"בחופש הגדול יש עלייה במעורבות קטינים בעבירות פליליות"

מפקח נאור זדה, קצין הנוער בתחנת משטרת אשדוד, אחראי עם הצוות שלו במחלק הנוער על פעילות האכיפה והמניעה בכל הקשור לפעילות פלילית של קטינים באשדוד. הם מטפלים בכ-300 מקרים בשנה של עברות כאלה, בעיקר בגילאי 12-18, אבל עסוקים יותר ברצון להרחיק אותם ממעגל הפשע ומארגוני פשע שמנצלים בני נוער ומכאלה שרוצים לפגוע בהם, גם מינית. מפקח נאור זדה: "קטין שלא מוכר לנו, מתחרט ולוקח אחריות על המעשים שלו, בעבירות מסוימות יש אפשרות לפתוח תיק "טיפול מותנה" – שהוא תיק אזהרה. המטרה להחזיר למסלול". הוא מגלה שהמחלק מפעיל גם סוכנים סמויים בגלל מכירת אלכוהול ו"סמי פיצוציה" לבני נוער ויש לו עצה חשובה מאוד להורים. אגב לא תאמינו איזו פעילות פלילית נפוצה מאוד בקרב חלק מבני הנוער. רמז: קצפת. ראיון שהורים ובני נוער חייבים לקרוא.
מפקח נאור זדה.

בעל הפיצוצייה לא ידע שסוכנים ממחלק הנוער של משטרת אשדוד צופים בו בעת שהוא מוכר אלכוהול לנער הצעיר. הוא לא ידע שבעוד רגע ייכנסו השוטרים המסווים ויסגרו לו את העסק ל-30 יום. ככה זה אצל אנשי מחלק הנוער של משטרת אשדוד, אין רגע אחד שהם לא עסוקים באכיפה ובמניעה בעיקר של בני נוער מלהגיע אל מעגל הפשע ואו העברות הפליליות. או במילים אחרות, עסוקים בלשמור על הילדים שלכם בכל עת, במיוחד אגב בחופש הגדול.

מי שאמון על זה הוא מפקח נאור זדה קצין הנוער בתחנת אשדוד וצוות המחלקה שלו, שהם שישה במספר. מפקח נאור בריאיון ראשון מספר על ההתמודדות של המחלקה ומספק הרבה מידע חשוב במיוחד להורים. מידע שיכול לעזור להם מאוד עם הילדים שלהם. מידע שיעזור להרחיק את ילדיהם מגורמים שלא היו רוצים לראות בסביבה שלהם.

blank
שואפים גז קצפות

מפקח זדה, אנחנו בחופש הגדול. יותר ויותר בני נוער ברחובות. איך מתמודדים עם זה?

"לא חיכינו לחופשת הקיץ. כבר בספטמבר עם פתיחת שנת הלימודים התחלנו למנף את תחום המניעה. ביצענו מעל 100 הרצאות בזום בתקופת הקורונה בכלל בתי הספר במגוון רחב של נושאים לבני נוער בגילאי 12 עד 18 שזה גיל האחריות הפלילית. בוצעו הרצאות בנושא סמים, אלימות, נהיגה זהירה וכמובן אלכוהול, שהוא הגורם העיקרי לתופעת הפשיעה האלימה בעיר אשדוד"

איך זה מתבטא בשטח?

"הקטינים לא נמצאים במסגרת. אנחנו לאחר שנת קורונה וחלק מהקטינים מחפשים איפה להתפרק. גן העיר מוצף בקטינים ששותים אלכוהול, פוגעים בתושבים, מטרידים עם האופניים החשמליים והטרקטורונים עורכים מסיבות פיראטיות כאלה ואחרות ועוד. אנחנו אוכפים על ידי קנסות ולעיתים על ידי החרמות אופניים. הכל בשיתוף הרשות העירונית שיש אתה שיתוף פעולה מאוד פורה במספר פרויקטים בנושא הנוער. אנחנו שמים לנגד ענינו את טובת הקטין בראש ובראשונה ולאחר מכן את האכיפה".

