדם של מד"א. רינת, שעובדת במד"א זה 10 שנים, היא כיום מאבטחת איכות של מנות הדם (עד סוף הכתבה גם אתם תבינו בזה) ונבחרה על ידי מגן דוד אדום למצטיינת השנתית שלהם.
וכך נכתב בהודעת מד"א: "רינת קולומינסקי, בת 36 תושבת אשדוד. עובדת מעבדה אקדמאית במעבדות שירותי הדם של מד"א מזה 10 שנים. החלה את דרכה כעובדת במעבדה למחלות זיהומיות, ובהמשך – בשל איכות עבודתה, אמינותה, חריצותה והבנתה את התהליכים השונים קודמה לעבודה במסגרת מערכת הבטחת האיכות בשירותי הדם. רינת מבצעת את עבודתה בצורה יוצאת דופן, במסירות ובאחריות גדולה. מוכיחה יכולת חשיבה וידע מקצועי רב ויכולת בינאישית נפלאה".
כל הכבוד רינת
"תודה רבה"
מה את אומרת על ההצטיינות?
"זה היה ממש מרגש לגלות את זה. הייתי בהלם שקבלתי את ההודעה על זה שאני מצטיינת שנתית".
למה בהלם?
"כי כולם עבדו קשה בתקופה של הקורונה ועוד לפניה. אנשים עבדו 24/7 וכל בנק הדם נרתם למטרה של סיפוק המרכיבים להצלת חיים. כל תקופת הקורונה הייתה מלווה בתהליכים חדשים שהשפיעו על כל מחלקה בבנק הדם. אני שמחה שאני קבלתי את ההצטיינות, אבל אני רואה את עצמי מקבלת את ההצטיינות הזו עבור כולם".
מה התפקיד שלך?
"אני באבטחת איכות. עובדים בשיתוף עם המעבדות. אנחנו בעקרון עובדים עם המנהלים של המעבדות. התפקיד שלנו הוא להכניס תהליכים חדשים בארגון ולדאוג לאבטחת האיכות בארגון". שזה במילים פשוטות שתפקידה של רינת הוא לוודא שמנת הדם שתקבלו תהיה בטוחה וטרייה. היא שם מהרגע שהתורם או התורמת הגיעו לאתר ההתרמה (שיכול להיות שגם הגיע אליהם עם ניידות הדם של מד"א – מ.ס) ועד הרגע שהמנה נלקחת לבית החולים אל החולה. כל התהליך הזה צריך להיות מלווה באבטחת איכות. שהמנה תהיה הכי טובה שיש. המטרה היא לשמור גם על הבריאות של התורם וגם על בטיחות המנה שתגיע למי שצריך, וכך גם שומרים עליו". חתיכת אחריות יש עליה.
מניח שהקורונה רק סיבכה את התהליך הזה?
"נכון. זה בגלל שהיו אנשים רבים שהיו חולים בקורונה וכל הזמן הקריטריונים השתנו לגבי מי יכול לתרום. בנוסף העברנו לבתי החולים מרכיב של פלסמה ממחלימים. משהו שלא היה קיים עד הקורונה. הוציאו מתוך הדם של התורם חלק שהייתה לו מטרה מסוימת, לעזור לחולי קורונה קשים שיקבלו את הפלסמה של המחלימים שמכילה נוגדנים כנגד הקורונה".
שאלה שאני חייב לדעת. יש פג תוקף למנת דם?
"יש פג תוקף אחר יש לכל מרכיב. יש כדוריות דם שמחזיקות 35 ימים, טסיות מחזיקות חמישה ימים, פלסמה נשמרת קפואה שנה. לכל מרכיב דם יש את התוקף שלו".
נחזור אלייך. את עוסקת באבטחת איכות של מנות דם ומחלות זיהומיות, בכל זאת לא חששת להידבק?
"לא. כי אנחנו קודם כל מחוסנים ובנוסף עובדים לפי הנהלים. ברגע שיש את דרך העבודה הזו, אז אין חשש. בעבודה נכונה אתה מונע את הסיכון והחשיפה לסיכונים האלה".
למה מחלות זיהומיות, איך הגעת דווקא לזה?
יש לי שני תארים בביולוגיה ובמדעי החיים. ששמעתי על בנק הדם הבנתי שזה גם תחום שמעניין אותי וגם מקום מדהים לעבוד בו, כמו בכל מד"א. אומנם זה תחום שונה, אבל זה עדיין זו הצלת חיים".
כמדי שנה, מגן דוד אדום מקיים את טקס המצטיינים השנתי בשיתוף ידיעות אחרונות במסגרת מבצע העובד המצטיין על שם נח מוזס ז"ל. המתנדבים והעובדים המצטיינים מקבלים אות הוקרה מיוחד ממנכ"ל הארגון, אלי בין על פועלם ותרומתם לארגון. השנה, לאחר התמודדות הארגון מול משבר הקורונה, הטקס המסורתי שב למתכונת פיזית והתקיים באודיטוריום בבניין שירותי הדם החדש של מד"א ברמלה. לאירוע, שנפתח בדברי ברכה של סמנכ״ל מנהל ורכש במד״א צביקה בנדיק, הגיעו 29 מצטייני השנה של הארגון ובני משפחותיהם, בנוכחות מנכ"ל הארגון, מנהלי המרחבים ובכירים נוספים. ביניהם גם רינת קולומינסקי.
רינת, עכשיו זה מחייב. תהיי מצטיינת גם בשנה הבאה?
"אשתדל להיות מצטיינת גם בשנה הבאה. אבל לא בהכרח לקבל את ההצטיינות. מבחינתי מגיעה הצטיינות לכל העובדים בשירותי הדם של מד"א".