כתוצאה מהלחימה ומבצע "שומר החומות", ובהמשך למתן פיצויי מס רכוש בגין נזקים ישירים לרכוש ולמבנים, בדיון בראשות שר האוצר יחד עם גורמי המקצוע במשרד סוכם על מתווה פיצויים בגין הנזקים העקיפים, אשר מתבסס על מתווה הפיצויים של "צוק איתן" עם ההתאמות הנדרשות.
בהתאם לכך, שר האוצר יפיץ בשעות הקרובות להערות הציבור תקנות ייעודיות אשר יובאו לאישור ועדת הכספים בימים הקרובים ובהקדם האפשרי. לאחר אישור התקנות בכנסת, יהיה רשאי כל ניזוק שבתוך הטווח המוכרז להגיש תביעה בגין נזק עקיף לקרן הפיצויים ברשות המסים.
עיקרי מתווה הפיצויים: כל העסקים שנמצאים בטווח של 40-0 ק"מ מגבול רצועת עזה יהיו זכאים לקבל את אחד ממסלולי הפיצויים "הירוקים" להלן:
1. מסלול מחזורים – בעל העסק יוכל להגיש תביעה לקבלת פיצויים בגין ירידה במחזור העסקי בשל המצב הביטחוני, בהתאם לדיווח השוטף של העוסק למע"מ (חד-חודשי או דו-חודשי). הנוסחה תכלול השוואת המחזור העסקי בהתאם לשיטת הדיווח כאמור, לעומת תקופה מקבילה בשנת 2019. סך הפיצויים במסלול זה לא יעלה על 1 מיליון ש"ח.
2. מסלול שכר – מעסיק יוכל להגיש תביעה לקבלת החזר בגין שכר ששילם לעובדים עבור ימי היעדרותם שנבעו כתוצאה מהמצב הביטחוני בהתאם להנחיית פיקוד העורף. כמו-כן הפיצויים יינתנו עבור עובדים שנעדרו ממקום עבודתם לצורך השגחה על ילדיהם הקטנים תחת לגיל 14 וגם בעבור אדם עם מוגבלות, שנמנע ממנו להגיע למקום העבודה ולשהות בו משום שאינו יכול לעמוד בהנחיות פיקוד העורף.
עוד יצוין כי במסגרת המתווה נבחנים אלה: •מסלול הוצאות שוטפות – נבחן הצורך במסלול זה שלפיו בעל העסק יוכל להגיש תביעה לקבלת פיצויים בגין הנזק התפעולי שנגרם לעסק בתקופה הרלבנטית. מסלול זה נקבע במטרה לפצות על הוצאות עודפות של העסק שנוצרו כדי לשמור על המחזור הרגיל שלו בזמן המבצע. סך הפיצויים במסלול זה לא יעלה על 1 מיליון ש"ח. •גיבוש מסלול ייעודי לענף החקלאות.
3. מסלול אדום – בעלי עסקים בתחום יישובי ספר שבטווח של 7-0 ק"מ מגבול רצועת עזה, יוכלו לבחור בין המסלולים הירוקים האמורים לבין המסלול האדום, במסגרתו יהיו רשאים לתבוע פיצויים בגין הנזקים העקיפים אותם יוכיחו לגבי אובדן הרווח ובהתאם לאופי העסק.
•יצוין, כי תנאי להגשת תביעה בכל אחד מהמסלולים הוא תשלום משכורת לעובדים שנעדרו בשל המצב הביטחוני, בתנאים שייקבעו בתקנות ובכפוף להוראות פיקוד העורף בדבר סגירת מוסדות חינוך.
•יצוין כי המסלולים הירוקים לעיל נועדו לתת מענה מהיר, פשוט וישים לעסקים שנפגעו.
כן יובהר כי עסק יהיה זכאי להגיש תביעה באחד ממסלולי הפיצויים בגין נזק עקיף עקב מבצע "שומר החומות" או להגיש תביעה למענק השתתפות בהוצאות הקבועות בגין מאי-יוני 2021.
כמו כן הוחלט כי, במקביל לפיצוי העקיף בגין "שומר החומות", יימשכו המענקים והסיוע השוטף שבמסגרת רשת הביטחון הכלכלית לקורונה – בהתאם לכך, שר האוצר הגיש לאישור ועדת הכספים את הצווים למתן המענקים בגין מאי-יוני 2021, לרבות מענק השתתפות בהוצאות הקבועות לתקופה זו. לאחר אישור ועדת הכספים, יחתום שר האוצר גם על הצו אשר מוריד את רף הזכאות למענק קבועות מפגיעה של 40% לפגיעה של 25% ומעלה.
שר האוצר, ישראל כץ: ״עם סיומו של מבצע שומר החומות, בו תקפו כוחות הביטחון את ארגון הטרור חמאס, כעת הגיעה השעה להעמיד סיוע כלכלי מקיף לכל מי שנפגע כתוצאה מהלחימה, וזאת כחלק מחיזוק החוסן, הביטחון והוודאות של תושבי מדינת ישראל. כפי שפעלנו במהירות וביעילות בכל הנוגע לפגיעות ברכוש ובמבנים במהלך הלחימה כך גם נפעל בכל הנוגע לנזקים עקיפים שנגרמו לתושבים ולעסקיהם.״