מסתבר שבתקופת החופש הגדול חלק מבני הנוער שעוברים עבירות הם לא קטינים "שמוכרים" למשטרה, אלא כאלה שלראשונה נעצרו או נחקרו על ידי שוטר. "המוכרים הם תחת פיקוח. קטין שלא "מוכר" לנו, מתחרט, לוקח אחריות על המעשים שלו, ניתן בעבירות מסוימות לפתוח תיק "טיפול מותנה" – שהוא תיק אזהרה . המטרה להחזיר למסלול להגיד: תקשיב טעית קח אחריות אל תעשה את זה יותר". אומר מפקח זדה.

במחלק הנוער באשדוד יש כאמור  6 שוטרים בפיקודו של מפקח זדה. הם  מתעסקים בעבירות חשיפה לסמים, אחזקת סמים, אחזקת סכין, אספקת משקה משכר לקטין, בעיות אלימות, הפרעה לציבור וזו רק רשימה חלקית. אבל מחלק הנוער מתעסק בעיקר במניעה והסברה. הוא נותן שרות למגוון רחב של גופים בעיר, לרבות הרשות העירונית והרווחה. יש גם מספר הוסטלים שבהם נמצאים קטינים תחת צו טיפול והשגחה.

אצל מפקח זדה ושוטריו, השטח הוא "המשרד שלהם". שם הם מגיעים לבני הנוער. מפקח זדה:  "אנחנו מבצעים פעולות חיכוך עם בני נוער משפיעים בעיר. אלה בני נוער שסטו יתר מהמידה מהנורמה. בעלי הרשעות שחלקם ממתינים לבירור דין. אלו קטינים שמשפיעים על הקטינים האחרים ברובעים השונים. אלה קטינים שכבר אין לצערי אפשרות להחזירם למסלול הנורמטיבי וכדרך קבע אני פוגש אותם באירועים פלילים ואחרים, לרבות פשיעה אלימה".

blank
משטרת אשדוד.

אומרים ועושים. רק לפני מספר ימים בלשי מחלק הנוער ביצעו פעולת מניעה ואכיפה ברובע ב'. הם הבחינו בתופעה שמוכרת למשטרה, אבל ללא ספק אתכם תשאיר אולי בהלם. מפקח זדה מתאר את מה שהיה:  "הבחינו בתופעה שמוכרת לנו ואנחנו מנסים להילחם בה – שאיפה של "גז קצפת". לוקחים את המיכל, מנקבים אותו, מכניסים לתוך בלון ושואפים. אותם בלשים הבחינו בנערים עם גז הקצפות. הקטינים התנגדו לבלשים ותקפו אותם. הם גם השתמשו בסכינים. למחרת הם הסגירו את עצמם".

שמעתי על גז מזגנים. מה זה גז קצפות. משהו חדש?

"כן. זה יותר נגיש. אתה פשוט הולך לקנות את זה בחנות אפייה, והיום גם במכולות, שהבינו שהם יכולים לעשות כסף ולמכור את זה לבני נוער. יש מכולות שמחזיקות מכלי קצפות כי הבינו שיש לזה ביקוש בקרב חלק מהנוער".

מניח שכמותם יש אנשים שמוכרים לקטינים גם אלכוהול ו"סמי פיצוציה" איך פועלים נגדם?

"אנחנו מבצעים תצפיות לעבר אותם עסקים. יש לנו "סוכני אלכוהול", עם פעילות סמויה, שבאמצעותם אנחנו אוכפים את אספקת המשקאות האלכוהוליים לקטינים. אנחנו מבצעים סגירה מנהלית ל-30 יום לעסקים האלה".

ולמה לא עוצרים את בעל העסק. ככה אולי הוא יפסיק

"זו לא עבירה שהיא בת מעצר".

מסתבר כי אנשי המחלקה פוגשים מקרים רבים. אולי מידי, של פעילות פלילית של בני הנוער. בעיר אשדוד מדובר בכ-300 מקרים שטופלו. אלה הידועים, דמיינו כמה לא.

