הוספת שומנים לתפריט שלכם- למה כדאי

היחסים שלנו עם שומן הם לא לגמרי ברורים. מצד אחד, כולנו למדנו בשלב כלשהו שאבות המזון הם פחמימות, חלבונים ושומנים, מה שאומר ששומנים הם דבר חשוב בתזונה. מצד שני, השמנה היא בעיה רצינית ונחשבת בעידן המודרני למחלה של ממש אז איך זה יכול להיות? במשך שנים חשבו שהאשם העיקרי בהשמנה הוא השומן, אך היום כבר יודעים שהשמנה קשורה מאוד דווקא לסוכרים ופחמימות. נמצא גם שיש שומנים שאפילו תורמים לירידה במשקל, אפקט שעליו מתבססת תזונה קטוגנית
תמונה: pixabay

לפני הכול- לא כל השומנים אותו דבר

לפני שנראה למה כדאי להוסיף שומנים לתפריט, רק נציין שלא כל השומנים אותו דבר ממש כמו שלא כל הפחמימות אותו דבר, ולכן דגנים מלאים בריאים בהרבה ממתוקים עם סוכר לבן. גם עם שומנים יש טובים יותר ופחות. שומנים טובים ובריאים יש למשל באגוזים מכל הסוגים, אבוקדו, קוקוס, שמן זית וגם בדגי ים כמו סלמון או טונה. ישנם שומנים שיש בהם יתרונות, עליהם מתבססת תזונה קטוגנית, אך גם חסרונות ומהם צריך לצרוך בכמות מדודה יותר. אלה בעיקר שומנים מהחי כמו חמאה או בשר שמן.

אז למה כדאי להוסיף לתפריט שלנו שומן?

  • שומן משביע יותר: שומן דורש יותר עבודה של הגוף כדי להתפרק ולכן הוא גם משביע יותר ולאורך זמן. שילוב שומן בכמות גדולה יותר ייצור אצלכם יותר שקט ופחות מחשבה על הדבר הבא שתאכלו, פחות יביא אתכם אל המטבח לצורכי נשנושים (שהם בד"כ פחמימות פשוטות שרק ימשיכו את לופ הנשנושים הבלתי נגמר). שימו לב שגם באכילת פרי שיש בו לא מעט סוכר (פחות מזיק מסוכר לבן אך עדיין), שילוב של שומן יחד אתו (למשל אגוזי מלך) יגרום לשובע ולשקט לזמן רב יותר מאשר אכילת הפרי לבד.
  • סיכוי נמוך יותר לפתח עמידות לאינסולין: יתרון משמעותי במיוחד עבור גבוליים לסוכרת וסוכרתיים מסוג 2. ככל שתאכלו יותר פחמימות, כך הגוף ייצר יותר אינסולין כדי להכניס את הסוכר לתאים ולשמור על רמה מאוזנת בדם. ככל שהגוף מייצר יותר אינסולין כך מתפתחת עם הזמן עמידות לו. פירוק שומנים לא דורש אינסולין כך שיותר שומן בתפריט יפחית את הסיכוי לסוכרת מסוג 2
  • הגברת יכולות לימוד, ריכוז וזיכרון: המוח הוא אחד האיברים שלא יכולים להסתדר בלי אספקת שומן קבועה. חלק גדול ממנו עשוי משומן. לכן הוספת שומנים טובים לתפריט תסייע לתפקוד המוח, תסייע לריכוז, לזיכרון וליכולת ללמוד ולקלוט חומר לימוד ואפילו תפחית את הסיכוי לדמנציה או אלצהיימר שכבר ידוע ממחקרים שסוכרת מסוג 2 יכולה להעלות את הסיכוי למחלות אלה.
  • איזון הורמונלי שמשמעו פחות חשקים וקריזות: תפקוד טוב של הגוף מבוסס וקשור מאוד לאיזון הורמונלי (שאינסולין הוא אחד מהם). שומנים טובים מסייעים לייצור הורמונים ולאיזון ביניהם כך שבנוסף לכך ששומן משביע הוא ייצור איזון גם בצורה זו, מה שיפחית עוד יותר את הקריזות השונות במהלך היום, החשק למתוק ומלוח, רעב פתאומי, לחץ ועצבנות או חוסר אנרגיה שכשאנחנו מרגישים אותן הרגליים לוקחות אותנו מיד למטבח, בשביל לאכול מתוק כמובן…

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

אולי יעניין אותך