מפקח זדה:  "אנחנו פוגשים את העבריינות בקרב בני הנוער בתדירות מאוד גבוהה. כל שבוע יש לי תיק כזה או אחר, החל מתקיפה חמורה עד עברות חמורות יותר. בתחילת השנה הגשנו כתבי אישום כנגד קטינים שמאוד משפיעים בעיר בנושא. הצלחנו להכניס למסגרת טיפולית חלק מהם. הבעיה שהם מתחברים לבגירים שמשתייכים לארגוני פשע בעיר והם רק מדרדרים אותם יותר. זה מדרון חלקלק. ברגע שאותו נער התחבר לכנופיה כזו הדרך לעולם הפשע היא מהירה מאוד עם כיוון אחד, כמעט בלי אפשרות חזרה. אותן כנופיות מנצלות את הקטינים לבצע את העבירות החמורות".

מה הגיל הממוצע של בני נוער שעוברים עבירות בכלל ובקיץ בפרט?

"כל הגילאים. עבירות של החל מסחר בסמים ועד סחיטה באיומים".

לאחרונה פורסם כי משטרת ישראל עצרה לחקירה תושב אשדוד כבן 19, בחשד לעבירות של מעשים מגונים שביצע בקטין כבן 8 ועפ"י החשד גם בקטינים נוספים בעיר. עוד עניין שבו המחלקה מטפלת, קטינים שיש המנסים לנצלם מינית.

איך פועלים נגד זה?

"במקרה הזה הדיווח התקבל מהאבא של הילד. מסתבר שהוא דיבר על חשוד שמסתובב באזור בית ספר יסודי בעיר. החשוד הבחין בילד וביקש ללוות אותו לסיבוב והביא את הילד למבנה נטוש ליד בית הספר, שם ביצע בו מעשה מגונה. הילד ברח משם ולאחר מכן החשוד זוהה כשהוא מתפלל בבית כנסת. כאן בא לידי ביטוי עניין עידוד התלונות. יש מגזרים שלצערנו מנסים לסגור דברים כאלה בתוך המגזר. חשוב לעדכן את המשטרה. טוב עשה אותו אבא של הילד שדיווח על כך. חשוב לעודד את האנשים לדווח, כי אלה אנשים שצריכים להגיע לדין ולהיכנס למסגרות ולטיפולים שימנעו את העבירות בעתיד. זה משהו שצריך טיפול מהשורש".

המקרה הזה היה נדיר או שכיח?

"לצערנו המקרה הוא לא נדיר. אנחנו פוגשים לא מעט עבירות של פדופיליה, וברשתות זה נפוץ  אפילו יותר מאשר ברחוב. לאותו עבריין יש מקום מסתור מאחורי המקלדת והמסך ומשם הוא בוחר את הקורבן שלו. לפעמים העבירות מתבצעות בלי מפגש, כמו שליחת תמונות אינטימיות, סרטונים והתכתבות מינית, שהיא עבירה לכל דבר ועניין. ההורים צריכים להיות במעורבות יתר במה שהילדים עושים בסמרטפונים ובמחשבים. להיכנס להתכתבות שלהם ולדבר איתם על זה. לעיתים ילדים לא במתכוון נתקלים בפדופיל ועד שהם מגלים את זה, זה מאוחר כי התמונות והסרטונים כבר אצלו".

למפקח נאור זדה יש גם תובנה מהפעילות החשובה שלו ושל הבלשים שלו עם בני נוער. חשוב שתקשיבו לה.

מה העצה שלך להורים?

"חשוב הפיקוח והבקרה של ההורים. תמיד לשאול לאן הילד הלך, מה הוא הולך לעשות. לתחקר מה הקטין עשה. אפשר גם לבוא למחלק הנוער ולהתייעץ, לקבל את הכלים איך להתמודד עם אותו קטין, על מנת גם לא להרוס את היחסים בין ההורים לקטין, וגם למנוע ממנו להגיע למקום שהם לא היו רוצים שיגיע. ההורים והקהילה הם חלק בלתי נפרד מהעבודה שלנו. ככל שההורים יגלו מעורבות גדולה בחיי הילדים שלהם, ככה הצלחה למנוע מהם להיכנס לעולם הפלילי או להיפגע ממנו, גדולה יותר".

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: ashdodonline1@gmail.com

blank

אולי יעניין אותך